Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Restoranitest: kalakohvik väärib Michelini tärne

    Dirhami Kalakohviku „tagala“ on pealinlaste suvekodudega tihedalt asustatud Noarootsi vald. Talvel on seal vaikne, ometi elas kalakohvik esimese talve üle. Nüüd on see rahvast täis, nii et kohti eelnevalt kinni panemata pole mõtet kohale sõita.

    Ranna- ja kalakohvikuid võiks olla täis kogu Eesti ligi 4000 kilomeetri pikkune rannajoon. Kui neid oleks üks iga viiekümne kilomeetri kohta, teeks see ühtekokku ligikaudu 80. Praegu on rannarestorane-kohvikuid parimal juhul paarkümmend, nii et ruumi jätkub. 

    Toit-jook: 10

    Teenindus: 9

    Interjöör: 10

    Kokku: 29/30st

    Michelini restoranitärnide loogikat järgides saaks Dirhami kalakohvik minult kolm tärni, mis tähendab, et väärib ekstra kohalesõitu. Esimene tärn oleks mõnusa toidu ja joogi eest, teine kauni ümbruse eest ja kolmas julguse eest sellises taganurgas toitlustuse riskibisness ette võtta. 
    Dirhami kalakohvik kuulub nende haruldaste ehitiste hulka, mis on seest suuremad kui väljast. Väljast vaadates on tegemist väikese putkaga, pigem kioski kui kohvikuga, seestpoolt teeb selle suureks avar merevaade ja menüü, mis on suurem, kui sellises kauges nurgas oodata oskaks. Suurem ei tähenda sealjuures mitte suuremat valikut, vaid suuremaid maitseid.
    Dirhami Kalakohvik tundub seest suurem kui väljast.Foto: Raul Mee

    1900. aastal loodud restoranide hindamissüsteem, mille lõi Prantsuse rehvitootja Michelin oma hotellide ja restoranide käsiraamatus Guide Michelin.

    Algselt oli käsiraamat mõeldud Prantsuse sõidukijuhtidele kohalike teenuste nagu restoranide ja töökodade leidmiseks.

    1926. aastal tutvustati raamatus hindamissüsteemi, kus oli alguses kasutusel üks tärn, teine ja kolmas lisandusid 1933. aastal.

    Tärnide tähendused:

    Üks tärn – väga hea restoran

    Kaks tärni – oivaline toit, mis väärib teekonnal ringiga sõitmist

    Kolm tärni – erakordne kokakunst, mis väärib eraldi kohalesõitmist

    Räimed nagu modellid moelaval
    Räimed, mille väärikuse ja õiguse eest kuuluda „parematele“ laudadele pidas Eesti köögi grand old man Dmitri Demjanov veel kümmekond aastat tagasi visa võitlust, on nüüdseks restoranikõlblikuks tunnistatud. Taldrikutele ilmuvad nad nagu modellid moelavale, iga kord eri rüüs ja erineval moel tuunitud. Tundub, et nende väikeste kalakestega on nüüdseks tehtud juba kõik, mis teha võib, igal võimalikul moel maitsestatud, praetud, marineeritud, soolatud, peenestatud, rullitud.
    Ometi suutis Dirhami väike kalakohvik oma räimedega veel kord üllatada: seekord olid praeräimed saanud kerge safranimaitsestuse ja räimerullidel oli katsetatud vanilli võlujõudu. Vanillikatsetusi on kalaga ennegi tehtud, kuid enamasti võõraste valgete kaladega, mitte koduse räimega – sobib küll, miks mitte. Safran, vürtsidest eksootilisemaid ja hõrgumaid, tõstis koduse praekala aga senikogematutesse sfääridesse.
    Kalakohviku terrass ootab paremaid ilmu.Foto: Raul Mee

    Peakokk: Joel Kannimäe

    Omanik: Mellson Grupp OÜ kaudu Tõnu Vahtel, Mart Vahtel ja Kanpol Kinnisvara OÜ (omanikud Anti Pihtje, Jüri Poltan ja Margus Kangur)

    Aadress: Noarootsi vald, Dirhami, Läänemaa

    Telefon: 512 88 00

    Avatud: 12-21

    Pearoogade hinnavahemik: 11.50-15 eurot

    http://www.dirhami.ee/kalakohvik/

    Järgmiseks üllatuseks oli suitsetatud tuulehaug, mis ilmus lauale efektselt – kogu oma pikkuses, justkui pistoda. Suitsust kuldse jume saanud naha all oli peidus kõige mahlakam liha, mida selle pigem kuivaks ja tuimaks peetava kala puhul olen kogenud. Kuidas iganes Dirhamis kalu suitsutatakse, sobiksid need kalatehnoloogia õppevahenditeks – tehke järgi!
    Maitsev oli ka kõik ülejäänu, nii ilusad väiksed ahvenafileed, mille lisandiks anšoovisekaste ja hernetamp, ahvenasupp kui saviahjus küpsetatud lambakarree veinikastmega – kalakohviku menüüs on ka üks liharoog.
    Kui oleksin neid roogasid maitsnud mõnes linnarestoranis, kus akna taga paremal juhul tänav, halvemal juhul parkla, oleksin tõenäoselt küll kiitnud, kuid mitte nii vaimustunult. Ilmselgelt annavad meri, liivarand, sadam, kalapaadid, kõrkjad ja päike toidule, eriti kaladele maitset juurde. Loodetavasti tuleb suve jooksul vähemalt mõni päev, kui kannatab ka rannakohviku terrassil istuda – lauad-toolid on ootel. Päikseloojang Dirhami sadama kalakohvikus mõnusate kalaroogade ja jookidega – mmm, milline suveunistus!
    Hiljuti Äripäeva tunnustava märgi pälvinud restoranid
    Dirhami Kalakohvik, Noarootsi vald, Dirhami, Läänemaa, juuni 2017Saku Gastropub, Rotermanni 14, Tallinn, juuni 2017Fredo, Tartu mnt 83, Tallinn, juuni 2017Papa Joe, Sadama 25-4, Tallinn, mai 2017Juur, Valukoja 10, Tallinn, aprill 2017
    “Äripäev soovitab” kleepsu pälvivad alates 2016. aastast söögikohad, mis saavad restoranitestis kokku 25 või rohkem punkti.
  • Hetkel kuum
Artur Ulla: krüptokroon tulgu! Jagame kasvu dividendidena kodanikele
Iga kodanik võiks saada osa ettevõtete edulugudest läbi plokiahelal asuvate müntide (Kroonide), mida jaotatakse nii firmadele endile kui kõikidele kodanikele, kui ettevõtetel läheb hästi, pakub Artur Ulla arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Iga kodanik võiks saada osa ettevõtete edulugudest läbi plokiahelal asuvate müntide (Kroonide), mida jaotatakse nii firmadele endile kui kõikidele kodanikele, kui ettevõtetel läheb hästi, pakub Artur Ulla arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Sony koondab 900 videomängudega seotud töökohta
Sony Group teatas, et koondab oma PlayStationi ärist 900 töötajat. Kärped moodustavad umbes 8% üksusest ja on osa ülemaailmsest ümberstruktureerimisest, mis hõlmab Londoni stuudio sulgemist, vahendas The Wall Street Journal.
Sony Group teatas, et koondab oma PlayStationi ärist 900 töötajat. Kärped moodustavad umbes 8% üksusest ja on osa ülemaailmsest ümberstruktureerimisest, mis hõlmab Londoni stuudio sulgemist, vahendas The Wall Street Journal.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Küsimus OÜ-tamisest: kas ettevõtjad on au sees või hoopis kahtluse all?
Eriti just praegu peab riik ettevõtjat usaldama ning kohtlema teda kui partnerit, mitte kui potentsiaalset petturit, kirjutab ettevõtja ning erakonna Parempoolsed liige Kadri Kullman.
Eriti just praegu peab riik ettevõtjat usaldama ning kohtlema teda kui partnerit, mitte kui potentsiaalset petturit, kirjutab ettevõtja ning erakonna Parempoolsed liige Kadri Kullman.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Neeme Korv: Skype'i tegijad trikitavad jälle
Eesti kapital osaleb olulistes tehingutes, kiiresti kasvavad gasellettevõtted ületavad takistusi, aga kas vaeseks saame end ikkagi vinguda, küsib Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv.
Eesti kapital osaleb olulistes tehingutes, kiiresti kasvavad gasellettevõtted ületavad takistusi, aga kas vaeseks saame end ikkagi vinguda, küsib Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv.
Kaitseväe uus juht sai paika
Eesti kaitseväe uueks juhiks saab Andrus Merilo, kes võtab kohused üle Martin Heremilt suvel.
Eesti kaitseväe uueks juhiks saab Andrus Merilo, kes võtab kohused üle Martin Heremilt suvel.
Kristi Hõrrak: puust ette ja roheliseks – kuidas iga väikeettevõtja saab juba praegu rohepöördest võita
Sisuliselt iga Eesti väikeettevõtja saab rohereeglid lausa hämmastavalt lihtsasti oma äri kasuks tööle panna, kirjutab Finora Panga juhatuse liige Kristi Hõrrak.
Sisuliselt iga Eesti väikeettevõtja saab rohereeglid lausa hämmastavalt lihtsasti oma äri kasuks tööle panna, kirjutab Finora Panga juhatuse liige Kristi Hõrrak.
Ford heitis Viktor Siilatsi õuele uue konkurendi
Eestis seni ainsana Forde müünud Viktor Siilatsi ettevõte Info-Auto peab nüüd hakkama võistlema Inchcape Motorsiga, kuna viimane sai samuti Fordi ametlikuks edasimüüjaks.
Eestis seni ainsana Forde müünud Viktor Siilatsi ettevõte Info-Auto peab nüüd hakkama võistlema Inchcape Motorsiga, kuna viimane sai samuti Fordi ametlikuks edasimüüjaks.
Kuuekohalise maksuvõlaga mööblipaigaldaja koondab töötajad pankroti pärast
Mööblimontaažiga tegelev Mööbliekspert Paigaldus OÜ teavitas töötukassat 14 töökoha koondamise kavatsusest, mille põhjuseks tõi ettevõte pankroti.
Mööblimontaažiga tegelev Mööbliekspert Paigaldus OÜ teavitas töötukassat 14 töökoha koondamise kavatsusest, mille põhjuseks tõi ettevõte pankroti.
Hanschmidt: Infortaril oli kõigi aegade parim aasta
Infortaril oli kõigi aegade parim aasta ja dividendi makstakse 3 eurot aktsia kohta, ütles Infortari üks omanik ja juhatuse esimees Ain Hanschmidt Äripäeva raadios.
Infortaril oli kõigi aegade parim aasta ja dividendi makstakse 3 eurot aktsia kohta, ütles Infortari üks omanik ja juhatuse esimees Ain Hanschmidt Äripäeva raadios.