Kessler: panga pankroti maksavad kõik kinni

"Pühapäeval arutasime kolleegidega õige pikalt, mida ABVL-ga teha," sõnas finantsinspektsiooni juht Kilvar Kessler.  Foto: Andras Kralla
Marge Väikenurm • 19. veebruar 2018 kell 12:53

Finantsinspektsiooni juhi Kilvar Kessleri sõnul maksavad liigseid riske võtnud pankade pankroti kinni maksumaksjad.

Kessleri sõnul Eestil Läti ABVLga finantsilisi seoseid ei ole, seega siinset pangandust ABLV nõrgenemine ei mõjuta. Küll aga on musta nimekirja liikuva ABLV kriis märgiline.

“Usaldus on kõikuma löönud. Dollarimaksete tegemine on leebelt öeldes probleemne, kui mitte öelda, et võimatu, ja selle juurpõhjus on rahapesu kahtlused,” rääkis Kessler ja viitas ka Eestis käivale diskussioonile selle üle, kas ja kui tõsine on rahapesurisk pankades. “ABLV on nagu aabitsanäide, et need ei ole abstraktsed riskid, vaid reaalsed rahaliselt mõõdetavad. Eesti võiks seda teemat endiselt väga tõsiselt võtta.”

Kasumi soov

Küsimusele, kas ABLVd on ajanud kõrge riskiga äri ajama kasumijanu, vastas Kessler, et sellele oskab ABLV vastata, kuid iga äri motiiv on kasumit teenida.

“Eks see on olnud ka ABLV kandev jõud. Kui pank valib väga riskantse äri, ja hoidku jumal selle eest, kui muutub maksejõuetuks, siis probleem on selles, et me kõik maksame panga pankroti tagatisskeemi kaudu kinni,” sõnas Kessler. “Pühapäeval arutasime kolleegidega õige pikalt, mida ABVLga teha. Läti kolleegid on hästi informeeritud ja juhivad seda protsessi. Pühapäeva õhtul otsustasime ABVL ajutiselt külmutada.”

Kessler sõnas, et kuulu järgi on FinCen varem musta nimekirja kandnud paar Läti ja ühe Andorra panga. “Nendest kolmest kaks on lõpetanud letaalselt,” lausus ta.

Jäid radarile

“FinCen ei võta oma otsuseid taevast – vaatab, et täna on pilves ilm ja paneme panga nimekirja. Ilmselt on neil piisavalt tõendeid ja muud infot kogutud, et teha mingi järeldus. Ei oma tähtsust, kas pank Läti seadust täidab või mitte. Kui ta satub radarile tegevuse tõttu, mis ei ole ilmast tingitud, siis võivad sellised tagajärjed olla,” rääkis Kessler.

Kessler nentis, et ühtegi riiki ei kaunistaks see, mis Lätis on toimunud. “Kui keskpanga president on vahi all … Sinna ei satuta ju niisama, vähemalt Eestis mitte, ja samal ajal ühe suurema pangaga selline küsimus. Eks me Eestis jälgime seda olukorda.”

Kessler leidis ka ühisosa ABVLi ja Danske vahel. “Mõlema ärimudel oli suunatud mitteresidentide teenindamisele ja sellelt teeniti,” lausus ta.

Hetkel kuum