Äripäev • 5. detsember 2016 kell 10:44

Sündis Eesti kaubaturu suurtehing

Kaupmehe juhatuse esimees Mart Relve  Foto: Raul Mee

Eesti toidu- ja esmatarbekaupude hulgimüügifirma AS Kaupmees & KO omandab enamusosaluse AS-is Tridens, mis esindab Eestis mitmeid maailma juhtivaid joogi- ja toidubrände, teatasid ettevõtted pressiteates.

Kaupmehe otsus saada 51% Tridensi aktsiate omanikuks on suunatud mõlema ettevõtte pikaajalisse arengusse ning kasvu. Tehing võimaldab Tridensil kõigil Baltimaade turgudel positsioone tugevdada ning varasemast jõulisemalt kasutada ära Läti ja Leedu suurt potentsiaali. Tehingu maksumust osapooled ei avalda.

Äripäeva arvutuste kohaselt võib Tridensi väärtus ulatuda 10 mln euroni. Mõlemad ettevõtted on siinsel hulgimüügiturul 50 suurema tegija seas. Kaupmees & Ko oli viimases Äripäeva Hulgikaubanduse TOPis (vaata tabelit siit) käibelt 28. kohal ning Tridens 46. kohal.

Kaupmehe juhatuse esimehe Mart Relve sõnul soovib Kaupmees kasvada Eesti suurimaks esmatarbekaupade hulgikaubandusgrupiks. “Tehinguga tugevdame oma liidripositsiooni toitlustussektoris ning Eesti horeca turul. Koos Tridensiga saame oma praegustele ja tulevastele klientidele pakkuda veelgi paremat teenust ning huvitavamat kaubavalikut,” ütles Relve.

“Pannes kahe tugeva ning pikaajalise kogemusega ettevõttena seljad kokku, oleme kiirete turumuudatustega toimetulemisel tugevamad ja kindlamad, kuid samas paindlikumad. Kindlasti näeme kiiremaid kasvuvõimalusi ka Läti ning Leedu turul.”

Tridens on 1988. aastal asutatud hulgikaubandusettevõte, mille valikus on üle 150 erineva kaubamärgi, neist tuntumad Jägermeister, Red Bull, Russian Standard, Metaxa, Lapin Kulta ja Mynthon. Tridensi juhatuse liikme Janno Herdi sõnul tahab ettevõte finantsvõimenduse toel muutuda suuremaks ja mitmekülgsemaks distribuutoriks, laienedes koostöös Kaupmehega tugevamalt ka teistesse esmatarbekaupade sektoritesse.

“Tehing on suure perspektiiviga koostöö algus ja selle vilju saame maitsta tulevate aastate jooksul,” ütles Hert. “Meil on mitmeid põnevaid kokkupuute- ja koostöökohti, kus koos tegutsedes suudame olla efektiivsemad, kuid täpsemalt rääkida on veel vara. Oma kahe põhivaldkonna kõrval keskendub Tridens varasemast enam ka toidu- ja esmatarbekaupadele, et nende positsiooni tugevdada.”

Kaupmehe juhatuse esimees Relve lisas, et Tridensi suur väärtus on tugevad suhted oma partneritega. “Hindame Tridensi pikaajalist koostööd oma partneritega väga kõrgelt. Nende kliendisuhtluse taset võib seada eeskujuks kõigile. Samuti on Tridensi brändiportfell väga tugev,” lausus Relve.

ASi Tridens töötajaskonnas muudatusi ei toimu, juhatuses jätkavad Janno Hert, Reimo Raid ja Kristiina Treu. AS Kaupmees & KO käive aastal 2015 oli 68,58 mln eurot ning AS-il Tridens 42,32 mln eurot. Koondumise peab heaks kiitma Eesti Konkurentsiamet.

AS Kaupmees & KO on 1992. aastast tegutsev Eesti suurim toidu- ja esmatarbekaupu müüv hulgimüügifirma ning toitlustussektori varustaja. Kaupmees Gruppi kuulub 7 kauplusladu, mis paiknevad üle Eesti suuremates maakonnakeskustes. AS Kaupmees & KO kuulub AS-ile Trans Meri, mis on Soomes tegutseva Oy Transmeri Ab tütarettevõte.

Hetkel kuum