Äripäev • 24 aprill 2018

Soome lõpetab kodanikupalga eksperimendi

Foto: Reuters/Scanpix

Soome valitsus otsustas mitte jätkata suurt rahvusvahelist tähelepanu pälvinud kodanikupalga eksperimendiga, kirjutas BBC.

Selle aasta lõpuni vältav kaheaastane projekt käivitus eelmise aasta jaanuaris, kui loosi teel valiti välja 2000 soomlasest töötut, kellele makstakse kuus 560 eurot tingimusteta sissetulekut. Selle eksperimendiga sai Soomest esimene kodanikupalka maksev Euroopa riik.

Projekti üks vedajaid Olli Kangas ütles BBC-le, et valitsus otsustas projekti enam mitte toetada. Ehkki nn kodanikupalga maksmine lõpetatakse, kaalub ja otsib valitsus uusi lahendusi, kuidas reformida Soome sotsiaalsüsteemi.

Kui Soome kodanikupalga eksperimendi käivitas, oli riigis töötuse protsent 9,2 – kõrgem kui teistes Põhjamaades. Kaks aastat kestva pilootprojekti kokkuvõtted saavad teatavaks 2019. aasta lõpus.

Hetkel kuum