Eliisa Matsalu • 8. märts 2019 kell 16:17

Seeder: ma ei tunne end kõrvust tõstetuna

Isamaa esimehe Helir-Valdor Seedri meelest oli Kaja Kallase õhtune ettepanek kutsuda koalitsiooniläbirääkimistele sotsid ja Isamaa loogiline samm. Teda üllatas Keskerakonna otsus kõnelustele mitte minna.

Isamaa esimehe Helir-Valdor Seederi sõnul üllatas teda nii Reformerakonna otsus kutsuda kõnelustele Keskerakond kui ka viimaste otsus kutse tagasi lükata.  Foto: Liis Treimann

Keskerakond otsustas täna pärast ligi neli tundi kestnud arutelu, et lükkab tagasi Reformierakonna kutse alustada koalitsiooniläbirääkimisi. Reformierakond lasi käiku seejärel variandi B ja kutsus laua taha sotsid ja Isamaa.

Seeder ütles, et Isamaa koguneb kutse üle arutama esmaspäeva pärastlõunal. „Oleme kaks päeva laua taga istunud ja asju juba arutanud, enne kui Reformierakond otsustas kutsuda laua taha hoopis Keskerakonna. Eks me nüüd uues olukorras arutame uuesti asjad üle,“ rääkis Seeder.

Seeder ütles, et tal ei ole ühtegi eelistust, sümpaatiat või antipaatiat ühegi osapoole suhtes. Talle sobiks ka teha koalitsiooni Keskerakonna ja EKREga. "Meie pole kedagi ette välistanud, see poleks eriti mõistlik," ütles Seeder. Seederi sõnul on partneritest olulisem loodava koalitsiooni sisu.

Parim pruut

Isamaa peasekretär Priit Sibul ütles täna ajakirjandusele, et Isamaa on praegu hinnatuim pruut valitsuskõnelustel.

"Ma ei tunne mingit uhkust ega ka pettumust praegu, ei tunne ma end ka kõrvust tõstetuna. Korra on see hinnatuim pruut juba kõrvale heidetud ja eelistatud teist pruuti," ütles Seeder. "Läbirääkimised on alati keerulised ja pingelised, rõõmustada või langeda poole läbirääkimise ajal ei ole mõtet," lisas ta.

Seeder tõdes, et teda üllatas nii Reformierakonna otsus kutsuda läbirääkimistele Keskerakond kui ka Keskerakonna otsus kutse ära öelda. "Kaja Kallas on pärast valimisi kinnitanud, et nende punane joon on maksupoliitika ehk 500 eurot maksuvabastust kõigile. Sama on pärast valimisi kinnitanud ka Jüri Ratas, et nemad pole nõus sellist maksuvabastust tegema. See oli püha teema, milles nad vastandusid, kuid ikka tuli Reformierakond välja otsusega heita paari Keskerakonnaga," rääkis Seeder.

Seeder oli arvanud, et Keskerakond läheb vähemalt läbirääkimistele. "Võib-olla ei oleks nad jõudnud kokkuleppele, kuid oleksid siiski läbi rääkinud," märkis Seeder. "Kohe "ei" ütlemine üllatas."

Mis oli Keskerakonna otsuse põhjus, Seeder arvata ei osanud.

Isamaaga on Reformierakonnal Seederi sõnul maksuküsimustes lihtsam kokkuleppele jõuda. "Meie jaoks ei ole see 500 eurot maksuvabastust nii ideoloogiline ega vastuvõetamatu kui Keskerakonnale. Küsimus on, kust see raha tuleks," ütles Seeder. "Eelmine valitsus selleks raha ei leidnud. Kui nüüd on kellelgi head ja uued lahendused, oleme valmis selle üle arutama," lisas ta.

Hetkel kuum