Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Ettevõtjate kolm soovi uuele valitsusele

    Uue valitsuse põhifookuseks ennustatakse erakorralist pensionitõusu ja aktsiiside langetamist. Ettevõtjatel on aga uuele valitsusele kolm peamist soovi, millega tegelemist peetakse lausa majanduskeskkonnale hädavajalikuks.

    "Vähem tasuta asju," vastas OG Elektra omanik Oleg Gross, mida ta uuelt valitsuselt ootab.Foto: Andras Kralla
    OG Elektra omaniku Oleg Grossi sõnul oleks Eestile parim, kui uue valitsuse looksid Keskerakond ja Reformierakond. Enim ootab ta, et uus koalitsioon ei tõstaks makse. „Lubatud on ka aktsiiside langetamist, kuid seda ma ei usu. Tore, kui vähemalt ei tõstagi,“ ütles ta.
    Teiseks ootab Gross, et uus valitsus jagaks vähem tasuta asju. „Tasuta asjade jagamine on väga hirmutav,“ sõnas ta. Grossi sõnul on erakonnad lubanud niivõrd palju asju, et tõenäoliselt unustavad nad enamiku lubadusi pärast 3. märtsi ära.
    NG Investeeringute juhatuse esimehe ja suurettevõtja Jüri Käo sõnul pole väga suurt vahet, kes uue valitsuse moodustavad, kuna vasak- ja parempoolsed jõud on viimasel ajal üsna segunenud. „Sotsid on kõige vasakpoolsemad ja nende valitsusse saamine ettevõtjatele midagi head ei tähendaks,“ rääkis Käo. Tema sõnul on tähtis, et uus valitsus oleks tugev ja et domineerival kohal ei oleks populistlike ideede esindajad.
    Praegune valitsus, kus on Keskerakond, Isamaa ja SDE, on Käo sõnul enam-vähem jalgadel püsinud. „Väga nad oma ellujäämise pärast muretsema pole pidanud,“ ütles ta.
    Appihüüd: tegelege tööjõukriisiga
    Uuele valitsusele on ettevõtjatel Käo sõnul kolm peamist soovi. Esiteks oodatakse, et maksundus oleks stabiilne ja maksuotsuseid ei langetataks emotsioonide ajel. Põletavam teema ettevõtluse jaoks on Käo sõnul aga tööjõu küsimus. „Maksudega saame veel kuidagi hakkama, kuid kui uus valitsus ei võta tööjõu teemat tõsiselt ette, siis see oleks Eesti majanduskeskkonnale kõige kahjulikum tegu üldse,“ rääkis Käo.
    Ta tõdes, et tööjõu mure on keeruline teema, kuid näiteks võiks uus valitsus alustuseks tagasi lauale tõsta komisjoni töö, mille siseministeeriumis tegid kaubandus-tööstuskoda, tööandjate keskliit ja mitu riigiasutust. „Komisjon töötas väga pikalt ja saavutas ka kompromissi, kuid valitsus ütles, et nad ei kavatse selle kompromissiga edasi minna,“ ütles Käo.
    Kolmandaks peaks uus valitsus Käo sõnul kindlasti ära tegema riigireformi. „See on ettevõtjatele oluline teema. Me ei jaksa enam üha kasvavat riigiaparaati ülal pidada,“ märkis ta.
    Coop Eesti Keskühistu juhatuse esimehel Jaanus Vihandil on uue valitsuse suhtes vaid üks kindel ootus – et suur lollus, mis tehti alkoholiaktsiisiga, tagasi pöörataks. „Kes selle ära teeb, võiks järgmisel aastal presidendilt ordeni saada,“ sõnas ta.
    NG Investeeringute juhatuse esimehe Jüri Käo (keskel) sõnul ootavad ettevõtjad valitsuselt maksurahu, riigiaparaadi vähendamist ja tööjõuprobleemiga tegelemist.Foto: Andres Haabu
    Teaduskuludega hakatakse kummi venitama
    Poliitikavaatleja Andreas Kaju sõnul teeb uus koalitsioon kindlasti ära erakorralise pensionitõusu ja näpib tulumaksuvabareformi, samuti võetakse suurelt fookusesse aktsiisid. „Sõltumata sellest, kes valitsusse saab, langetakse tõenäoliselt kütuseaktsiisi ja ettevõtjate-suurtarbijate kasuks kärbitakse elektriaktsiisi,“ oletas Kaju. Kuna nimetatud teemadega tegelemine võtaks eelarvest juba 250–400 miljonit aastas ära, siis millegi muu jaoks Kaju sõnul uuel valitsusel enam raha järele ei jäägi.
    Seetõttu on Kaju sõnul suurim mure, et esimese asjana unustavad erakonnad ära lubaduse suurendada teaduskulusid 1% võrra SKTst, olgugi et enamik erakondi andis sellisele leppele allkirja. „Loodan, et ma eksin, kuid kardan, et esimesena hakatakse just selle lubadusega kummi venitama,“ märkis ta Äripäeva raadio saates „Kuum tool“.
    Kaju sõnul on raske ennustada, kes valimised võidab, sest põhirivaalide Keskerakonna ja Reformierakonna reitingu vahe on viimaste andmete järgi väga väike. Liidripositsioonil püsib seni veel Keskerakond. Kusjuures Kaju sõnul on Keskerakonnal valimistele vastu minnes ideaalne lähtepositsioon – majandus on kasvanud mühinal, sissetulekud on tõusnud, tööpuudus on ajaloolises põhjas. Ühiskonnal läheb hästi ja Keskerakond läheb valimistele vastu peaministriportfelli ja valitsuse juhi positsiooniga. „Räägitakse, et kui Keskerakond riigikogu valimisi ei võida, siis nad ei võida kunagi,“ ütles ta. Selline olukord tekitab tema sõnul Jüri Ratasele sama suurt pinget valimistulemuste pärast kui Kaja Kallasele.

    Taristu korda teha ja maksusüsteem rahule jätta!

    Esiteks peaks uus valitsus ehitama valmis üldist majandusarengut ja regionaalset arengut toetavad ühendused ehk neljarajalised teed, raudtee, kiire internetiühenduse ja erinevad lennuühendused.

    Teiseks tuleb ära teha kõik, mis aitab populariseerida ja motiveerida rohkem õpetajaid ja tagada ühtsel ja kõrgel tasemel üldhariduse. See on väga oluline. Samuti tuleks suurendada kutsehariduse kvaliteeti ja rakendusuuringute mahtu.

    Kolmandaks tuleks käsile võtta tööjõu teemad. Tuleb teha kaasaegsem ja paindlikum tööseadusandlus, võõrtööjõu kaasamise võimalusi tuleb leevendada. Ka tuleks koolitustellimustes veelgi rohkem arvestada ettevõtluse nõuetega.

    Uus valitsus peaks kindlasti hoiduma avalike teenuste mahu kasvatamise ideedest, mis suurendab maksukoormust. Ka ei tohiks muuta kehtivat maksusüsteemi ja eelkõige ettevõtete tulumaksusüsteemi põhialuseid. Samuti ei tohiks uus valitsus suurendada tasuta pakutavate avalike teenuste mahtu.

    Mait Palts, kaubandus-tööstuskoja peadirektor
    Ratasel oleks raske Reformierakonna valitsusse minna
    Kaju sõnul on üsna tõenäoline, et uues koalitsioonis löövad käed Keskerakond ja Reformierakond. „Seda takistab vaid Kaja Kallase ja Jüri Ratase omavaheline dünaamika,“ ütles ta. Kuna Ratasel oleks peaministri rollist raskem kellegi teise juhitavasse valitsusse ministriks minna, siis on Kaju sõnul Reformierakonna ja Keskerakonna koalitsiooni lihtsam teha, kui valitsuse paneks kokku Keskerakond.
    Jüri Ratas tema sõnul Kaja Kallase valitsuses mõnda ministriportfelli eriti kanda ei tahakski, tõenäoliselt liiguks ta hoopiski kas riigikogu spiikri või Euroopa Komisjoni voliniku kohale. Kusjuures Kallase etteheide Postimehes antud intervjuus, justkui Jüri Ratasel puudub ühegi valdkonna ministriks olemiseks pädevus, on Kaju sõnul alusetu. „Kallas ütles seda lihtsalt paikapanemiseks. Enamikul ministritel üle kogu maailma puudub kindlalt ühe valdkonna pädevus, see on normaalne,“ ütles ta. Kaju lisas, et ka Kallasel oleks raske minna Jüri Ratase valitsusse ministriks, kuid mitte nii raske, kui oleks Ratasel Kallase valitsusse minek. „Kallas pole peaminister olnud ja talle oleks valitsusse minek mingisugune areng. Ratasele pigem tagasiminek,“ märkis ta.
    Jüri Ratas on öelnud, et tema eelistaks, kui jätkaks praegune valitsus. Iseasi, kas see ka sotsidele ja Isamaale meeltmööda oleks, nentis Kaju. „Kuigi nii sotsid kui ka Isamaa eelistavad jääda pigem valitsusse kui opositsiooni, on neile mõlemale omavaheline koostöö olnud väga valulik ja iiveldust tekitav,“ märkis ta.
  • Hetkel kuum
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Facebooki emafirma ületas ootusi ja valmistas pettumust üheaegselt
Facebooki emafirma Meta teatas kolmapäeval oma esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute ootusi. Samas avalikustas ettevõte teise kvartali prognoosi, mis valmistas investoritele pettumust ning viis aktsia pärast börsi sulgemist üle 10% langema, vahendas Yahoo Finance.
Facebooki emafirma Meta teatas kolmapäeval oma esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute ootusi. Samas avalikustas ettevõte teise kvartali prognoosi, mis valmistas investoritele pettumust ning viis aktsia pärast börsi sulgemist üle 10% langema, vahendas Yahoo Finance.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Eesti üks paremaid juhte: uhke tunnistada, et olen palju vigu teinud “Juhi juttude” värskes saates Annika Arras
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Savisaare sõnul oli tema Tallinna tööots rohkem hobi
Tallinna linnainkubaatorilt 1500 eurot kuus tasku pistnud Erki Savisaare jaoks oli tegemist niisama lihtsa tuluga, mille jaoks vaeva ei pidanud nägema ja mis tema vallajuhi tööd ei seganud.
Tallinna linnainkubaatorilt 1500 eurot kuus tasku pistnud Erki Savisaare jaoks oli tegemist niisama lihtsa tuluga, mille jaoks vaeva ei pidanud nägema ja mis tema vallajuhi tööd ei seganud.