Märt Belkin • 13. november 2017 • 1 min
Jaga lugu:

Rootsi koduturu kindlusindeks sai järsu hoobi

Stockholm 2013. aastal.
Stockholm 2013. aastal.  

SEB koostatatud Rootsi eluasemeturu usaldusindeksi väärtus langes novembris ülijärsult, mis viitab, et kodumajapidamised ootavad elupindade hinna järsku aeglustumist.

Oktoobris oli kodumajapidamiste usaldust mõõtva indikaatori väärtus kõrge 50 punkti, ent novembris kukkus see koguni 39 punkti jagu 11 punktile, teatas SEB. See on ajaloo suuruselt teine kukkumine – kõige järsem langus oli kümme aastat tagasi, 2007. aasta novembris keset finantskriisi, kui indikaator kukkus 47 punkti jagu.

Praegustel tasemetel kinnitab indikaator, et Rootsi eluasemeturg aeglustub, ent ei viita veel otseselt langusele. See on kooskõlas elupindade viimase aja hinnatrendidega.

Kokku ootab 43 protsenti kõikidest kodumajapidamistest, et Rootsi kinnisvarahinnad tõusevad järgmise aasta jooksul; kuu tagasi oli nende osakaal 66 protsenti. Samas ootab nüüd kolmandik, et hinnad langevad, kuu aega varem oli näitaja vaid 16 protsenti.

Usaldusnäitaja langus käis kaasas mitu kuud kestnud meediakäraga selle ümber, et mitu Stockholmi eluasemearendust on katkestatud, samuti räägiti palju sellest, et hinnad on justkui langenud. Pealinna piirkonna elanike seas langes usaldus ka enim ning Stockholmis on indikaatori väärtus -6, mis tähendab, et pealinlased ootavad eluasemehindade langust.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt