Äripäev • 6. detsember 2016 kell 12:26

Pangamaksed muutuvad ülikiireks

Eesti Panga asepresident Madis Müller.  Foto: Raul Mee

Eesti Pank teatas, et juba 2017. aasta lõpuks plaanitakse makseid edastada Eestis reaalajas.

„Pankadevaheliste maksete arveldussüsteemi haldaja EBA Clearing tegi Eesti ettepanekul arveldussüsteemi täienduse, mis andis pankadele võimaluse edastada pankadevaheliste maksete andmeid tööpäeva varahommikul. Selle tulemusena saavad pangakliendid raha enda kontole juba kell 9, mitte alles kell 11. Hommikul laekub 30% kõigist päeva jooksul tehtavatest maksetest, enne 21%, mis näitab, kui vajalik see muudatus Eesti pankade ja nende klientide jaoks oli,“ rääkis Eesti Pangas toimunud maksekeskkonna foorumil Eesti Panga asepresident Madis Müller. Muudatus viidi sisse tänavu novembris.

Müller lisas, et järgmise aasta lõpuks on oodata suuremaid arvelduskiiruse muudatusi kogu Euroopas. „Plaanide kohaselt peaksid pankadevahelised ülekanded hakkama toimuma reaalajas. Selle nimel on tööle asunud nii keskpangad, kommertspangad kui ka arvelduskojad. Kuidas need plaanid õnnestuvad, millise ajaga tööd teostada suudetakse ja millal täpselt teenus lõpptarbijateni jõuab, näitab tulev aasta,“ ütles Müller.

Pärast SEPA-le üleminekut 2014. aastal tegi Euroopa jaemaksete nõukogu ettepaneku, et Euroopas võiks kasutusel olla vähemalt üks reaalajas toimuvate maksete lahendus, mis töötaks aasta ringi ja ööpäev läbi. Lahenduse reeglistiku töötab välja Euroopa maksenõukogu ning arveldussüsteemi osalised peaksid taristu valmis ehitama 2017. aasta novembriks. Pärast seda saavad pangad välja töötada enda klientidele mõeldud lahendused.

Hetkel kuum