Keskerakond ütles Reformierakonnale ära

Jüri Ratas saabub Keskerakonna juhatuse koosolekule.  Foto: Liis Treimann

Täna hommikul kogunenud Keskerakonna juhatus otsustas mitte vastu võtta Reformierakonna ettepanekut valitsus moodustada.

Jüri Ratas ütles, et koosolek oli väga keeruline ja sõnavõtte oli üle 60. Need punased jooned, mis Reformierakond maha tõmbas, on aga tema sõnul keerulised ja võtavad raha ära. Otsus on Ratase sõnul kindel ja Keskerakond ei näe võimalust läbirääkimisteks.

Ratas ütles, et kui tema 2016. aastal valitsust kokku pani, oli kõikide lubaduste hind aastas 250 miljonit eurot. "Maksutõusudega ka edasi minna ei saa. Reformierakonna punane joon oli liiga kallis," ütles ta. "Meeles mõlgub mure ja soov, et peale valimisi saaks võimalikult hea koalitsioonileppe, mida peab tegema Reformierakond, aga enne läbirääkimisi punaseid jooni tõmmata, nagu Reformierakond tegi, pole mõistlik."

Kadri Simsoni sõnul oli Kaja Kallase sõnum, et kui nad 500eurose tulumaksuvabastusega kõigile ei nõustu, pole mõtet kõnelustele tulla. Nii Keskerakond ka otsustas. Jaanus Karilaid märkis, et Reformierakonna ettepanek polnud siiras ja Keskerakond nägi selle läbi.

Ratas lisas, et Isamaa juht Helir-Valdor Seeder ei ole alustanud nendega kõnelusi valitsuse loomiseks. "Pall on nüüd Reformierakonna käes," lausus ta.

Tema sõnul oleks Keskerakonnale vastuvõetav teha koostööd ja koalitsiooni kõikide erakondadega, kes on riigikogus, aga vaid nii, et Keskerakond saaks oma seisukohtade eest seista.

Mihhail Kõlvart ütles, et EKRE toetus on suur ja sellega tuleb arvestada. "Kuid isiklikult osade EKRE seisukohtadega ei nõustu. Oleks huvitav kuulda, kas EKRE tuleks läbirääkimistele, kus laua taga istub Kõlvart," ütles ta.

"Ega me siin kolm tundi kohvi joonud ja kringlit söönud. Arvamusi erakonnas oli väga palju ja vaidlusi ka," lisas Ratas.

Ratase sõnul maksb ka pensionitõusu lubadus 250 miljonit eurot aastas. "Aga oleme valmis läbi rääkima," lisas ta.

Peaministri büroo juht Tanel Kiik ütles, et kui hommikul poleks Kaja Kallas Eesti Päevalehe intervjuus öelnud lauset, et pole mõtet läbi rääkida, kui Keskerakond pole nende lubadustega nõus, oleks Keskerakond suurema tõenäosusega "jah" öelnud.

Kaja Kallas pidas Keskerakonna otsust kummaliseks. "Mina pole punaseid jooni paika pannud, Keskerakond on ise seda teinud," ütles ta. Kallas ei saa aru, kuidas Ratas saab öelda, et raha lubadusteks pole, kui pole isegi koos laua taha asju arutama istunud.

Kallase sõnul töötab Ratas tõenäoliselt selle nimel, et saada valitsusse EKRE ja Isamaaga. "Mis meil muud üle jääb, kui täna ära otsustada koosolekul, mida teeme. Õnneks oleme kiiremad otsustajad kui Keskerakond ja vast üle kolme tunni ei lähe," lisas ta.

Koosolek oli pikk ja raske

Keskerakonna juhatusel võttis täna arvatust kauem aega, et otsustada, kas võtta vastu Reformierakonna ettepanek alustada koalitsiooni läbirääkimisi. Hommikul "Terevisioonis" ütles Keskerakonna juhatuse liige Yana Toom, et ega pikalt midagi arutada pole. Hommikul kell 10 öeldi ajakirjanikele, et koosolek võiks võtta umbes tunni, kuid kahe tunni möödudes teatati, et kulub veel umbes tund. Alles veidi enne kella 14 teatati otsusest ajakirjanikele.

Keskerakonna liige Tanel Kiik andis neljapäeval mõista, et Keskerakonna koosolek ei tule kindlasti kerge – erimeelsusi ja kahtlusi-kõhklusi on erakonna liikmete seas palju.

Reformierakond tegi kolmapäeval Keskerakonnale ettepaneku alustada koalitsioonikõnelusi. Keskerakond ei rutanud kutset vastu võtma, vaid võttis pea kaks päeva mõtlemisaega. Kolmapäeva õhtul otsustas Keskerakonna esimees Jüri Ratas kutsuda erakonna juhatuse kokku reede hommikuks.

Hetkel kuum