Kristjan Pruul • 17. november 2017 kell 9:53

Prügiveo lisatasud Tallinnas on ebaseaduslikud

Ülle Madise  Foto: Postimees/Scanpix

Õiguskantsleri hinnangul on jäätmeveole lisatasude arvutamine Tallinnas ebaseaduslik, sest neid määrab keskkonnaamet, mitte linnavolikogu.

Lisaks konkurentsiametile on Tallinna jäätmeveokorra sihikule võtnud ka õiguskantsler, kes saatis Mihhail Kõlvartile ettepaneku eeskirjade põhiseadusega kooskõlla viimiseks. „Põhiseaduse järgi saab rahalisi kohustusi kindlaks määrata seadusega või seaduse alusel nii, et on viidatud hinnakujunduse kriteeriumitele. Praegusel juhul on Tallinn kehtestanud prügiveo lisatasu ametkondliku käskkirjaga otsustuskorras, kuigi seadus seesugust lisatasu ette ei näe,“ selgitas õiguskantsler Ülle Madise, teatas õiguskantsleri kantselei.

Tallinna Keskkonnaamet on jäätmehoolduseeskirja alusel lisanud elanike prügiarvetele lisatasu registri pidamise ja arvete esitamise eest, kuid see on õiguskantsleri hinnangul samuti ebaseaduslik.

Ameti eeskiri pani linnapea hämmelduma

Sel nädalal teatas konkurentsiamet, et nõuab Tallinna linnavalitsusele tehtud ettekirjutusega tarbijatelt jäätmeveotasude olulist alandamist, kuna ameti arvates on linn teinud liialt suure juurdehindluse. Arvestades konkurentsiolukorras tegutsevate ettevõtjate samalaadseid kulusid ja keskmist kasumlikkust, ei tohiks Tallinna Jäätmekeskus vahendatavate teenuste hinnale lisada üle 15 protsenti, rõhutas konkurentsiamet.

Tegelikult on sel ja eelmisel aastal teenuse hinnale aga lisatud ligikaudu 40 protsenti, selgub ettekirjutusest. Konkurentsiamet nõuab tasude alandamist uue aasta 1. jaanuariks.

Linnapea Taavi Aas väljendas konkurentsiameti ettekirjutuse pärast hämmingut, sest linna hinnangul jäävad prügiveotasud teiste jäätmeveofirmade hinnakirjadega võrreldes igati soodsaks. Aas väitis, et linnafirma võtab tarbijalt isegi mitu korda vähem raha, kui vaba turu põhimõttel tegutsev eravedaja, kes sõlmib iga kliendiga eraldi lepingu.

Hetkel kuum