Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kuidas Elon Musk töötaja vajalikkust testis

  Tesla tegevjuht Elon Musk.Foto: EPA

  Tesla juht Elon Musk kasutas üsnagi iseäralikku viisi, et kindlaks teha, kas töötaja väärib palgakõrgendust, saates tolle sundpuhkusele.

  Muski biograaf Ashlee Vance kirjutab Muskist kõnelevas raamatus “Elon Musk: Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future”, et mehel olnud üsnagi iseäralik viis, kuidas oma töötaja headust testida.
  12 aastat Muski heaks töötanud Mary Beth Brown võttis julguse kokku ning läks Muski juurde, et palgakõrgendust küsida. Vance kirjutab oma raamatus, et töötasu, mida Brown tahtis, oli varasemaga võrreldes märkimisväärselt suurem. Summat ennast välja pole toodud. Musk kuulanud Browni ära ning öelnud talle seejärel, et võtku kaks nädalat töölt vabaks. Sel ajal mõtleb Tesla juht, kas Brown ikka on nii suurt palgatõusu väärt ning kas Tesla edu silmas pidades on Brown üldse vajalik.
  Brown läks puhkusele ning naasis kahe nädala pärast. Musk ütles Brownile, et ei vaja teda enam.
  Vance kirjutab Muski biograafias, et mees olla kinnitanud, et ta pakkus talle Teslas teist töökohta, ent Brown ei olnud sellega nõus ning ei tulnud ettevõttesse enam kunagi tagasi.
  Kuidas hinnata oma väärtust ettevõttes?
  Väljaanne Business Insider küsis kommentaari töökohaeksperdilt Lynn Taylorilt, kes andis mõne nipi, kuidas võiks iga töötaja hinnata seda, kas ta on ettevõtte seisukohalt väärtuslik.
  Esimese soovitusena ütles Taylor, et töötajal peaks olema kindel teadmine sellest, mida ja miks ta teeb. Ehk siis: mis on sinu roll ettevõttes? Mida sa täpselt teed? Kui sa neile küsimustele vastata ei oska, on asjad halvad. Samuti soovitas ta mõelda, kas su töö on selline, mida mõni hooajatöötaja või praktikant suudaks teha? Kas ta oleks võimeline tegema seda samal tasemel nagu sina? Kui jah, siis pead sa kiiresti mõtlema, kuidas tegutseda, et oma väärtust tõsta.
  Teise soovitusena märkis Taylor, et töötaja peaks kindlaks tegema, et tema ülemus vajab teda. Selle tarbeks tuleb silma paista ning olla originaalne. “Mõtle, mis teeb su ülemuse edukaks ning missugune roll on sinul selles,” soovitas ta. Sealjuures märkis Taylor, et selle küsimusega ei tasuks üksi pusida, vaid võiks julgeda küsida kolleegidelt ja ülemuselt ka tagasisidet. Ära oota oma tööde ja tegemiste hindamist, vaid asu kohe asja kallale.
  Lisaks sellele, et julgeda tagasisidet küsida, ole ka ise hakkaja ning paku ennast erinevatesse projektidesse osalema. Kui sa näed, et sinu teadmistest ja oskustest võiks mõnes projektis kasu olla ning ajaliselt jõuad sa sellega tegeleda, tasuks kindlasti minna ning end appi pakkuda. Sealjuures on oluline, et sa ei lahmiks niisama, vaid oleksid juba projektiga varem ka tutvunud, et oma ideedega välja tulla.
  Taylor kommenteeris lõpetuseks, et siiski on oluline mõista, et mitte keegi pole asendamatu. “Tähtis on mõelda, kui raske on sind asendada,” võttis ta kokku.
 • Hetkel kuum
Olev Remsu: Eesti piir ja Hiina müür. Teeks äkki ise ühe leppe?
Otsesuhted ja kokkulepped Hiinaga tundub midagi ilmvõimatut, kuid pragmaatiline diil oleks äkki meilegi lahendus, just julgeolekut silmas pidades, kirjutab kirjanik Olev Remsu.
Otsesuhted ja kokkulepped Hiinaga tundub midagi ilmvõimatut, kuid pragmaatiline diil oleks äkki meilegi lahendus, just julgeolekut silmas pidades, kirjutab kirjanik Olev Remsu.
Suur analüüs: üks vana strateegia aitab laisal investoril turgu edestada
Investorid otsivad pidevalt head strateegiat, et anda oma portfellile hoogu. Üks lihtsamini mõistetav on Dow’ koerte strateegia, mis sobib laisemale investorile.
Investorid otsivad pidevalt head strateegiat, et anda oma portfellile hoogu. Üks lihtsamini mõistetav on Dow’ koerte strateegia, mis sobib laisemale investorile.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Nädala lood: lennujaamas valitseb aastaid üks firma, linnaasutuses paljastati bardakk
Lõppeva nädala olulisemate lugude hulka sattusid nii Tallinna linnasutuse kohta tehtud audit, lennujaamas ligi kümme aastat miljonite eest koristustöid endale haaranud üks firma ja Äripäeva investoriküsitlus.
Lõppeva nädala olulisemate lugude hulka sattusid nii Tallinna linnasutuse kohta tehtud audit, lennujaamas ligi kümme aastat miljonite eest koristustöid endale haaranud üks firma ja Äripäeva investoriküsitlus.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eesti 200 saab Tallinnas kaks abilinnapea kohta
Tallinna linna uues võimukoalitsioonis saab erakond Eesti 200 kaks abilinnapea kohta.
Tallinna linna uues võimukoalitsioonis saab erakond Eesti 200 kaks abilinnapea kohta.
Julgeolekuohuks nimetatud inimõiguste teabekeskus lõpetas tegevuse
Aastaid kaitsepolitsei aastaraamatutes Kremli-meelsena ära märgitud venekeelne Inimõiguste Teabekeskus on kustutatud ja kogu keskuse tegevus lõppenud.
Aastaid kaitsepolitsei aastaraamatutes Kremli-meelsena ära märgitud venekeelne Inimõiguste Teabekeskus on kustutatud ja kogu keskuse tegevus lõppenud.