Artikkel
 • Jaga lugu:

  Suurettevõtete olulisemad nimevahetused läbi aegade

  GoogleFoto: epa

  Kas teadsite, et Google’i nimi oli algselt BackRub ning Subway oma Pete's Super Submarines? Põnevaid nimevahetusi leiab ajaloohämarusest teisigi.

  Kuigi Eesti kinoklassikas on öeldud, et nimi meest ei riku, ei pruugi see vähemasti ettevõtete puhul päris paika pidada. Firma ja brändi nimi võib kliente nii pelutada kui ka meepotina meelitada.
  Seetõttu ei tasu ka imestada, et firmad näevad palju vaeva, et meeldejääv ja hea nimi välja mõelda. Äripäev on varasemalt ka soovitusi andnud, mil viisil võiks ettevõtte nimepanekule läheneda.
  Eelnev ei tähenda sugugi, et kohe esimese korraga õnneks läheb. Järgnevalt valik huvitavaid nimevahetusi läbi ajaloo.
  BackRubist Goolgle’iks
  On üllatav, et maailma tuntuim otsingumootor Google polnud algselt sugugi just selle nimega. Aastal 1996 asutasid Larry Page ning Serge Brin otsingumootori nimega BackRub. Näib, et asjaosalisi endid nimi suurt ei veennud, mistõttu nad vahetasid kaks aastat hiljem BackRubi Google’i vastu välja. Google on oma nime saanud matemaatilise termini googol järgi, mis tähendab 10 astmel 100 ehk 1 saja nulliga. Ettevõtte teatel tähendab see, et otsingumootori ülesanne on koondada lõputus koguses informatsiooni.
  Research in Motionist BlackBerryks
  Aastal 1984 loodi Research in Motion, ettevõte, mis oli Põhja-Ameerikas esimene juhtmeta tehnoloogia arendaja. 2013. aastal teatas ettevõte, et võtab oma tuntuima toote eeskujul endale nimeks BlackBerry. Ühtlasi peaks see olema üks paljudest ponnistustest päästa kunagi ülikuulsat telefonibrändi.
  Blue Ribbonist NIKE-ks
  NIKE-t, mille loojad asutasid ettevõtte nii, et sel oli pangas algselt vaid 1200 dollarit, teati kunagi kui Blue Ribbonit. Esiti oli tegu Jaapani jalatsibrändi Onitsuka Tiger edasimüüjaga. Õige pea otsustas firma aga hakata ise spordijalatseid tootma ning selle nimeks sai NIKE, Kreeka võidujumalanna järgi. Muuhulgas on huvitav märkida, et nime NIKE ei hääldata ega käänata ameerikapäraselt, vaid nime kirjapildi järgi.
  AuctionWebist eBayks
  eBay asutati 1995. aastal ning algselt oli portaali nimi AuctionWeb ehk oksjoniveeb. Viimane oli üks Pierre Omidyari ettevõtte eBay Internet neljast saidist. Teised kolm olid reisiveeb, šoppingusait ning Ebola viiruse kohta infot andev kodulehekülg. Kuivõrd AuctionWeb oli neist tuntuim ning meedia kirjutas sellest sageli, nimetades seda sealjuures eBayks, otsustas ettevõte, et võtab selle nime ka ametlikult kasutusele. 
  Pete's Super Submarinesist SUBWAYks
  Aastal 1965 avati USAs, Connecticuti osariigis asuvas Bridgeporti linnas võileivakohvik Pete’s Super Submarines, mis müüs esimese tegutsemispäevaga 312 võileiba. Aasta hiljem otsustas ettevõte, et nimi vahetatakse välja kaasasutaja Peter Bucki auks. Nüüd ehtisid võileivaputkasid Doctor's Associatesi sildid. Nimi tulenes sellest, et Buckil oli doktorikraad ning ta lootis, et võileivaäri aitab tal õppelaenu tagasi maksta.
  Paraku ei olnud Pete’s Super Submarinesi ega Doctor’s Associatesi nimed eriti edukad ning erinevalt võileibadest, ei läinud need külastajatele eriti peale. Seda mõistes, otsustasid Buck ning ettevõtte kaasasutaja Fred DeLuca, et panevad ettevõttele nime Subway.
  Confinityst PayPaliks
  Algselt Palm Piloti nime kandnud ettevõte sai 1998. aastal nimeks Confinity, mis tekkis kahe ingliskeelse sõna confidence (usaldus – toim) ja infinity (lõpmatus – toim) kokku liitmisel. Aasta hiljem muutus Confinity aga PayPaliks, kuna ettevõtte üks arendajatest tuli välja võimalusega saata arveid e-maili teel.
  Jerry's Guide to the World Wide Webist Yahooks
  Stanfordi Ülikooli doktorandid Jerry Yang ning David Filo tahtsid tulla välja maailma suurima otsingumootoriga ning nimetasid selle algselt Jerry's Guide to the World Wide Webiks. Nimi vahetati aga üsna kähku välja ning sellest sai Yahoo.
  Lucky and GoldStarist sai LG Electronics
  Lõuna-Korea tehnoloogiaettevõte LG kandis algselt nime Lucky. Ettevõte sai alguse 1947. aastal ning esiti tootis muuhulgas ka kosmeetikat. Hiljem asutas ettevõte brändi GoldStar, mis tootis elektroonikavidinaid.
  Jõudmaks Lääne turule ning olemaks meeldejääv, otsustas firma oma nime 1995. aastal lühendada LG-ks. Samal aastal võeti kasutusele ka slogan “Life’s Good”, mille initsiaalid on samuti LG.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Kaspar Oja: valesti arvutatud inflatsioon annab ettevõtjale väära lähtepunkti
Inflatsiooni välja arvutamisel kasutatud elektri hinna lähteandmed on valed ja tegelik inflatsioon peaks olema väiksem, leiab Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja.
Inflatsiooni välja arvutamisel kasutatud elektri hinna lähteandmed on valed ja tegelik inflatsioon peaks olema väiksem, leiab Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja.
Toomas Arak: aktsiate hoidmistunnistustega käivad võimalused ja riskid käsikäes
Iga investeering vajab investori tähelepanu, kuid hoidmistunnistuste puhul on see isegi tähtsam, eriti kui aktsiate koduturuks on mõni eksootilisem börs, kirjutab Swedbanki finantsturgude valdkonnajuht Toomas Arak panga blogis.
Iga investeering vajab investori tähelepanu, kuid hoidmistunnistuste puhul on see isegi tähtsam, eriti kui aktsiate koduturuks on mõni eksootilisem börs, kirjutab Swedbanki finantsturgude valdkonnajuht Toomas Arak panga blogis.
Arco Vara juhtkond muutub
Uue aasta alguses lahkub töölt Arco Vara arendusjuht Tiit Nõu, kelle töö ülesanded jagatakse ümber teistele ametikohtadele.
Uue aasta alguses lahkub töölt Arco Vara arendusjuht Tiit Nõu, kelle töö ülesanded jagatakse ümber teistele ametikohtadele.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Marko Pomerants: mida targem oled, seda hullem on läbikukkumine
Eksimine on rõõmustamist väärt. Ärge hoiduge konstruktiivsetest konfliktidest! Loobuge headest tavadest! Kõik need seisukohad ja soovitused tunduvad esialgu arusaamatud, aga nad ei ole.
Eksimine on rõõmustamist väärt. Ärge hoiduge konstruktiivsetest konfliktidest! Loobuge headest tavadest! Kõik need seisukohad ja soovitused tunduvad esialgu arusaamatud, aga nad ei ole.
Eliisa Matsalu: häbi, Jaak Roosaare ja LHV!
Jaak Roosaare ja LHV soovitus osta Venemaal tegutseva Silvano Fashion Groupi aktsiaid on silmakirjalik. Seda enam, et Roosaarel on hunnik Silvano aktsiaid, mille väärtust ta oma soovitustega tõstab, kirjutab Äripäeva ajakirjanik ja väikeinvestor Eliisa Matsalu.
Jaak Roosaare ja LHV soovitus osta Venemaal tegutseva Silvano Fashion Groupi aktsiaid on silmakirjalik. Seda enam, et Roosaarel on hunnik Silvano aktsiaid, mille väärtust ta oma soovitustega tõstab, kirjutab Äripäeva ajakirjanik ja väikeinvestor Eliisa Matsalu.
Pistikhübriidid elektriautode ajastul: on neile üldse veel kohta?
Täiselektrilisi mudeleid pakuvad juba praktiliselt kõik tootjad ning elektrisõidukite kasutuselevõttu soositakse nii riiklikul tasemel kui ka pankade ja ettevõtete poolt. Elektrisõidukite üha paratamatuna näiv võidukäik on aga pannud autoostjad küsima, milline on tulevikus pistikhübriidsete sõidukite (PHEV) roll ning kas neile on üldse enam mõne aasta pärast turul ruumi?
Täiselektrilisi mudeleid pakuvad juba praktiliselt kõik tootjad ning elektrisõidukite kasutuselevõttu soositakse nii riiklikul tasemel kui ka pankade ja ettevõtete poolt. Elektrisõidukite üha paratamatuna näiv võidukäik on aga pannud autoostjad küsima, milline on tulevikus pistikhübriidsete sõidukite (PHEV) roll ning kas neile on üldse enam mõne aasta pärast turul ruumi?

Olulisemad lood

Sõõrumaa Patarei Merekindlusest: ehitus nii palju ei kallinegi, kui kartsime Projekt sai linnalt ehitusloa
Patarei Merekindluse ehitus läheb maksma umbes 100 miljoni euro ringis, ütles US Real Estate'i omanik Urmas Sõõrumaa.
Patarei Merekindluse ehitus läheb maksma umbes 100 miljoni euro ringis, ütles US Real Estate'i omanik Urmas Sõõrumaa.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.