Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Suurettevõtete olulisemad nimevahetused läbi aegade

  GoogleFoto: epa

  Kas teadsite, et Google’i nimi oli algselt BackRub ning Subway oma Pete's Super Submarines? Põnevaid nimevahetusi leiab ajaloohämarusest teisigi.

  Kuigi Eesti kinoklassikas on öeldud, et nimi meest ei riku, ei pruugi see vähemasti ettevõtete puhul päris paika pidada. Firma ja brändi nimi võib kliente nii pelutada kui ka meepotina meelitada.
  Seetõttu ei tasu ka imestada, et firmad näevad palju vaeva, et meeldejääv ja hea nimi välja mõelda. Äripäev on varasemalt ka soovitusi andnud, mil viisil võiks ettevõtte nimepanekule läheneda.
  Eelnev ei tähenda sugugi, et kohe esimese korraga õnneks läheb. Järgnevalt valik huvitavaid nimevahetusi läbi ajaloo.
  BackRubist Goolgle’iks
  On üllatav, et maailma tuntuim otsingumootor Google polnud algselt sugugi just selle nimega. Aastal 1996 asutasid Larry Page ning Serge Brin otsingumootori nimega BackRub. Näib, et asjaosalisi endid nimi suurt ei veennud, mistõttu nad vahetasid kaks aastat hiljem BackRubi Google’i vastu välja. Google on oma nime saanud matemaatilise termini googol järgi, mis tähendab 10 astmel 100 ehk 1 saja nulliga. Ettevõtte teatel tähendab see, et otsingumootori ülesanne on koondada lõputus koguses informatsiooni.
  Research in Motionist BlackBerryks
  Aastal 1984 loodi Research in Motion, ettevõte, mis oli Põhja-Ameerikas esimene juhtmeta tehnoloogia arendaja. 2013. aastal teatas ettevõte, et võtab oma tuntuima toote eeskujul endale nimeks BlackBerry. Ühtlasi peaks see olema üks paljudest ponnistustest päästa kunagi ülikuulsat telefonibrändi.
  Blue Ribbonist NIKE-ks
  NIKE-t, mille loojad asutasid ettevõtte nii, et sel oli pangas algselt vaid 1200 dollarit, teati kunagi kui Blue Ribbonit. Esiti oli tegu Jaapani jalatsibrändi Onitsuka Tiger edasimüüjaga. Õige pea otsustas firma aga hakata ise spordijalatseid tootma ning selle nimeks sai NIKE, Kreeka võidujumalanna järgi. Muuhulgas on huvitav märkida, et nime NIKE ei hääldata ega käänata ameerikapäraselt, vaid nime kirjapildi järgi.
  AuctionWebist eBayks
  eBay asutati 1995. aastal ning algselt oli portaali nimi AuctionWeb ehk oksjoniveeb. Viimane oli üks Pierre Omidyari ettevõtte eBay Internet neljast saidist. Teised kolm olid reisiveeb, šoppingusait ning Ebola viiruse kohta infot andev kodulehekülg. Kuivõrd AuctionWeb oli neist tuntuim ning meedia kirjutas sellest sageli, nimetades seda sealjuures eBayks, otsustas ettevõte, et võtab selle nime ka ametlikult kasutusele. 
  Pete's Super Submarinesist SUBWAYks
  Aastal 1965 avati USAs, Connecticuti osariigis asuvas Bridgeporti linnas võileivakohvik Pete’s Super Submarines, mis müüs esimese tegutsemispäevaga 312 võileiba. Aasta hiljem otsustas ettevõte, et nimi vahetatakse välja kaasasutaja Peter Bucki auks. Nüüd ehtisid võileivaputkasid Doctor's Associatesi sildid. Nimi tulenes sellest, et Buckil oli doktorikraad ning ta lootis, et võileivaäri aitab tal õppelaenu tagasi maksta.
  Paraku ei olnud Pete’s Super Submarinesi ega Doctor’s Associatesi nimed eriti edukad ning erinevalt võileibadest, ei läinud need külastajatele eriti peale. Seda mõistes, otsustasid Buck ning ettevõtte kaasasutaja Fred DeLuca, et panevad ettevõttele nime Subway.
  Confinityst PayPaliks
  Algselt Palm Piloti nime kandnud ettevõte sai 1998. aastal nimeks Confinity, mis tekkis kahe ingliskeelse sõna confidence (usaldus – toim) ja infinity (lõpmatus – toim) kokku liitmisel. Aasta hiljem muutus Confinity aga PayPaliks, kuna ettevõtte üks arendajatest tuli välja võimalusega saata arveid e-maili teel.
  Jerry's Guide to the World Wide Webist Yahooks
  Stanfordi Ülikooli doktorandid Jerry Yang ning David Filo tahtsid tulla välja maailma suurima otsingumootoriga ning nimetasid selle algselt Jerry's Guide to the World Wide Webiks. Nimi vahetati aga üsna kähku välja ning sellest sai Yahoo.
  Lucky and GoldStarist sai LG Electronics
  Lõuna-Korea tehnoloogiaettevõte LG kandis algselt nime Lucky. Ettevõte sai alguse 1947. aastal ning esiti tootis muuhulgas ka kosmeetikat. Hiljem asutas ettevõte brändi GoldStar, mis tootis elektroonikavidinaid.
  Jõudmaks Lääne turule ning olemaks meeldejääv, otsustas firma oma nime 1995. aastal lühendada LG-ks. Samal aastal võeti kasutusele ka slogan “Life’s Good”, mille initsiaalid on samuti LG.
 • Hetkel kuum
Dmitri Fefilov: mida rohkem edasi, seda ohtlikumaks läheb
Euroopa Keskpank jättis eile ootuspäraselt intressimäärad muutmata – ja seda hoolimata euroala majanduse väga süngest olukorrast ja peaaegu ideaalsele tasemele jõudnud inflatsioonimäärast. Kuid tundub, et kriis pole piisavalt tugev, et EKP jõulise otsuse ära teeks, kirjutab börsitoimetaja Dmitri Fefilov.
Euroopa Keskpank jättis eile ootuspäraselt intressimäärad muutmata – ja seda hoolimata euroala majanduse väga süngest olukorrast ja peaaegu ideaalsele tasemele jõudnud inflatsioonimäärast. Kuid tundub, et kriis pole piisavalt tugev, et EKP jõulise otsuse ära teeks, kirjutab börsitoimetaja Dmitri Fefilov.
Tururiskid tõusevad: Lähis-Ida kriis eskaleerub, inflatsioon ja majandustulemused survestavad Wall Streeti
Kõik üksteist S&P 500’sse kuuluvat sektorit lõpetasid reede kahjumis. Aktsiaturud takerdusid peale raportit potentsiaalsest Iraani rünnakust Iisraeli vastu.
Kõik üksteist S&P 500’sse kuuluvat sektorit lõpetasid reede kahjumis. Aktsiaturud takerdusid peale raportit potentsiaalsest Iraani rünnakust Iisraeli vastu.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Nike juht süüdistab kehvas innovatsioonis kaugtööd
Turul on keeruline ellu viia suurt muutust, kui inimesed töötavad kodukontoris, põhjendas Nike tegevjuht John Donahoe ettevõtte mahajäämust innovatsioonis.
Turul on keeruline ellu viia suurt muutust, kui inimesed töötavad kodukontoris, põhjendas Nike tegevjuht John Donahoe ettevõtte mahajäämust innovatsioonis.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eesti 200 saab Tallinnas kaks abilinnapea kohta
Tallinna linna uues võimukoalitsioonis saab erakond Eesti 200 kaks abilinnapea kohta.
Tallinna linna uues võimukoalitsioonis saab erakond Eesti 200 kaks abilinnapea kohta.
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.