Sirje Rank • 16 veebruar 2017

USA hoiatab NATO riike: makske või muidu!

USA kaitseminister James Mattis NATO peakorteris Brüsselis  Foto: epa

USA kaitseminister James Mattis kasutas oma esimest kohtumist NATO liikmesriikidega Euroopa valitsuste hoiatamiseks, et kui nad oma kaitsekulutusi ei suurenda, võib USA üle vaadata oma lubaduse Euroopat kaitsta.

„Ameerika täidab oma kohustused, kuid kui teie riigid ei soovi, et Ameerika oma kohustusi kaitsealliansi ees vähendaks, tuleb igal teie pealinnal ühisele kaitsele toetust üles näidata,“ tsiteeris agentuur Bloomberg Mattise sõnu Brüsselis toimunud kohtumisel.

Mattise karmid sõnad kaiguvad täna edasi Saksamaal Bonnis, kus kohtuvad G20 riikide välisministrid, nende hulgas USA uus välisminister Rex Tillerson.

Oma valimiskampaanias ja ametisse saamise järel on USA president Donald Trump nimetanud NATOt iganenuks ja korduvalt kritiseerinud Euroopa riike, et need piisavalt ise enda kaitsesse ei panusta. USA arvele langeb NATO kaitsekuludest ligi 70%.

„Mattise sõnum kõigile liitlastele oli väga otsene ja see rõhutas vajadust koormat võrdselt jagada,“ ütles NATO peasekretär Jens Stoltenberg.

Vaid viis NATO riiki kulutab kaitsele vähemalt 2% SKPst. Läinud aastal tõusid alliansi kaitsekulud esimest korda kriisiaastast 2009. Euroopa riikides ja Kanadas kasvasid kulutused ca 10 miljardi dollari võrra, ütles Stoltenberg.

Mattis ütles, et aasta lõpuks tuleks kokku panna plaan, kus oleks ajaliselt paika pandud kaitsekulutuste nõutud tasemele tõstmise tempo.

„Ameeriklased ei saa teie laste julgeoleku pärast rohkem muretseda kui te ise. Sõjalisele valmisolekule tähelepanu pööramata jätmine näitab, et meil puudub austus iseenda, alliansi ja meile pärandatud vabaduste vastu, mis on praegu ilmselgelt ohus,“ ütles Mattis.

Riikidel nagu Itaalia ja Prantsusmaa on see ELi eelarvereeglite tõttu päris keeruline. Läti ja Leedu lubasid seda Stoltenbergi sõnul kohe teha.

Mattis rääkis NATO liitlastega ka Venemaast, näitab kohtumise transkriptsioon.

„Oleme avatud võimalustele taaastada Moskvaga koostöösuhted, jäädes samas ootustes realistlikuks ning tagades, et meie diplomaadid peavad läbirääkimisi tugevalt positsioonilt,“ ütles Mattis. „Me ei soovi aga taanduda selle alliansi väärtustest ega lasta Venemaal oma tegevusega siin toas olijatest kõvemini rääkida.“

Kohtumise ajal säutsus USA president Donald Trump Twitteris: „Venemaa VÕTTIS Krimmi Obama valitsuse ajal. Kas Obama oli Venemaa vastu liiga pehme?“

Hetkel kuum