Artikkel
 • Jaga lugu:

  Tasuta ühistransport toob Ridangole sisse kümned tuhanded eurod

  Üleminek tasuta maakonnasisesele ühistranspordile tähendab arvukate uute valideerimissüsteemide paigaldamist ja vanade uuendamist. Süsteemide tootjatele toob see arvestatava lisatulu.

  Ridango ASi müügijuhi Argo Verki sõnul tulevad maakonnaliine sõitvatesse bussidesse Tallinnaga võrreldes lihtsamad validaatorid. „Nõutud on ainult üht tüüpi sõidukaardi valideerimine ilma täiendava funktsionaalsuseta,“ märkis Verk. Pealegi on paljudes maakondades Ridango piletisüsteem juba kasutusel, mistap on tellimused seotud süsteemi seadistus- ja arendustöödega. Täpset tellimuste arvu ei osanud Verk veel öelda.
  Tellimused kasvavad, käive langeb
  Verki sõnul ulatuvad lisanduvate seadmete tarne ja uue süsteemi ülesseadmise puhul tellimuste summad kümnetesse tuhandetesse.
  „Samas peab märkima, et tasuta maakondlik ühistransport tähendab Ridangole ka teatud määral käibe langust. Tegeleme Eestis ka piletimüügi ja -vahendusega, kuid uutes oludes see paljuski kaob,“ täpsustas ta.
  Lahti selgitatuna, maakondliku piletimüügi näol on tegemist vahendusteenusega. Erinevate müügikanalite – kioskid, poeketid, veebid, mobiilirakendused – kaudu on võimalik soetada ühistranspordi pileteid. Ridango organiseerib ja haldab mitmel puhul müügivõrku ja saab teenuse eest vahendustasu.
  Võimalikku käibe langust ei ole veel kokku arvutatud, sest arutelu tasuta transpordi piirkondade üle on jätkuv.

  Konkurents piletimügisüsteemide vahel oleks oleks hea

  Hansabussis on valdavalt kasutuses Ridango süsteem. Veel poolteist kuud on Võru maakonnas kasutusel Tpilet, kes soovis lepingu lõpetada. Kommertsliinidel on meil kasutuses enda aparaadid ja bussijaamades teostab eelmüüki Tpilet.

  Meie jaoks on ühtne integreeritud piletimüügisüsteem ühistranspordi nurgakivi. Sõitjatele muutub ühistransport atraktiivsemaks, kui reisija saab tulevikus osta mis tahes ühistranspordipileti ühest süsteemist.

  Üleminek teistele piletimüügisüsteemidele eeldab, et turul on ka teisi sobivaid teenusepakkujaid. Riigihangetes ongi nõutaval tasemel hetkel vaid Ridango süsteemid. Kommertsliinidel oleks võimalus kasutada ka Tpileti süsteemi, aga paraku pole meil täielikku kindlust selle süsteemi konfidentsiaalsuse kohta.

  Meil oleks hea meel, kui turul oleks rohkem piletimüügisüsteemi pakkujaid, aga  avalike liinide lepingu nõuded piletimüügisüsteemile sedavõrd mahukad ja infotehnoloogiliselt nõudlikud, et väiksemad ettevõtted ei pääse löögile.

  Teadaolevalt on ka Lõuna-Eesti ettevõte Dewerk OÜ arendamas nõuetele vastavat süsteemi.

  Karina Loi,
  Hansabussi kommunikatsiooni­juht
  Validaatorid paigaldavad vedajad
  Põlva ja Võrumaa avalikku liinivedu korraldab maanteeameti volitusel MTÜ Kagu Ühistranspordikeskus. Ühingu juhatuse liikme Sander Saare sõnul peavad valideerimissüsteemid küll vastama maanteeametis välja töötatud tehnilistele tingimustele, kuid ei pea olema sama tootja omad. Teine nõue on, et kõik valideerimiskaardid peavad olema ristkasutatavad.
  “Validaatorite soetamine ja paigaldamine on lepingu järgi vedajate ülesanne. Põlvas on teenusepakkuja sama kes Tallinnas, Tartus ja rongides – Ridango AS. Kagu Ühistranspordikeskuse partneritest GoBus juba kasutab Ridango süsteeme ja Hansaliinid lähevad sellele üle, väikevedajad Asunduse OÜ ja Võru Taksod jätkavad Dewereki süsteemiga,” sõnas Saar.
  Harjumaal seevastu kasutavad kõik avalikud maakonnaliinide vedajad Ridango validaatoreid. „Need said hangitud koos Tallinnaga ühise riigihanke korras ja meie leping kehtib kuni 2023. aasta septembrini,“ sõnas MTÜ Põhja-Eesti Ühistranspordikeskus piletimüügispetsialist Raido Needrit.

  Lisaks kohalikele maakondlikele vedajatele on Ridango viimased kliendid Klaipeda ja Kiievi transpordiliinid. Rootsis ollakse täiendavalt lõpetamas piletisüsteemi rongifirmale Mälab.Viimane on esimene omasarnane Rootsis, mis kombineerib pileteid mitmete eri maakondade piletisüsteemidest üheks QR-koodiks.

   
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Kaspar Oja: valesti arvutatud inflatsioon annab ettevõtjale väära lähtepunkti
Inflatsiooni välja arvutamisel kasutatud elektri hinna lähteandmed on valed ja tegelik inflatsioon peaks olema väiksem, leiab Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja.
Inflatsiooni välja arvutamisel kasutatud elektri hinna lähteandmed on valed ja tegelik inflatsioon peaks olema väiksem, leiab Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja.
Toomas Arak: aktsiate hoidmistunnistustega käivad võimalused ja riskid käsikäes
Iga investeering vajab investori tähelepanu, kuid hoidmistunnistuste puhul on see isegi tähtsam, eriti kui aktsiate koduturuks on mõni eksootilisem börs, kirjutab Swedbanki finantsturgude valdkonnajuht Toomas Arak panga blogis.
Iga investeering vajab investori tähelepanu, kuid hoidmistunnistuste puhul on see isegi tähtsam, eriti kui aktsiate koduturuks on mõni eksootilisem börs, kirjutab Swedbanki finantsturgude valdkonnajuht Toomas Arak panga blogis.
Arco Vara juhtkond muutub
Uue aasta alguses lahkub töölt Arco Vara arendusjuht Tiit Nõu, kelle töö ülesanded jagatakse ümber teistele ametikohtadele.
Uue aasta alguses lahkub töölt Arco Vara arendusjuht Tiit Nõu, kelle töö ülesanded jagatakse ümber teistele ametikohtadele.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Marko Pomerants: mida targem oled, seda hullem on läbikukkumine
Eksimine on rõõmustamist väärt. Ärge hoiduge konstruktiivsetest konfliktidest! Loobuge headest tavadest! Kõik need seisukohad ja soovitused tunduvad esialgu arusaamatud, aga nad ei ole.
Eksimine on rõõmustamist väärt. Ärge hoiduge konstruktiivsetest konfliktidest! Loobuge headest tavadest! Kõik need seisukohad ja soovitused tunduvad esialgu arusaamatud, aga nad ei ole.
Eliisa Matsalu: häbi, Jaak Roosaare ja LHV!
Jaak Roosaare ja LHV soovitus osta Venemaal tegutseva Silvano Fashion Groupi aktsiaid on silmakirjalik. Seda enam, et Roosaarel on hunnik Silvano aktsiaid, mille väärtust ta oma soovitustega tõstab, kirjutab Äripäeva ajakirjanik ja väikeinvestor Eliisa Matsalu.
Jaak Roosaare ja LHV soovitus osta Venemaal tegutseva Silvano Fashion Groupi aktsiaid on silmakirjalik. Seda enam, et Roosaarel on hunnik Silvano aktsiaid, mille väärtust ta oma soovitustega tõstab, kirjutab Äripäeva ajakirjanik ja väikeinvestor Eliisa Matsalu.
Kohtla-Järve linn müüs vanurite hooldekodu sisustuse 93 500 euroga
Oktoobris Kohtla-Järve linnavalitsuselt vanurite hooldekodu kinnistu ostnud Allan Männi ettevõte Prestone OÜ soetas lisaks otsustuskorras hooldekodus asuva vallasvara.
Oktoobris Kohtla-Järve linnavalitsuselt vanurite hooldekodu kinnistu ostnud Allan Männi ettevõte Prestone OÜ soetas lisaks otsustuskorras hooldekodus asuva vallasvara.

Olulisemad lood

Livonia müüs Hortese juhtidele maha
Aia- ja kodukaupade keti Hortese juhid Kadri Ulla ja Karol Koger ostsid ettevõtte Livonia esimeselt investeerimisfondilt välja.
Aia- ja kodukaupade keti Hortese juhid Kadri Ulla ja Karol Koger ostsid ettevõtte Livonia esimeselt investeerimisfondilt välja.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.