Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Arendaja meelitab sisustusfirmad oma IKEAsse

    Arendaja Hammerhead kavandab IKEA tulekut ootavasse Tallinna näidiskorteritega sisustuskaubamaja.

    Arendaja Hammerhead juht Allan Kool seisab kohas, kus asub aasta pärast sisustuskaupade keskus.Foto: Andras Kralla
    Kadaka tee 133 krundil asuva kollase majakese ja suure aia asendab aasta pärast valmiv näidiskorteritega sisustuskaubamaja, kus sisekujundajad aitavad ostlejatel valida koju sisustust paarikümne Eesti ettevõtte ja nende vahendatava toodangu seast.
    Umbes 4500ruutmeetrine kaubamaja asub kahel korrusel. Ühesuunalisse kauplusse hakatakse sisenema ühest punktist ja väljuma teisest. Nii tuleb läbida terve kaubamaja, kus teele jäävad valmis kujundatud korterid, millest eeskuju võtta või kust vaadata, kuidas lamp või vaip ruumis välja näeb. Kõlab justkui IKEA kauplus, kuid arendaja Hammerheadi juhi Allan Kooli sõnul neid siiski sarnaseks pidada ei saa. “Kui võtta ühised nimetajad, nagu näidiskorterid või näidisnurgakesed või ühesuunaline liiklus hoones, on need tõesti mingid asjad, mida saaks võrrelda, aga kontseptsiooni ei saa võrrelda,” ütles Kool.
    Ta täpsustas, et kui IKEA-l on nimekiri enda tooteid, mida kaupluses kombineeritakse, siis neil on valitud kokku erinevad paremad brändid. Kooli sõnul on tulevases sisustuskaubamajas oluline, et tekiks sünergia grupist ettevõtetest, mis on suunatud samale sihtgrupile. “Meie tulevased üürnikud, kellega me praegu läbirääkimisi peame, ütlevad kõik, et kui tuleb mingi odava otsa kauplus või tuleb ehituspood sinna majja, siis unustage meid ära, me ei taha tulla,” sõnas ta. Kooli sõnul annavad neile olulise sisendi ettevõtete kogemused, mida nad nendega jagavad. Potentsiaalsetel üürnikel on tema sõnul isegi kindel soov, milliseid teisi ettevõtteid nad tahavad samas keskuses näha ja milliseid mitte.
    Allan Kool ja maja senine elanik vaatavad üle krunti, kuhu tuleb elumaja asemel ärihoone.Foto: Andras Kralla
    Me oleme kogu aeg toonitanud, et see kauplus ei saa olla mitte üksnes kliendile mugav ja soodne kaubavaliku ja kõige muu poolest, vaid see peab olema ka üürnikele väga hästi koostoimiv. Seal ei tohiks olla sellist mõttetut konkurentsi. Me peame sellega praegu tegelema, et üürnikel hiljem seal omavahel suusad risti ei läheks,” selgitas Kool.
    Tootja müüks oma diivaneid pigem IKEA kõrval
    Pehmet mööblit tootva Eesti ettevõtte Softrend juht Joonatan Vinkel ütles, et neile on tulevasse sisustuskaubamajja minekut pakutud, kuid neil on Tallinn juba hästi kaetud. Vinkel nentis, et nad võivad seda mõtet veel kaaluda, kuid ta pole kindel, et neil on vaja sinnakanti veel üht poodi.
    “Kui oleks teada, kuhu see IKEA lõpuks tuleb, oleks see ka võib-olla üks koht, kus ise olla,” ütles Vinkel hoopis. “Rahvast see kindlasti hakkab tõmbama ja kes ostavad palju asju IKEAst, võiksid korraga mõelda, et tahavad head diivanit sinna kõrvale ja astuvad meie poest ka läbi. Ma pigem tervitaks IKEA kõrvale oma poe tegemist,” rääkis ta. Seda, et IKEA neilt kliendid ära võtaks, Vinkel ei karda. “Praegu tuuakse IKEAst samamoodi mööblit. Meie kliendid on rohkem need, kes juba järgmist kodu sisustavad, mitte päris noored pered.” Vinkel märkis, et tal ei ole IKEA kohta midagi halvasti öelda, sest seal on palju huvitavat ning nende pood toimiks Softrendi klientide meelitamiseks hea tõmbenumbrina.
    Vinkeli sõnul oleks Hammerheadi Kadaka teele kavandatavas keskuses hea teistega koos olla, kuid nemad vaataksid pigem nende klientidele kättesaadavamasse Rocca al Mare kanti, kui üldse. “Meile tundub, et see koht võib-olla ei ole meie kliendi jaoks kõige parem. Meil on suhteliselt suured salongid ja nende sisseseadmine on päris suur investeering,” ütles ta ja lisas, et kui veel Tallinna pood juurde ehitada, tuleb neil selle asukohta suure hoolega valida. Tallinnas on nad Pärnu maanteel samuti asukohas, kus on teised sisustuspoed ümberringi koos.
    Konkurent Mööblimajale
    Mööblimaja juht Raivo Eensalu ütles, et Kadaka tee kauplusest saab nende konkurent, kui need samamoodi Eesti ettevõtete toodangu kokku toovad. Eensalu hindas, et pole kindel, kas kõrgema hinnaklassiga pood vastu peab. “Meil on selliseid keskmisest kõrgema tasemega ehituspoode, mis on millegipärast uksed kinni pannud. Kui nad hindu ikka väga üles kruvivad, siis vaevalt küll, et nad nii väga konkurentsi pakuvad. Kui nad on normaalsed, siis miks mitte. ­Inimestel on ühest kohast parem saada kõike.”
    Eensalu märkis aga, et mööblipoode on juba nii palju, et konkurentsi jagub niikuinii. Siiski tõdes ta, et kliente neile jagub. “Meil on väike müügikasv ja erilist buumi ei ole, aga peab rahul olema.”
    Kavandatav sisustuskaubamajaFoto: Hammerhead
    4500 ruutmeetrit pidas Eensalu sisustuskaubamaja jaoks aga väheks. “See on üks tavaline poekene, mida meil on mitu,” leidis ta. Arendaja sõnul aga selles keskuses kaupa kohapeal varus olemas ei ole, seega oleks lao pealt keskuses ruum kokku hoitud.
    Kool selgitas, et nemad plaanivad peamiselt projektimüügi kaubamaja. “Enamikku kaupa kohapealt kätte ei saa. Mingeid emotsioonioste saab teha,” ütles ta siiski. Kooli sõnul on nende keskuse juures oluline see, et sisekujundaja saab kliendile näidata, kuidas näiteks lühter elusuuruses laes välja näeb. Ta märkis, et nii on efekt teine kui poes, kus on laes kõik lambid üheskoos reas.
    Kooli sõnul on nende näidiskorterid olulised jaekliendile, aga ka sisekujundajale.­ “Sisekujundaja ühest küljest peab oma kliendile maha müüma, näitama, kuidas on näiteks elusuuruses lühter laes. Kui need kõik on lambipoe laes reas, ei saa sealt seda efekti kätte. See on tegelikult kõikide asjadega niimoodi. Näidiskortereid on Eestis paaril korral proovitud teha ka, aga see ei ole tööle läinud. Meil on rind usku täis, et meil õnnestub see asi kenasti.”
    Eensalu pidas Mööblimaja eeliseks aga just seda, et enimmüüdav kaup on neil kohe laos olemas. See on tema sõnul nende suur eelis interneti ees, kust tellides tuleb mööblit mitu kuud oodata. IKEA võimaliku Tallinna tuleku kohta ütles Eensalu, et mingisuguse augu lööb see kõigi mööblipoodide müüki sisse. “Seal on natuke omapärast toodangut, mida meil siit kusagilt pole saada. Aga üldiselt see hinnatase küll selline pole, et kellelgi jalad alt lööks. Hinnatase on umbes selline nagu meil, ja isegi natuke kõrgem. See ei tohiks nüüd sellist pauku küll teha, et IKEA hakkab müüma ja teised kõik panevad uksed kinni.”

    Sisustuskaubamaju veel mahub

    Kinnisvaraturg on aktiivne ja kes kolivad, ikkagi mingi mööblijupi ostavad. Teine asi on, millal Hammerhead oma asja valmis saab ja kas siis on seda nõudlust. Aga laias laastus see IKEA kontseptsioon, et tule ja sa saad meie käest kõik asjad, on traditsiooniline kaubanduskeskuse kontseptsioon oma nišis.

    Eestis puudub tänavakaubandus, meie kaubandus on mingid etapid tegemata jätnud ja ongi meil väga kaubanduskeskustesse kontsentreerunud. Pinda on palju, aga võtmetegur ei ole mitte kaubanduskeskuste rohkus, vaid kuri internet.

    Nagu laienevad ja juurde tulevad kaubanduskeskused panevad väikekauplused surve alla, paneb ka sisustuskaupade professionaalne ja suurema mastaabiga müük butiike surve alla. Kui näiteks Pärnu maanteelt läbi jalutan, on seal nii palju kauplusi reas ja mul on teadmine, mida mul oleks vaja, aga ma ikkagi ei viitsi minna nendesse ükshaaval.

    Kinnisvaratehingute arv on suur, sisustada on palju vaja. Butiike, kus on kaks lampi­ ja üks öökapp müügis, neid tekib siia-sinna. Kui kinnisvaraturul hakkavad võib-olla kunagi asjad allamäge minema, siis panevad need butiigid jälle uksed kinni ja mõtlevad, et huvitav, mis siis valesti läks.

    Tõnu Toompark, kinnisvaraanalüütik
  • Hetkel kuum
Leonardo Ortega: ilma vajaliku välistööjõuta ei tule ka oodatud majanduskasvu
Eesti IKT-sektorit ja tööstussektorit kimbutavad samad välistööjõu mured. Vajame muutusteks uusi tingimusi, kirjutab EASi Work in Estonia juht Leonardo Ortega.
Eesti IKT-sektorit ja tööstussektorit kimbutavad samad välistööjõu mured. Vajame muutusteks uusi tingimusi, kirjutab EASi Work in Estonia juht Leonardo Ortega.
Lühikeseks müüjatel oli rekordiline nädal
Lühikeseks müüjad teenisid suurt tehnoloogiaettevõtete aktsiate müügist rekordilise nädalase kasumi.
Lühikeseks müüjad teenisid suurt tehnoloogiaettevõtete aktsiate müügist rekordilise nädalase kasumi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Merko eksjuht avas lahkumise tagamaid “Astusin nagu jooksulindilt maha”
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Tartu ülikooli teadlased kaasasid pool miljonit vähiravi arendamiseks
Tartu ülikooli teadlaste asutatud vähiravi tehnoloogiafirma Vectiopep sai erainvestoritelt ning ülikoolilt 450 000 eurot.
Tartu ülikooli teadlaste asutatud vähiravi tehnoloogiafirma Vectiopep sai erainvestoritelt ning ülikoolilt 450 000 eurot.
Gaasitoru värvi alt kraabiti välja keelatud Vene osad. Leedu tülis vaadatakse ka Infortari firma poole
Leedus lahvatas suur skandaal, kui selgus, et Leedu-Poola gaasitoru pandi keelust hoolimata kokku Venemaalt pärit osadest. Ühe versiooni järgi jõudsid keelatud osad lõunanaabrite juurde Eesti ettevõtte kaudu.
Leedus lahvatas suur skandaal, kui selgus, et Leedu-Poola gaasitoru pandi keelust hoolimata kokku Venemaalt pärit osadest. Ühe versiooni järgi jõudsid keelatud osad lõunanaabrite juurde Eesti ettevõtte kaudu.