Putin kiidab prantslaste presidendikandidaati

Francois Fillon ja Vladimir Putin 2011. aastal Pariisis Teises maailmasõjas kahe riigi armee koostööd meenutava monumendi avamisel.  Foto: Scanpix/Reuters
Sirje Rank • 24. november 2016 kell 6:49

Venemaa president Vladimir Putin kiitis Prantsusmaa parempoolsete presidendikandidaadiks pürgiva Francois Filloni soovi suhteid Venemaaga parandada.

Putin kiitis Filloni kui tugevat läbirääkijat ning nentis, et tal olid selle Prantsusmaa konservatiiviga väga head isiklikud suhted, kui mõlemad mehed aastatel 2008-2012 oma riigi peaministrina ametis olid, vahendas agentuur Bloomberg.

„Loomulikult tervitame me mõlema kandidaadi üleskutseid Venemaa ja Prantsusmaa suhete täielikuks taastamiseks,“ ütles Putin eile Kremlis ajakirjanikele, pidades silmas Filloni ja tema vastaskandidaati eelvalimiste lõppvoorus Alain Juppéd. Putini sõnul teeb Venemaa omalt poolt kõik suhete parandamiseks.

Fillon on korduvalt öelnud, et tahab Prantsusmaa ja Venemaa vahel ning isiklikult Vladimir Putiniga tihedamaid suhteid. Ta pooldab Venemaa vastu Krimmi annekteeerimise järel kehtestatud majandussanktsioonide tühistamist ning näeb Süüria kriisile lahendust koostöös Venemaaga.

Prantusma välisminister Jean-Marc Ayrault kritiseeris Filloni välispoliitika plaane. „Muidugi peeame me Venemaaga rääkima. Me räägime Venemaaga kogu aeg. Aga me ei pea selle pärast veel Venemaa poolele asuma,“ tsiteeris ministrit Financial Times. Reageerides Filloni ettepanekule tühistada Venemaa vastu kehtestatud sanktsioonid, ütles Ayrault: „Kas arvate, et kehtestame sanktsioone puhtalt mõnu pärast? Ei, need on selleks, et lõpuks jõutaks läbirääkimiste ja kokkuleppeni. Nii töötavad need asjad.“

Ka Alain Juppé kritiseeris Filloni „äärmist heatahtlikkust“ Putini suhtes.

Fillonist sai Prantsuse Vabariiklaste partei eelvalimistel ootamatult favoriit, kui ta esimeses voorus ülekaalukalt võitis. Teine otsustav voor toimub eeloleval pühapäeval.

Hetkel kuum