Venemaal ei viitsita riigihangetel enam isegi konkurssi teeselda

Rubla-pusle.  Foto: PantherMedia/Scanpix
Ave Lepik • 2. märts 2017 kell 11:04

Vene Forbes reastas tänavused „riigitellimuste kuningad“ ning läinud aasta arvestuses tõusis sellele troonile Ufast pärit kolmik.

Ufa nafta ja gaasi teadusliku uurimise projektiinstituudi NIPI NG Peton juhid Igor Mnuškin, Oleg Poljakov ja Vladimir Zaitsev said täna avaldatud nimekirja põhjal eelmisel aastal riigilt kõige mahukamaid tellimusi. Peton ei ole seni olnud väga suure haardega firma, selle 2015. aasta käive oli 1,9 miljardit rubla (ehk 31 mln eurot), märgib Forbes. Ettevõte täidab küll juba alates 2014. aastast Gazpromi struktuuri ettevõtete tellimusi, kuid eelmisel aastal said nad endale ilma konkursita kaks suurtellimust, millest üks on 126,75 miljardi rublane (ehk 2,1 mld eurone) LNG tootmis- ja säilitamiskompleksi ehitus. Forbesi hinnangul pole ettevõtte suurus vastavuses hiigelhangete mahtudega.

Forbes märgib eraldi ära Gazpromi erilise püüu jagada riiklikke tellimusi vähetuntud firmadele. Näiteks Jevgeni Lavrienkole kuuluv Tomskpromtrans, kus töötab vaid viis inimest, sai eelmisel aastal 8 miljardi rubla (130 mln eurot) väärtuses 40 riigitellimust, et ehitada Siberi suurobjektil Sila Sibiri.

Eelmine aasta erineb Venemaal riigihangete vallas varasemast ka seepoolest, et hankeid jagati kätte „lausa ilma konkurentsi imiteerimata“, kirjutab Forbes.

Eelmise aasta detsembris tegi Venemaa Kontrollkoda riigihangete kokkuvõtteid ning amet tuvastas mullu üheksa kuu jooksul umbes 2000 rikkumist kogusummas 38 miljardit rubla. Seda on kaks korda enam kui aasta varem sama aja jooksul, kirjutas lenta.ru. Jaanuarist septembrini 2016 oli Venemaal riigihangete maht 14,33 triljonit rubla (230 mld eurot). Aasta varasem sama aja maht oli 13,84 triljonit rubla ehk 225 mld eurot.

Hetkel kuum