Äripäev • 4. august 2017 kell 10:55

Ansip Ratasele: vend, mida sina oled senise taseme nimel teinud?

Euroopa Komisjoni asepresident Andrus Ansip  Foto: Scanpix/Reuters

Euroopa Komisjoni asepresident Andrus Ansip tunnistas ajakirjale Kroonika, et tal on Eesti päevapoliitikat kõrvalt vaadates kurb.

"Olen kogu aeg rääkinud, kuidas Eesti kuvand on siin Brüsselis hea ja tugev, aga see kuvand kestab ainult veel mõnda aega. Seda, mis tegelikult Eestis toimub, ei ole mul hea vaadata," oli Ansip otsekohene. "Kogu Eesti lihtne ja etteaimatav maksusüsteem on pea peale keeratud. Oleme üleöö saanud astmelise tulumaksu. Jüri Ratas tsiteerib üldkogu kõnes Standard & Poor’si. Ta ütleb, et isegi nemad kiidavad valitsuse investeerimispoliitikat. Nojah, aga see on pool tsitaadist."

Ansipi sõnul tuleb vaadata hoopis, kuidas reitinguagentuur hoiatab. „Seesama Standard & Poor's ütleb, et kui eelarve defitsiit läheb üle 0,5%, siis nad alandavad reitingut. Pigem tuleb lugeda välja sealt see hoiatus,“ manitses Ansip. „Eesti Panga arvates saab see defitsiit olema struktuurne 1,1% ja Euroopa Komisjoni arvates 0,9%. Ratas ütleb uhkusega, et riigi reiting kinnitati senisel kõrgel tasemel. Aga mina küsin, et mida, vend, sina selle senise kõrge taseme nimel oled teinud?“

Nüüd on hakatud siis võlgu võtma, nentis Ansip. „Me ei kulutanud neid reserve, mis me Aivar Sõerdiga kahekesi aastatel 2006–2007 kogusime (Ansip virutab rusikaga lauale – toim) isegi keset kõige sügavamat kriisi ära, sest see polnud mõistlik. Nüüd vaatad, kuidas need reservid sulavad. Taavi Rõivas hakkas sellega otsast pihta. Kõik need maksudega žongleerimised ei saada Eestist väljapoole investoritele head sõnumit.“

Loe intervjuud endise peaministri Andrus Ansipiga Kroonikast.

Hetkel kuum