Meelika Sander-Sõrmus • 12. juuli 2017 kell 10:45

Advokaat: Tere sai koondumisloa. Mida saavad võlausaldajad?

Advokaat: TERE sai koondumisloa, mida saavad võlausaldajad?  Foto: Äripäev AS

Soraineni büroo vandeadvokaat Karl Kask kahtleb selles, et Tere ja Farmi koondumine Maag Grupi rüppe parandab võlausaldajate šansse oma raha tagasi saada.

Kask viitab, et eelmisel nädalal avaldatud uudisele, et Tere ja Maag Gruppi kuuluv Farmi Piimatööstus on saanud konkurentsiametilt koondumisloa, mille tulemusel saab Terest Farmi tütarühing.

Kase hinnangul andsid Tere juhid mõista, et saneerimiskava elluviimine oleks praeguses olukorras kõige mõistlikum lahendus ja selle elluviimise ajal töötatakse välja ettevõtte pikaajaline strateegia. "Avaldati lootust, et kohus kinnitab saneerimiskava ja niipea kui kava on kinnitatud, asutakse täitma oma kohustusi. Avalikkus sai koos koondumisuudisega signaali, et ühinemine suurendab Tere võlausaldajate lootust piimaraha kätte saada. Kas see on siiski nii?" küsib Kask.

"Tahaplaanile jäi, et üksnes omaniku muutumine võlausaldajatele juriidilist lisatagatist ei anna ning tegemist on sama kavaga, mille lükkasid tagasi võlausaldajad ja millele andsid negatiivse hinnangu kohtu kinnitatud kaks sõltumatut eksperti. Seega tekib küsimus, kas kava on enam võimalik kinnitada," selgitab Kask ja lisab, et ühest vastust seadus ja kohtupraktika sellele küsimusele ei anna, kuid kava kinnitamise võimalus on siiski kaheldav.

"Riigikohus on Tere kaasuses viidanud sellele, et kuna võlausaldajate rühmad on algusest peale moodustatud valesti, tuleks saneerimismenetlus lõpetada. Samuti kordas Riigikohus varasemat seisukohta, et  kohtule esitatud saneerimiskava ei ole võimalik menetluse käigus muuta," tuletas Kask meelde.

Loe pikemalt Äripäeva põllumajanduse teemaveebist.

Hetkel kuum