Skandaalne idufirma Theranos suletakse

05. september 2018, 16:35
Theranose endine juht Elizabeth Holmes on kohtu all süüdistatuna pettuses.
https://www.aripaev.ee/storyimage/ea/20180905/NEWS/180909849/AR/0/AR-180909849.jpg

Aastaid tagasi vereproovirevolutsiooni lubanud, ent siis vigase tehnoloogiaga vahele jäänud Theranos pannakse kinni, vahendavad BBC ja CNN.

Ettevõtte praegune juht David Taylor saatis firma osanikele kirja, kus tunnistas, et Theranosel on saanud aeg otsa. Investeerimispank, millega Theranos koostööd tegi, võttis Taylori sõnul ühendust enam kui 80 potentsiaalse ostjaga, ent huvitatud polnud keegi. "Nüüd on meil aeg otsas," kirjutas Taylor firma osanikele.

Theranos, mis oli kunagi Silicon Valley üks popimaid ettevõtteid, on hinge vaakumas ning välismeedia pakub, et Taylori kiri on ilmselt firma eelviimane või viimane vaatus. Aastate eest oli Theranose turuväärtus 9 miljardit dollarit ning ettevõte kaasas investeeringuid teiste seast nii Oracle’i asutajalt Larry Ellisonilt kui ka meediamogulilt Rupert Murdochilt.

Theranos lubas, et ettevõte tuleb välja tehnoloogiaga, mis võimaldab teha odavalt ja valutult vereproove, kusjuures oma tervise seisundit saab nii läbi kontrollida kasvõi kaubanduskeskuses. Muuhulgas lubas Theranos, et näpuotsast võetud veretilgast saab mõõta nii kolesteroolitaset veres kui ka diagnoosida vähki. 2015. aastal avaldas Wall Street Journali ajakirjanik John Carreyrou aga artikli, kus seadis kahtluse alla Theranose testide õigsuse. Ta kirjutas, et testid ei näita õigeid andmeid ning ühest veretilgast ei ole kuidagi võimalik kõiki haigusi diagnoosida.

Theranose endised juhid Elizabeth Holmes ning endine president Ramesh Balwani on kriminaaluurimise all seoses pettusega ning investoritelt raha välja meelitamisega. Süüdistajad ütlevad, et Holmes ja Balwani olid segatud mitme miljoni dollari suurustesse skeemidesse.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
05. September 2018, 16:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing