Eliisa Matsalu • 8. märts 2019 kell 15:13

Reformierakond üritab valitsust teha Isamaa ja sotsidega

Reformierakonna juht Kaja Kallas  Foto: Liis Treimann

Reformierakonna juht Kaja Kallas ütles reedel pärast erakonna juhatuse koosolekut, et nad edastavad kutse Isamaale ja Sotsiaaldemokraatlikule Erakonnale valitsuse moodustamiseks.

Kallase sõnul ei ole Keskerakonna juht Jüri Ratas kahe erakonna vahelisi kõnelusi adekvaatselt peegeldanud. Kallas lisas, et tema juhitavale erakonnale on alusetult ette heidetud jäikust. "Kuidas saab öelda, et me oleme mingites küsimustes jäigad, kui me pole isegi läbirääkimisi pidanud?" küsis Kallas. Kuna Keskerakond on otsustanud loobuda Reformierakonna kutsest valitsuse moodustamiseks, siis otsustas Reformierakond pöörduda sotside ja Isamaa poole.

"Nii nagu ma ütlesin ka Jüri Ratasele, oleks meie koostöö nendega (SDE ja Isamaaga - toim) võrdsetel alustel," ütles Kallas. "Meie hea tahe on panna kokku toimiv valitsus, mis saaks lahendada Eesti väljakutseid ja pakkuda inimestele paremat tulevikku," rääkis ta.

Kallas ütles, et ta helistas ka mõlemale erakonnale, kuid ei saanud veel Isamaa esimeest Helir-Valdor Seederit kätte. Ta lisas, et tal pole õrna aimugi, kas Seeder võtab kutse vastu. "Meie tegime ettepaneku siiralt ja loodame, et seda kaalutakse," ütles Kallas.

Kuivõrd on Reformierakond nõus tegema maksuküsimustes kompromisse SDE ja Isamaaga, vastas Kallas, et see selgub kõik läbirääkimiste käigus. "Meil kõigil olid programmides ettepanekuid, milleks saime valijatelt mandaadi. Kindlasti koalitsioonilepingus saavad kajastatud kõikide lubadused," ütles Kallas.

"Mina ei ole selliseid vaiu maasse löönud," ütles Kallas punaste joonte kohta, mida ta Jüri Ratase sõnul tõmmanud on. "Ei vasta tõele väited, et meie tahame ära võtta raha lastelt ja pensionäridelt," ütles Kallas.

Kallas märkis, et tal oli juba valmis pandud koalitsiooni läbirääkimiste ajakava, mida ta lootis Keskerakonnaga pidama hakata. Nüüd ootab see ajakava sotside ja Isamaa järgi. "Meie oleme valmis läbi rääkima juba täna ja ka nädalavahetusel," märkis ta.

Nii Isamaa kui ka sotside eestseisused peaksid kogunema esmaspäeval, et arutada Reformierakonna ettepanekut. Kallase sõnul praegu plaan C-d tal ei ole, vaid ootab ära, mida teevad SDE ja Isamaa. "Loodan, et saame kokkuleppele," märkis ta.

Keskerakond ütles Refomierakonnale ära

Reede hommikul kogunenud Keskerakonna juhatus otsustas mitte vastu võtta Reformierakonna ettepanekut valitsus moodustada.

Jüri Ratas ütles, et Keskerakonna koosolek oli väga keeruline ja sõnavõtte oli üle 60. Need punased jooned, mis Reformierakond maha tõmbas, on aga tema sõnul keerulised ja võtavad raha ära. Otsus on Ratase sõnul kindel ja Keskerakond ei näe võimalust läbirääkimisteks.

Ratas ütles, et kui tema 2016. aastal valitsust kokku pani, oli kõikide lubaduste hind aastas 250 miljonit eurot. "Maksutõusudega ka edasi minna ei saa. Reformierakonna punane joon oli liiga kallis," ütles ta. "Meeles mõlgub mure ja soov, et peale valimisi saaks võimalikult hea koalitsioonileppe, mida peab tegema Reformierakond, aga enne läbirääkimisi punaseid jooni tõmmata, nagu Reformierakond tegi, pole mõistlik."

Hetkel kuum