Mait Kraun • 27. august 2017 kell 13:03

Kui palju on USA kulutanud Afganistani sõjale?

Afganistani sõda.  Foto: Raigo Pajula

Selgub, et erinevate hinnangute kohaselt ulatuvad Ühendriikide sõjakulud Afganistanis vähemalt triljoni dollarini, kirjutab CNN Money.

USA president Donald Trump lubas selle nädala alguses, et Ühendriikide sõjalist kohalolu Afganistanis suurendatakse. Strateegia tähendaks, et USA ajaloo pikim sõda venib veel pikemaks ning kulud suurenevad miljardite dollarite võrra.

Ühe hinnangu kohaselt on Ühendriikide sõjakulud Afganistanis tõusnud 841 miljardi dollarini. See number pärineb organisatsiooni Center for Strategic and International Studies andmetest.

Organisatsiooni strateegiajuht Anthony Cordesman, kes on nõunikuna töötanud ka USA sise- ja kaitseministeeriumis, ütles, et nende numbrite sisse on arvestatud ka Trumpi järgmise aasta eeldatavad sõjakulud.

Ühe teise hinnangu kohaselt ulatub 16 aastat väldanud Afganistani sõja kulu triljonite dollariteni, sest selles arvestatakse palju rohkemate erinevate faktoritega.

Näiteks Browni ülikooli Cost of Wars projekti direktor Neta Crawfordi hinnangul on Iraagi, Afganistani ja Pakistani sõjakulud alates 2001. aastast lähenemas 5 triljonile dollarile. Sellest summast umbes 2 triljonit on kulunud Afganistani peale. Sinna hulka on arvestatud ka osad tulevikuga seotud kohustused.

Isegi need suuremad numbrid jätavad tähtsaid kulusid välja, näiteks pole arvestatud intressimakseid, mida ameeriklased võlaga peetud sõdade eest tulevikus maksma peavad. Ainuüksi see faktor võib üleüldist summat triljonite dollarite võrra kergitada.

Ajalugu näitab, et USA-l on olnud komme sõjakulusid rahastada maksutõusude arvelt. See traditsioon on sellel sajandil aga murtud, eriti Afganistani ja Iraagi sõja puhul, ütles maksuajaloolane Joe Thorndike. Kongress ei tõstnud sõja ajal makse, neid hoopis langetati. See tähendab, et suuresti on sõdade eest tasutud võlgu võetud rahaga.

2 triljoni dollari sisse ei ole avestatud ka tulevikus sõjaveteranidele makstavaid toetusi. Samuti pole sinna hulka arvestatud teenuseid ja soodustusi, mida veteranid kohalikelt osariikidelt saavad.

Hinnangud erinevad suuresti, sest täpsemaid andmeid või mudeleid ei ole, mille põhjal saaks konkreetselt teada, palju sõja peale kulutatakse. Ka Valge maja ja Kongress pole sõjakulude kokkulugemisest huvitatud.

 

Hetkel kuum