Märt Belkin • 12. detsember 2017 kell 7:16

Mullu lasti vastu taevast miljon eurot

Foto: Raul Mee

Mullu imporditi Eestisse miljoni euro eest ilutulestikutooteid, peamiselt toodi neid sisse aasta lõpus ja Hiinast.

Seejuures andis Hiina kogu imporditud ilutulestikust koguni 92%, viis aastat varem oli sealt samas pärit enam-vähem 100% müüdud ilutulestikust. Viimastel aastatel on kaupa toodud aga ka Saksmaaalt ja Itaaliast, vastavalt 5% ja 2%, kirjutab statistikaameti juhtivstatistik-metoodik Evelin Puura statistikablogis.

Koguseliselt toodi eelmisel aastal Eestisse 408 tonni ilutulestikutooteid. Hiinast sisse toodava ilutulestiku kilohind on läbi aegade olnud ligikaudu 2 eurot kilost ja Euroopast toodul ligi 30 eurot kilokohta, märkis Puura.

Ilutulestikutoodete peamine sissetoomise periood on teine poolaasta ja enim just aasta viimane kvartal. Viimastel aastatel on ilutulestiku import püsinud 1 miljoni euro piires, suurim oli sissevedu 2013. aastal, kui ilutulestikku toodi Eestisse 1,2 miljoni euro väärtus.

Statistik lisas, et eelmisel aastal eksporditi Eestist 122 000 euro eest ilutulestikku ja see läks Venemaale. Varasematel aastatel on lisaks Venemaale eksporditud ka Leetu, Lätti ja vähem Ukrainasse.

Ka ilutulestiku eksport oli suurim 2013. aastal, siis eksporditi Eestisse toodud kaupa koguni 309 000 euro eest edasi Leetu ja Venemaale, märkis Puura. Niisiis oligi toonase mahutõusu tagasi peamiselt just edasimüügi soov.

Hetkel kuum