Äripäev • 29. oktoober 2018 kell 10:27

Galerii: apteegiketid streigivad

Maardus suleti apteek külastajate ees.  Foto: Andras Kralla

Apteegiketid sulgesid pärastlõunal 55 haruapteeki üle kogu Eesti, et protestida järgmisel aastal saabuva tähtaja vastu, mille järel need haruapteegid tuleb ümber korraldada või lõplikult sulgeda.

„Selliseid haruapteeke Eesti eri paikades umbes 55. Kõige kriitilisem on olukord Ida-Virumaal, kus suletakse kokku 17 apteeki. Peaaegu pooled apteegid suletakse Kohtla-Järvel ja Narvas, aga ka mitmes teises linnas, näiteks Raplas, Põlvas ja Maardus,“ ütles Eesti Apteekide Ühenduse juht Timo Danilov pressiteate vahendusel.

Varem on Apteekide Ühendust korduvalt peetud ärimees Margus Linnamäe ravimifirma Magnum Medicaliga seotuks.

Danilovi sõnul ei olnud riigikogu eesmärk neli aastat tagasi ravimiseadust muutes haruapteeke sulgeda, kuid lõpuks kukkus see nii välja. Riigikogu soovis haruapteekide kvaliteeti tõsta ja kohustas apteegipidajaid neid ümber tegema põhiapteekideks.

“Nüüd on otsa saamas viieaastane nn üleminekuaeg, mille jooksul oleks pidanud apteegid ümber kujundama. Ehk siis tegema midagi, mis pole seadusest tulenevalt võimalik. Kvaliteedi tõusu asemel ootavad külastajaid kahjuks suletud uksed,” ütles Danilov.

Streigis osaleb Apotheka, Benu, Euroapteegi ja Südameapteegi kettide haruapteeke.

Haruapteek

on põhiapteegi (üldapteegi) struktuuriüksus, millel puudub iseseisev tegevusluba. Haruapteekide ruumide pindala ja liigenduse nõuded on leebemad, neil puudub ravimite kohapeal valmistamise kohustus, kuid nad saavad seda teenust tellida oma põhiapteegist.

Hetkel kuum