Eliisa Matsalu • 5. veebruar 2019 kell 12:38

Eesti Panga presidendi kohale paistab kindel soosik

Järgmisel nädalal valitakse Eesti Pangale kolme kandidaadi seast uus president. Üks kandidaat jääb mitmetele teiste seast rohkem silma.

Foto: Erik Prozes

Eesti Panga presidendiks pretendeerivad Swedbanki juht Robert Kitt, Eesti Panga praegune asepresident Madis Müller ja rahandusministeeriumi asekantsler Märten Ross.

Selle nädala „Kuuma tooli“ saates kommenteeris Eesti 200 liige Marek Reinaas, et tal on hea meel, et ta ise Eesti Panga presidenti valima ei pea, kuid kui peaks ühe inimese nimetama, valiks ta Robert Kiti, kellega ta ka isiklikult tuttav on. „Hoolimata sellest, et ta teenib raha Rootsi pangas Rootsi omanikele, on ta valutanud südant ka Eesti asjade pärast,“ ütles ta.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna liige Silver Meikar märkis, et ta usaldab Eesti Panga nõukogu otsust, küll aga tundub Robert Kitt talle kõige uuenduslikumate mõtetega. Kindlat eelistust Meikar saates öelda siiski ei soovinud. „Üks on kindel – Eesti Pank saab endale hea presidendi, ükskõik kes see neist kolmest on,“ märkis ta. Meikar lisas, et praegune president Ardo Hansson on ametikoha lati kõrgele seadnud.

Tahaks Müllerit, aga vist saab Kitt

Äripäeva toimetuse saates „Äripäev eetris“ kommenteerisid ajakirjanikud Indrek Mäe, Kristel Härma ja Aivar Hundimägi, et nemad eelistaksid Eesti Panga presidendi kohale Madis Müllerit, kel on juba pikaajaline kogemus Eesti Pangas. Kui aga Robert Kitil poleks reaalset võimalust presidendi koht endale napsata, poleks teda kandidaadiks üldsegi nimetatudki, rõhutas Hundimägi.

Marek Reinaas aga arvas, et alati ei peaks saama valituks need, kel on kogemus.

Eesti Panga president valitakse järgmisel teisipäeval. Kuula artiklis nimetatud saateid Äripäeva uuest podcastide keskkonnast.

Hetkel kuum