Äripäev • 8. juuni 2018 kell 5:10

Vabu ametikohti on üle kümne tuhande

Vaba töökoht.  Foto: Shutterstock

Vabade ametikohtade arv püsis esimeses kvartalis samal tasemel kui eelmise aasta viimasel kolmel kuul, aasta baasil kahanes näitaja aga korralikult.

Eesti ettevõtetes, asutustes ja organisatsioonides oli esimeses kvartalis ligi 10 600 vaba ametikohta, teatas statistikaamet. Vabade ametikohtade arv võrreldes eelmise kvartaliga ei muutunud, ent vähenes 2017. aasta esimese kvartaliga võrreldes 6%. Vabade ametikohtade arv on olnud üle 10 000 viimased viis kvartalit järjest.

Endiselt on ametikohtade koguarvus (vabad ja hõivatud ametikohad kokku) suurim töötleva tööstuse (18%), kaubanduse (15%) ja hariduse (10%) tegevusala osatähtsus. Töötlev tööstus ja kaubandus on ka Eesti suurimad tööpakkujad, kus vabade ametikohtade arv on ka kõige suurem. Esimeses kvartalis järgnes neile vabade ametikohtade arvu poolest avaliku halduse ja riigikaitse tegevusala.

Vabade ametikohtade määr ehk vabade ametikohtade osatähtsus ametikohtade koguarvus oli 2018. aasta esimeses kvartalis 1,8%, mis oli 0,1 protsendipunkti väiksem kui eelmises kvartalis ja 0,2 protsendipunkti väiksem kui 2017. aasta esimeses kvartalis.

Kõrgeim vabade ametikohtade määr oli esimeses kvartalis avalikus halduses ja riigikaitses (2,9%) ning finants- ja kindlustustegevuses (2,8%). Madalaim vabade ametikohtade määr oli mäetööstuses (0,2%) ja kinnisvaraalases tegevuses (0,4%).

Enamik vabadest ametikohtadest asus jätkuvalt Harjumaal (70%), sh Tallinnas (60%). Järgnesid Tartu maakond (9%) ja Ida-Viru maakond (6%). Vabade ametikohtade määr oli kõrgeim Jõgeva (2,3%) ja Harju maakonnas (2,1%) ja ning madalaim Hiiu maakonnas (0,5%).

Esimeses kvartalis oli ligi 30% vabadest ametikohtadest avalikus sektoris. Vabade ametikohtade määr oli kõrgem riigile kuuluvates asutustes ja ettevõtetes (2,1%) ning välismaa eraõiguslikele isikutele kuuluvates ettevõtetes (2,1%). Kohalikele omavalitsustele kuuluvates asutustes ja ettevõtetes oli vabade ametikohtade määr 2,0% ja Eesti eraõiguslikele isikutele kuuluvates ettevõtetes 1,5%.

Tööjõu liikumist iseloomustav tööjõu käive (tööle võetud ja lahkunud töötajate arv kokku) oli 2018. aasta esimeses kvartalis ligi 91 100, mis oli eelmise kvartaliga võrreldes 9% väiksem ning eelmise aasta esimese kvartaliga võrreldes 16% suurem.

Tööjõu käive vähenes eelmise kvartaliga võrreldes kõige enam mäetööstuses ja kinnisvaraalases tegevuses ning suurenes kõige enam avalikus halduses ja riigikaitses. Nii tööle võetute kui ka töölt lahkunute arv oli esimeses kvartalis suurim hulgi- ja jaekaubanduses, töötlevas tööstuses ja ehituses.

Hetkel kuum