Toomas Leito • 15. detsember 2017 kell 10:45

Leito: raamatute jõuluhitid ilmusid juba novembris

Foto: Erik Prozes

Meediaanalüütik ja kirjastuse Tänapäev üks omanikke Toomas Leito prognoosis Äripäeva erilehes Trükitööstuse ja kirjastuste TOP, et Eestis müüakse tänavu kokku 35 miljoni euro eest paberraamatuid.

Raamatute jõulumüük Eestis on alati ettearvamatu. Aga eelmisel aastal oli see uskumatult hea, isegi 10 protsenti parem kui aasta varem.

Seda eesmärki on tänavu väga raske ületada. Arvan, et kui tänavusele jõulumüügile tuleb mullusega võrreldes paar protsenti otsa, on see väga hea tulemus. 2016. aastal oli Eestis kirjastuste raamatumüükide kogukäive kokku 33 mln eurot, arvan, et tänavu tuleb selleks 35 mln eurot. Jõulumüük moodustab raamatute kogumüügist tavaliselt 20–30%. Sel aastal näen, et nimetuste arv kasvab veel 10%, tiraažid vähenevad 10% ja laod paisuvad.

Raamatute hinnad tõusevad

Inimeste ostupsühholoogia on selgelt muutunud. Lühenenud on jõuluostude tegemise aeg. Kui varem algas see juba novembris ja inimesed planeerisid pikemalt ette, siis nüüd on see nihkunud detsembri keskpaika.

Raamatud, millest saavad jõulumüügihitid, anti tänavu välja novembris. Midagi lähinädalatel veel ilmub, aga jõulumüügiks on hiljaks jäädud.

Tõusnud on ka raamatute hinnad. Täpset vastust tänavusele hinnatõusule on raske anda, sest statistikat pole, aga isikliku vaatluse põhjal pakun hinnatõusuks 10%. Tiraažid on langenud ja see tõstab kohe ka ühe eksemplari hinda. Ka 2018. aastal on oodata raamatute hinna kasvu.

Milline on tulevik­?

Raamatute trükkimise äri lõppu veel näha ei ole. Eestis vähemalt mitte. E-raamatute võidukäigust on räägitud vähemalt viis aastat, reaalsus on seni hoopis teine, mida näitab ka mullune müügikasv kümnendiku võrra. E-raamatute osa kogukäibest istub Eestis jätkuvalt 2–3% peal. Eestlased e-raamatuid massiliselt ei taha. Kirjastusel Tänapäev on e-raamatute käive 2% kogukäibest, Varrakul 3%.

Toomas Leito kirjastus Tänapäev oli 2016. aasta majandusnäitajate põhjal Äripäeva edukate kirjastuste TOPis 14. kohal.

Hetkel kuum