Äripäev • 23. märts 2018 kell 9:04

Ettevõtted võtsid kõvasti julgemalt laenu

Eesti Pank.  Foto: Raul Mee

Eesti ettevõtted laenasid Eestis tegutsevatelt pankadelt ja liisingufirmadelt aktiivselt nii eelmise aasta lõpus kui ka selle alguses, teatas Eesti Pank.

Uusi pikaajalisi laene ja liisinguid võeti aasta kahe esimese kuuga ligikaudu 30% rohkem kui samal ajal aasta tagasi. Peaaegu kõikide tegevusalade ettevõtted võtsid uusi pikaajalisi laene aastatagusest rohkem. Kõige rohkem anti laene kinnisvara- ja ehitusettevõtetele.

Eesti Panga ökonomist Mari Tamm selgitas, et laenuaktiivsust on tõstnud ettevõtete mõneti suurem soov investeerida ja tõsiasi, et kodumaised pangalaenud on hästi kättesaadavad.

Ettevõtete laenuportfell aastaga siiski kahanes, kuna sügisel suunas üks pank osa laenudest välismaise emapanga portfelli. Seda arvestamata oleks ettevõtete laenu ja liisinguportfelli aastakasv olnud 6-7%.

Ka rahvas julgeb järjest rohkem laenu võtta

Äripäev kirjutas sel nädalal, et Eesti ettevõtted olid eelmise aasta teisel poolel üksteisele ja riigile kokku võlgu üle 93 miljoni euro ehk 9 protsenti enam kui aasta tagasi.

Majapidamiste laenunõudlus püsis suur, teatas Eesti Pank. Majapidamiste laenu- ja liisinguportfelli aastakasv kiirenes 7,7%ni. Varasemast rohkem on võetud nii eluasemelaene kui ka tarbimislaene ja sõlmitud autoliisinguid. Uusi eluasemelaene anti veebruaris 14% rohkem kui aasta tagasi ning eluasemelaenude portfell kasvas aastaga 6,9%, 7,1 miljardi euroni. Autoliisingu portfell kasvas aastaga 19%. Liisingukasvu on viimastel kuudel muu hulgas kiirendanud 2018. aasta algusest kehtima hakanud muudatus ettevõtetele kuuluvate sõiduautode maksustamise korras, mis on toonud kaasa ettevõtete sõiduautode ümbervormistamise eraisikute nimele. Arveldus- ja krediitkaardilaenude portfell kasvas, kuid eelmise aasta veebruariga võrreldes kahanes 1,7%.

Uute laenude keskmised intressimäärad on selle aasta alguses pisut tõusnud. Veebruaris antud eluasemelaenude keskmine intressimäär oli 2,3%, mis on sarnane eelmise aasta keskmisega. Ettevõtete uute pikaajaliste laenude keskmine intressimäär oli veebruaris 2,6%. Ettevõttelaenude keskmine intressimäär sõltub suuresti sellest, millised ettevõtted ja milliste projektide jaoks konkreetsel perioodil laenulepinguid sõlmivad ja võib seetõttu olla küllaltki muutlik.

Laenukvaliteet püsib hea

Tamm märkis, et soodsas majanduskeskkonnas ja madalate intressimäärade mõjul püsib pankade laenukvaliteet hea. Ettevõtete ja majapidamiste üle 60 päeva viivises olevate laenude maht oli veebruari lõpus 146 miljonit eurot ja osakaal kogu laenuportfellis püsis väike, alla 1%. Võrreldes 2017. aasta veebruariga, on viivislaenude osakaal langenud enamiku tegevusalade puhul.

Ettevõtete ja majapidamiste hoogsa laenamise juures on finantspuhvrid jätkuvalt suurenenud. Eesti ettevõtete ja majapidamiste hoiused pankades suurenesid aastaga 10%, 13 miljardi euroni. Majapidamiste pangahoiuste kasvu on toetanud sissetulekute kasv. Majapidamiste hoiuseid kogunes veebruaris juurde küll pisut aeglasemalt kui eelmise aasta lõpus, kuid kasvu võib endiselt kiireks pidada. Majapidamiste hoiused pankades kasvasid aastaga 9,4%, 7 miljardi euroni. Ettevõtete hoiused kasvasid veebruaris aastaga 11%, seisis Eesti Panga pressiteates.

Hetkel kuum