Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Kõlvart lubab tulla suurde poliitikasse

    Kohalikel valimistel kõige rohkem hääli saanud Tallinna abilinnapea ja Keskerakonna esimees Mihhail Kõlvart..Foto: Andres Haabu

    Kohalikel valimistel kõige suurema häältesaagi korjanud Keskerakonna aseesimees ja Tallinna abilinnapea Mihhail Kõlvart lubab Eesti suurde poliitikasse tulla pärast järgmisi riigikogu valimisi. Isiklikest ambitsioonidest peab ta olulisemaks meeskonnatööd.

    Laupäeval oli Äripäeva raadio saate “Äripäeva persoon” külaliseks kohalikel valimistel kõige enam hääli kogunud Tallinna abilinnapea ja Keskerakonna aseesimees Mihhail Kõlvart. Järgnev on kokkuvõte eetris olnud ligi kahe tunni pikkusest vestlusest. Saadet saab täismahus kuulata Äripäeva veebist.
    Saite Lasnamäel Edgar Savisaarega konkureerides 24 712 häält, Savisaar mitu korda vähem. Teie jaoks oli see tulemus ju samuti üllatav?
    Pean tunnistama, et ma algusest peale teadsin, et iga võimaliku suure tulemuse taga on meeskonnatöö. Iga poliitik peab seda alati mäletama. Hääled on tulnud mitte ainult Mihhail Kõlvartile, vaid Keskerakonnale.
    Aastaid on räägitud, et Edgar Savisaar on see, kes toob Keskerakonnale Tallinnas hääled. Nüüd selgus, et Keskerakonna kaubamärk on palju tugevam seni arvatust?
    Esiteks, me ju saame aru, et Edgar Savisaare kaubamärk kaks aastat tagasi ja praegu on väga erinevad asjad. Samas arvan, et Edgar Savisaare populaarsus on jätkuvalt suur, rääkimata sellest, et tema jälg meie ajaloos ja Eesti poliitikas on väga suur ja tõsine.
    Kas Edgar Savisaar on ka teid juba õnnitlenud?
    Ei, me pole temaga suhelnud.
    Vaatasin Keskerakonna valimispeol tehtud fotosid ja nägin pisarais Taavi Aasa, emotsionaalseid Jüri Ratast, Raimond Kaljulaidi, Yana Toomi, Kalev Kallot. Teie ei näidanud nendel fotodel erilisi emotsioone. Millal viimati rõõmust nutsite?
    Pean tunnistama, et mul sellist kogemust elus kahjuks ei ole olnud.
    Eestis on inimeste iseloomustamiseks ütlus „vaga vesi, sügav põhi“. Ma ei tunne teid isiklikult, aga meedia vahendusel on jäänud mulje, et see ütlus sobib ka teid iseloomustama. Olete inimene, kes ei ole jutukas ja esile tükkiv, kui poliitiku kohta saab üldse nii öelda, kuid kes on konkreetne ja kellel on alati oma arvamus. On see iseloomustus täpne?
    Mul on alati oma arvamus.
    Te kontrollite oma emotsioone väga hästi?
    Jah, aga seda tulebki teha. Emotsioone tulebki kontrollida ning pole vahet, millises positsioonis oled.
    Räägime teie päritolust. Teie ema oli Korea juurtega, teie isa on eestlane. Olete sündinud Kasahstanis ja kolisite Eestisse, kui olite kolmeaastane. Kes te rahvuselt olete?
    See on klassikaline küsimus minu puhul. See ei ole lihtne küsimus, sest enesemääramine on eksistentsiaalne küsimus, mis tekib vahepeal ühe või teise nurga alt. On lihtne sellele küsimusele vastata, kui käid välismaal, eriti võistlustel, kui sa näed, kui tõuseb meie lipp või kuuled, kuidas mängib Eesti hümn. Siis on ainult üks vastus. Kodus võtab ühiskond mind vastu väga erinevalt. Paljudele olen venelane, vaatamata sellele, et mul ei ole vene verd üldse. Kui vaadata välimust, siis paljud võtavad mind korealasena. Minu jaoks on kõige tähtsam see, kus ma elan ja mida teen.
    Levinud arvamuse kohaselt olete Eesti venelane.
    Vene kultuur ja vene keel on omavahel seotud. Minu emakeel on vene keel. Jah, vene kultuur on suur osa minu eksistentsist. Ma ei saa kunagi öelda, et ma olen venelane või olen korealane.
    Kuidas teie 5aastane tütar reageeris valimistulemusele? Sai ta aru, et saavutasite midagi, mis on Eestis üpris erakordne?
    Jah, ma olen kuulnud, et lasteaias ta küsis laste käest: kas te teate, et minu isa on superstaar? See on natukene naljakas. Laps paneb tähele, kuulab, mida vanemad räägivad, kuuleb, mida televiisoris räägitakse.
    Räägime nendest juhtumitest, mis teid on aastaid saatnud. 1999. aasta juunis plahvatas pomm Lasnamäel teile kuulunud autos. Mis toona juhtus?
    Sellest on juba nii palju räägitud. Mul väga palju lisada ei ole. Kui ma oleksin midagi valesti teinud, siis ma ei istuks praegu siin ega annaks teile intervjuud. See oli väga raske hetk minu elus. Ja kindlasti sellel hetkel oli ka mõju. Mul oli pärast seda ainult kaks valikut, kas minna edasi enda teed või otsustada, et nüüd on minu elus kõik katki. Otsustasin, et lähen edasi, sest mul ei olnud tunnet, et mina olen teinud midagi valesti ja ma ei teinudki midagi valesti. Samale järeldusele jõudsid ka õiguskaitseorganid.
    Eestis on võitlussport ja kuritegevus olnud omavahel seotud. Kas saab öelda, et sel ajal, kui teie auto Lasnamäel õhku lendas, olite ka teie valiku ees, kas kuritegelik tee või teine tee?
    Meil on alati valik, mis tee see võiks olla. Jah, muidugi 1990ndatel olid ka minu sõprade seas noored inimesed, kelle elu lõppes traagiliselt ja ma nägin seda enda Lasnamäe maja hoovis. Nagu ma ütlesin, mina tegin enda valiku. Võitlussport ei ole pelgalt sport ega ole ainult kaklemisviis. Võitlussport on elufilosoofia ja see on üks tähtis osa minu elust ja see on väga palju mind aidanud.
    Ei ole tavaline, et kellegi auto lendab õhku. Ka nüüd, aastaid hiljem, teie poliitilised konkurendid viitavad ajakirjanikega suheldes sellele 1990ndate lõpus toimunud juhtumile. Vihjatakse, et teil on side allilmaga.
    No see on midagi uut. Seda ma ei ole ammu kuulnud, et mul oleks mingi side. Sellest juhtumist on palju räägitud ja palju kirjutatud. Seekord on juba vist kolmas etapp, kui sellest räägitakse. See, et mul oleks mingi side, on uus teooria. Mina ei oska seda kommenteerida.
    Teine teema, mis teid saadab, on kaitsepolitsei huvi teie vastu. Olete kaitsepolitseiga käinud kohut.
    Mul oli üks pikk protsess, mis kestis mitu aastat.
    Kuidas see lõppes?
    Ma kaotasin selle protsessi kapo aastaraamatu vastu.
    Te läksite ka Euroopa Inimõiguste Kohtusse?
    Läksin, ja seal ei võetud seda menetlusse.
    On öeldud, et üks põhjus, miks te olete poliitikuna nii populaarne, on kaitsepolitsei huvi teie vastu.
    Ärge seda kapo inimestele öelge, muidu tekib neil väga halb tunne, et nemad on minu populaarsuse põhjuseks. Aga kui rääkida tõsiselt, siis olen viimaste päevade jooksul kuulnud erinevaid teooriaid sellest, kuidas on võimalik, et Kõlvart saab nii palju hääli. Üks teooria mulle meeldib kõige rohkem. Inimesed tulid hääletama Savisaare poolt, aga kuna nad ei leidnud teda tavaliselt kohalt Keskerakonna esinumbrina, siis nad valisid hoopis Kõlvartit. Nagu inimesed ei suuda vaadata, et kõrval on veel üks nimekiri. See, et kapo oli minu populaarsuse põhjuseks, ei oska kommenteerida. Võib-olla kapost keegi oskab seda paremini kommenteerida, et kas neil oli selline plaan.
    Kui tihedalt te suhtlete kaitsepolitseiga? Kas teid kutsutakse regulaarselt välja vestlustele?
    Loodan, et selleks põhjust ei ole. Kui oleks põhjust, siis kindlasti kutsuksid.
    Kas te tunnete, et teid jälgitakse või kuulatakse pealt. Seesama aastaraamat. Kunagi on teid jälgitud ja pildistatud nii, et te pole ise olnud sellest teadlik.
    Jah, tervet rida pilte sain vaada kapo aastaraamatus. Töötades Tallinna linnavalitsuses tekib mõnikord tunne, et keegi jälgib. Aga miks ma peaksin mõtlema selle peale. Kui jälgitakse, siis on vajadus ja see on kellegi töö. Mul on oma töö ja ma tegelen sellega.
    Kaitsepolitsei huvi põhjuseks on peetud seda, et olete Vene riigi sõbralik. Te kohtute Vene föderatsiooni saatkonna töötajatega, ajate siin seda poliitikat, mis võiks olla Vene riigi huvides.
    Kas ma saan õigesti aru, et me räägime kapo aastaraamatu materjalidest ehk räägime sellest, mida oli kirjutatud viis ja pool aastat tagasi?
    Jah, sellest toonasest konfliktist. Kas täna on see minevik?
    Asi pole selles, et see on minevik. Mõned teemad on nii vanad ja sellest on nii palju räägitud. Kui hakkan vastama nendele küsimustele, siis mulle tundub, et see on juba kahekümnes kord, kui räägin sama juttu. Kui olen milleski süüdi, olen teinud midagi valesti, siis loomulikult tuleb süüdi mõista ja karistada. Kui ma ei ole teinud midagi valesti, siis ei ole ka midagi arutada. Nii palju kui mina mäletan, siis endine kapo pealik ja tänaseks ka endine linnapeakandidaat Raivo Aeg ütles pressikonverentsil väga konkreetselt: Kõlvart pole teinud midagi seadusevastast. Tema tegevus jäi seaduse ja põhiseaduse piiridesse ja seda tuleb austada. Mida ma saan sinna veel lisada?
    Kapo aastaraamat on üks ühiskonna arvamuse kujundamise vorme. Pärast teie ja Yana Toomiga peetud vaidlusi on see raamat muutunud igavamaks.
    Kas ma peaksin paluma vabandust või?
    Keskerakonda astusite umbes kümme aastat tagasi. Enne kuulusite Mõõdukate ehk praeguste sotside ridadesse. Miks te poliitikasse läksite?
    Olin noor inimene, õppisin ülikoolis, tekkis tunne, et saan midagi poliitikast aru, võiks ennast proovile panna. Mul oli häid mõtteid ja soov neid ellu viia. Saan praegu aru, et loomulikult see oli illusioon. Mingit sügavat arusaamist mul ei olnud. Mingi hetk ka huvi kadus ja mul oli võimalus end realiseerida teisiti, palju huvitavamal viisil. Vahepeal ma poliitikaga ei tegelenud, kuid siis tekkis taas huvi poliitika vastu ning siis valisin juba teadlikult Keskerakonna.
    Teie valisite, mitte nemad ei kutsunud teid oma ridadesse?
    Loomulikult mina valisin, aga mulle tehti ettepanek kandideerida Keskerakonna nimekirjas. Minu reaalne poliitiline karjäär algas 2009. aastal. Mind valiti volikogu liikmeks ja kahe aasta pärast valiti riigikogu liikmeks ning tehti ettepanek asuda Tallinna abilinnapeaks.
    On öeldud, et teie esiletõusu põhjuseks oli Deniss Boroditš, kes oli muidu suur häälekoguja, aga kellel tekkis konflikt Edgar Savisaarega ja kes nüüd on Reformierakonnas. Sellest ajast on pärit Edgar Savisaare väljaütlemine: meil on vaja üheksa kuud, et teha uus Boroditš.
    Ma olen sellest loomulikult kuulnud aga ma pean tunnistama, et see teooria on minu jaoks natukene uus, et minu karjäär algas tänu Denissile. Minu karjäär algas sellest, kui Edgar Savisaar kutsus mind linnavalitsusse. See oli väga oluline otsus minu poliitilises elus.
    Kelleks te tahtsite lapsena saada?
    Tahtsin saada politseinikuks. See mõte tegelikult oli veel ka ülikooli ajal. Mul on juriidiline haridus ning oli valik, kuhu minna edasi.
    Kui tihti te mõtlete, et võiks poliitikaga lõpetada ja teha midagi muud?
    Ma arvan, et selle peale mõtleb iga poliitik, see on normaalne. Ka mina arvan, et poliitika ei ole viimane valdkond minu elus. Meie peres on peaaegu kõik õpetajad. See hetk tuleb minu elus veel kindlasti, kui ma ühel või teisel viisil saan töötada õpetajana.
    Kui Keskerakond sai riigis võimule ja Jüri Ratas moodustas valitsuse, siis pakuti teile haridusministri portfelli. Kas oli nii?
    Jah, oli juttu sellest, et üks ministri koht võiks olla mulle. Nagu me tänaseks juba teame, olid meil toona keerulised ajad erakonnas ja ka linnavalitsuses. Otsustasin, et kui selline võimalus tekib, siis peaks see tekkima pärast riigikogu valimisi.
    Kas teid kutsuti kandideerima Edgar Savisaare nimekirja?
    Ei, otse mitte.
    Kas teie veensite Yana Toomi jääma Keskerakonda?
    Me oleme väga palju suhelnud temaga jah. Ma aga ei arva, et olin see konkreetne inimene, aga me oleme jah väga palju suhelnud.
    Kujutan ette, et valiku tegemine Keskerakonna ja Edgar Savisaare vahel oli teile keeruline. Edgar Savisaar aitas teie karjäärile aluse panna. Mis kaalutlustel otsustasite jääda Keskerakonda?
    Olen alati lähtunud sellest, et kui poliitikas tegutsen, siis Keskerakonna meeskonnas. Minu jaoks muidugi oli väga keeruline ja väga raske mõelda, et nüüd ei ole Edgar Savisaar selle meeskonna liige, ei ole selle meeskonna juht. Ma alati toetasin teda kongressil ja kui ta oleks kandideerinud viimasel kongressil, siis oleksin teda toetanud. Ta aga ei kandideerinud.
    Keskerakonna kongress otsustas, et meil peab olema teine juht. Minu isiklik suhtumine on tähtis minu jaoks. Kui oleme aga ühes suures organisatsioonis, siis peame mõtlema, mis on selle organisatsiooni jaoks hea valik. Iga organisatsioon peab omama õigust valida endale liidrit. Isegi kui eelmine liider oli pikaajaline suure autoriteediga ja tõepoolest ära teeninud meie lugupidamise. Aga isegi sellel juhul peab inimestel olema võimalus teha valikuid ja nad tegid valiku. Ka selle valiku suhtes peab tekkima lugupidamine, muidu peame tunnistama, et inimestel ei ole valikuvõimalust. Et üks inimene on tähtsam kui terve organisatsioon. Sellist arusaamist ei saa tekkida, isegi kui sinu isiklikud valikud on teised. Ainult suur tugev organisatsioon saab midagi poliitikas muuta. Kokkuvõttes on küsimus, kelle jaoks on poliitika. Kas see on poliitikute jaoks, suurte liidrite jaoks või on poliitika inimeste jaoks.
    Kas see, mida te praegu kirjeldate, on põhjus, miks te ei nõua endale Tallinna linnapea kohta või ei nõudnud valimisnimekirjas esinumbri kohta. Vaadates tulemust, siis põhjust ju oleks?
    Kõik teavad ju, et meil oli mitu kandidaati. Viimane valik oli tehtud Taavi (Taavi Aas – toim) ja minu vahel. Jällegi oli valik, kas ma hakkan võitlema enda koha eest ja tekitama pingeid erakonnas, hakkan end kehtestama ja rääkima, et ma olen populaarsem, mul oli rohkem hääli. Või ma teen koos Taaviga meeskonnatööd ja see annab ühise hea tulemuse. Mina enda valiku tegin, mul oli seda ka võib-olla lihtsam teha, sest ma suhtun siira lugupidamisega Taavisse ja ma hea meelega teda toetan. See ei tähenda muidugi, et mul kui poliitikul ei ole ambitsioone. Kogu aeg tuleb panna kaalu peale isiklik ambitsioon ja mitte ainult Keskerakonna huvi, vaid valijate huvi. Valijad niigi olid nördinud meie olukorra pärast. Kui tekiks veel üks segadus, siis võiks see saada meie erakonnale saatuslikuks.
    Kas Edgar Savisaar visatakse nüüd erakonnast välja?
    Seda otsustab juhatus. Mina olen ka pärast valimisi öelnud, et mina seda ei poolda. Me ju saame aru, et veel pool aastat tagasi oli erakonna toetus nii kõrge, et meie konkurendid ei mõelnudki selle peale, et on üldse mingit lootust. Siis aga kõik väga kiiresti muutus ja kõige suurem põhjus oli see, et Edgar Savisaar otsustas välja tulla enda nimekirjaga. Just sellepärast me kaotasime kõige rohkem hääli.
    Ja kaotas ka Edgar Savisaar.
    Jah, me kaotasime, sest hääled, mis ei tulnud Keskerakonnale ei olnud ainult Edgari hääled. Tegelikult eelkõige on need nende inimeste hääled, kes ei tulnud üldse välja. Ja mina arvan, et hääletama mittetulnutest oli suurem osa Keskerakonna toetajad. Me oleme ise süüdi, et oleme tekitanud sellise olukorra. Loomulikult me saame öelda, et Edgar Savisaar on ise selles kõige rohkem süüdi, aga praegu ei ole süüdistamise aeg. Ma arvan, et praegu tuleb mäletada seda, et Keskerakond on tugev bränd ja inimesed toetavad Keskerakonda tänu Edgar Savisaarele.
    Mis oli spordis teie eesmärk?
    Minu eesmärk oli loomulikult olümpiamängude kuld, mida seda ma ei saavutanud. Üks põhjus oli see, et ala, millega mina tegelesin, ei olnud olümpiaala.
    Eesti poliitikas tähendab tähendab kuld peaministri ametikohta. On see teie eesmärk?
    Selle kohta on mul poliitiline, aga siiras vastus. Konkreetsed ametikohad on teisejärguline teema. Tuleb mõelda, mida sa saad teha, mida sa oskad teha ja kus on sinust kõige rohkem kasu. Kui suunad oma energia nimetatud asjadele, siis erinevad ametikohad ka tulevad. Mitte aga vastupidi, et sead eesmärgiks saada peaministriks või presidendiks ja siis hakkad mõtlema, mida tuleb selleks teha.
    Laupäeval oli Äripäeva raadio saate “Äripäeva persoon” külaliseks kohalikel valimistel kõige enam hääli kogunud Tallinna abilinnapea ja Keskerakonna aseesimees Mihhail Kõlvart. Saadet saab täismahus kuulata Äripäeva veebist.
    Valimistulemusi kommenteeris Äripäeva raadios saates "Kuum tool" ka Reformierakonna esimees Hanno Pevkur. Seda saadet saab kuulata siit.
    Koos Edgar Savisaarega valimistel osalenud Jüri Mõisa kommentaari valimistulemustele saab aga kuulata siit.
  • Hetkel kuum
Andrus Kaarelson: erakonnad, ühinege tööandjate majandusleppega!
Majanduse kasvule pööramiseks vajame valitsuste ja valimiste ülest ühiskondlikku kokkulepet, kirjutab parlamendivälise erakonna Parempoolsed liige Andrus Kaarelson.
Majanduse kasvule pööramiseks vajame valitsuste ja valimiste ülest ühiskondlikku kokkulepet, kirjutab parlamendivälise erakonna Parempoolsed liige Andrus Kaarelson.
USA aktsiaindeksid jätkasid tippudest allalaskumist
USA peamised aktsiaindeksid kaotasid esmaspäeval eelmise nädala tipptasemetega võrreldes märkimisväärselt väärtust.
USA peamised aktsiaindeksid kaotasid esmaspäeval eelmise nädala tipptasemetega võrreldes märkimisväärselt väärtust.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Merko eksjuht „Kuumal toolil“: kes loodavad kiiret taastumist, peavad pettuma
Ehitus- ja kinnisvarasektoris on seis kehv ja pankrottide kasv on paratamatu, kuid arvestades pingelist julgeolekuolukorda ja madalat kindlustunnet, pole kiiret taastumist oodata, rääkis Merko Ehituse endine juht Andres Trink.
Ehitus- ja kinnisvarasektoris on seis kehv ja pankrottide kasv on paratamatu, kuid arvestades pingelist julgeolekuolukorda ja madalat kindlustunnet, pole kiiret taastumist oodata, rääkis Merko Ehituse endine juht Andres Trink.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Leedust paistab Eesti laenuvõtjale rõõmusõnum
Euroopa Keskpank võib tänavu langetada intressimäärasid rohkem kui kolm korda, kirjutab Reuters.
Euroopa Keskpank võib tänavu langetada intressimäärasid rohkem kui kolm korda, kirjutab Reuters.
Isamaa saadab abilinnapeaks vastuolulise eksministri
Tallinna uues võimuliidus saab erakond Isamaa kaks abilinnapea kohta. Ühe neist täidab endine minister.
Tallinna uues võimuliidus saab erakond Isamaa kaks abilinnapea kohta. Ühe neist täidab endine minister.