Äripäev • 20. veebruar 2018 kell 8:13

Läti skandaalid mõjutavad sealsete ettevõtjate igapäeva

Läti  Foto: Reuters/Scanpix

Lätis tegutsevate Eesti ettevõtjate ühenduse kinnitusel mõjutab Läti suurpanga ABLV praegune olukord kahtlemata sealsete ettevõtete igapäevatööd.

 „Kuna ABLV pank on suuruselt Läti kolmas pank, siis on ilmselge, et panga praegune olukord, mõjutab Läti ettevõtete igapäevatöö,“ ütles Hele Lõhmus, kes juhib Eesti kaubanduskoda Lätis.

 ABLV pank teeb Lõhmuse sõnul ilmselt kõik endast oleneva, et korruptsioonisüüdistused tagasi lükata. „Finantsinspektsioon on väidetavalt kinnitanud, et ABLV ei ole rikkunud Põhja-Koreale määratud sanktsioone, samas on selge, et need regulatsioonid siin ja USAs on erinevad,“ märkis Eesti-Läti kaubanduskoja juht.

Lõhmus rõhutas, et ABLV skandaalil ei ole seost teise Läti finantssektorit räsiva skandaaliga ehk Läti Panga presidendi Ilmars Rimševicsi väidetava altkäemaksusüüdistusega. „Panga presidendil lasub hetkel kahtlus Norvik Panga altkäemaksu skandaalis, kuhu on seotud mitmed inimesed ja nendega seotud ettevõtted. Seega taandub siin probleem pigem mõjuvõimuga kauplemisse,“ märkis Lõhmus.

Kindlasti teevad praegused pangandussektori skandaalid Eesti-Läti kaubanduskoja juhi sõnul kahju ettevõtluskeskkonna mainele üldisemalt. „Hetkel ei ole meieni jõudnud infot, et meie ettevõtted oleksid nendest ohustatud,“ rõhutas ta samas.

Siiski ei tohiks Lõhmuse sõnul unustada, et poliitika ja majanduskeskkond on alati omavahel seotud nii riigi, kontinendi kui ka maailma tasemel ning jõujoonte joonistamisel selles võitluses ei valita vahendeid.

 

Hetkel kuum