Äripäev • 26. mai 2017 kell 9:15

Läti idee: igale elanikule kohustuslik tervisepoliis

Läti Pank soovitab riigil sisse viia kohustuslik tervisekindlustus, et rahastada meditsiini.  Foto: PantherMedia/Scanpix

Läti Pank soovitab valitsusel kiirelt sisse viia kohustuslik tervisekindlustus – kui iga Läti elanik ostaks 20eurose poliisi, täiendaks see riigieelarvet umbes 240 miljoni euro võrra.

Läti Panga president Ilmars Rimševics selgitas Läti TV saates „Rita panorama“, et sellest 240 miljonist jätkub pakilisemate tervishoiuküsimuste lahendamiseks.

„Pean väga õigeks kohustusliku tervisekindlustuse sisseviimist. Kõik ju näevad, kuidas praegune süsteem ei toimi, kui keeruline on saada kvaliteetset meditsiiniteenust. Inimesed on valmis selle eest maksma, kuid meie tervishoiureformi mudel seda küsimust ei lahenda,“ nentis Rimševics.

Keskpanga juht leiab, et rahvuslikust tervisekindlustusest võiks saada riiklik kindlustusfirma. „Läti Pank paneb ette 20eurose maksu – see tähendab, et eelarvesse tuleks kohe 240 miljonit eurot. Sellega saab lahendada pakilisemaid probleeme,“ rääkis ta.

Rimševics jätkas, et pidevalt räägitakse, et on vaja raha, raha, raha, ning lõpuks ütlevad poliitikud, et võtame siis 80 miljonit ja maksame palgad ära – ja see on reform. „Soovitame vaadata asja palju laiemalt – vaatame põhjalikult varud üle, tõstame palka neil, kellel vaja. Ja tekitame vajalike seadmete ostuks raha,“ rääkis ta. „Poliisiga patsient teab täpselt, mis kui palju maksab. Lisaks võib sisse viia ka progresseeruva maksu neile, kellele tundub tervisekindlustuspaketi hind liiga väike ja kes tahavad osta lisateenuseid,“ pani keskpankur ette.

Kui lahendada rahaküsimus ainult nende arvelt, kes sõidavad siia Iirimaalt või Suurbritanniast, kus meditsiin on kallim, siis sellest rahast Lätile ei piisa, lisas Rimševics. Ta pakkus välja, et kindlustuspoliise võiksid lisaks kodanikele osta ka tööandjad, kuid see ei peaks olema kohustuslik. „Riik ja kohalikud omavalitsused võiksid omakorda toetada lapsi, pensionäre ja vähekindlustatuid, samas kui tööealine elanikkond oleks kohustatud poliisi ostma – kas siis inimene ise või tema eest ta tööandja. Kuid poliis peaks olema igal elanikul.“

Hetkel kuum