Eliisa Matsalu • 6. märts 2019 kell 10:17

Reformierakond kutsus valitsusse Keskerakonna

Reformierakond otsustas koalitsiooni läbirääkimistele kutsuda Keskerakonna. Reformierakonna juht Kaja Kallas ütles, et kaksikliit tundub praegu tugevaim variant. Samas nentis ta, et läbirääkimised tulevad kindlasti keerulised.

Reformierakonna esimees Kaja Kallas tõdes, et ees on keerulised koalitsiooni läbirääkimised.  Foto: Andras Kralla

Suurima erinevusena näeb Kallas maksuküsimusi, kuid lahendus on võimalik, arvas ta.

Kallas on juba Keskerakonna juhi Jüri Ratasega ühendust võtnud ning teavitanud Reformierakonna valikust. See, millal läheb läbirääkimisteks, on hetkel Keskerakonna otsustada. “Meie soov on alustada koalitsioonikõnelustega võimalikult kiiresti,” märkis Kallas.

“Juhatuse seisukoht oli, et koos Keskerakonnaga suudame me moodustada Eestile stabiilse valitsuse, kes saab lahendada Eesti suuri probleeme. Kahekesi esindame me suurt osa Eesti valijatest, mis on kindlasti hea ühiskonna sidususele. Jah, meil on Keskerakonnaga maailmavaatelisi erimeelsusi, aga Eestis on alati olnud koalitsioonivalitsus ja me usume, et saame kokkuleppele nii, et meie mõlema valijate huvid on esindatud,” selgitas Kallas Reformierakonna otsust.

Miks mitte Isamaa ja sotsidega? Kallase sõnul on mõlema partneriga eraldi päris palju ühisosasid, probleem on eelkõige nende omavahelistes suhetes. "Mõlemad möönsid, et tulevad koalitsiooni pagasiga, mis tuleb sellest praegusest valitsusest ja see on ette programmeeritud raskus," ütles Kallas.

See, kas Keskerakonnaga leitakse ühine keel küsimustes, kus valimiskampaania ajal on teineteist kritiseeritud, on Kallase sõnul koalitsiooniläbirääkimiste teema. "Kõiki neid punkte hakkame nüüd järjest läbi käima," lausus Kallas. "Seda ette ennustada muidugi ei saa, kas kokkulepe kokkuvõttes sünnib, aga praegu seisuga hindame, et see oleks lihtsam leida."

Kallas ütles, et tema kogemus on, et kui esimese partneriga koalitsioon ei õnnestu, siis teised kruvivad oma hinna kõrgemaks. „Meie soov on ikkagi Keskerakonnaga jõuda tulemuseni ja koalitsioonilepinguni,“ ütles ta

Kallas lisas, et nad ei unusta, et nad said rahvalt väga suure toetuse ehk valijatelt on mandaat olemas. See on temas sõnul kindlasti üks oluline mõte, millega koalitsiooniläbirääkimistele minna.

Siim Kallas meenutab: valitsus Keskerakonnaga klappis

Reformierakond ja Keskerakond olid koos valitsuses aastatel 2002-2003. Siis juhtis valitsust Siim Kallas, kes meenutas pühapäeval, et siis said kaks suurt poliitilist jõudu isekeskis hästi hakkama.

“Klappis päris hästi. Leppisime kokku, et astmelisest tulumaksust ei räägi,” meenutas Kallas ja lisas, et toona kulgesid raskelt ka läbirääkimised riigikaitsekulutuste suurenemisest 2 protsendini SKTst. Muudes küsimustes olid läbirääkimised tema sõnul lihtsamad.

Kaja Kallas kutsus esmaspäeval kohtumistele nii Isamaa, SDE kui ka Keskerakonna, et arutada erakondade võimalikku koostööd. Eile mõtles Reformierakond terve päeva, mida edasi teha. „Paneme plusse ja miinuseid kirja,“ ütles Kaja Kallas.

Täna hommikul kohtus Kallas president Kersti Kaljulaidiga. Ajakirjanikele ütles Kallas hommikul, et tal oli juba enne presidendiga kohtumist selge, kellele ta teeb ettepaneku valitsust moodustada.

Ratas: Reformil vastuolulised sõnumid

Keskerakonna esimees Jüri Ratas tõdes erakonna saadetud pressiteates, et Reformierakonna senised sõnumid on olnud vastuolulised. „Esialgu anti mõista, et eelistatakse moodustada uus koalitsioon Sotsiaaldemokraatliku Erakonna ning Isamaaga. Nüüd tehti ametlik ettepanek hoopis meile. Kohtun täna õhtul Reformierakonna esimehe Kaja Kallasega, et seda ettepanekut arutada. Seejärel peab kujundama seisukoha Keskerakonna juhatus,“ tõi Ratas välja.

Kui Keskerakond läbirääkimisi alustab, lähtub erakond kindlasti enne valimisi antud lubadustest. „Meie jaoks on oluline seista madalat ja keskmist tulu teenivate inimeste, erakorralise pensionitõusu, solidaarse tervishoiusüsteemi, põllumajandustoetuste ja tasuta ühistranspordi laiendamise eest. Me ei nõustu riigieelarvet koormavate ja sissetulekute ebavõrdsust süvendavate maksumuudatustega, mis annaksid igakuiselt juurde sada eurot vaid jõukamale osale ühiskonnast, aga ei tooks ühiskonna enamusele mingit võitu,“ selgitas Ratas.

Hetkel kuum