Swedbank viskas pärast telesaadet kliendi välja

Saate "Radar" ajakirjanikule Jekaterina Minkovale antud intervjuus kuulis Argo Tradingu juht Andrei Rabtsevich oma sõnul esimest korda ettevõtetest, millelt raha laekus.  Foto: Kaader telesaatest "Radar"

Swedbank sulgeb rahapesuskandaali keskele sattunud Narva ettevõtte konto, sest firma tegevus on ähmane.

Veebruaris kirjeldas uuriv telesaade "Radar" oma käiku Narva, kus üritas tulutult üles leida viie aasta jooksul 14 miljonit eurot keerutanud ettevõtete Logowest ja Ronfard omanikke. Peale selle ajasid ajakirjanikud ettevõttega Argo Trading tehtud tehingute jälgi.

"Radar" kajastas, et kontoritehnika kulumaterjalide ostu, müügi ja kaubavedudega tegelev Argo Trading sai mitmelt ettevõttelt kahtlasi summasid aastatel 2008 kuni 2014. Kokku laekus firmale 1,4 miljonit dollarit. Argo Tradingu juht Andrei Rabtsevich eitas toona tehinguid ettevõtetega ja väitis, et kuuleb esimest korda ka ettevõttest Wireberg Company LLP.

Andrei Rabtsevich, Argo Trading juht

Ma ei küsi teilt, mida seitse aastat tagasi lõunaks sõite.

"Radar" kirjeldas, et Wirebergi taga on Läti tankistidega offshore-varifirmade võrgustik, mis on seotud paljude kuritegelike skeemidega üle maailma. "Radarile" teadaolevalt on Wireberg arveldanud veel kahe Eesti ettevõtte Swedbanki kontoga. Näiteks tegi Wireberg hulgimüügiga tegelevale osaühingule Formus Baltic vähemalt 161 ülekannet. Formuse kontole laekus ligi 100 miljonit dollarit.

Pank paanikas

Swedbankis läks pärast saadet punane tuli põlema ja pank saatis firma juhile Rabtsevichile küsimused. Rabtsevich esitas enda sõnul pangale kõik küsitud andmed, ka fotod kaubast. Kolm nädalat hiljem ehk märtsis teatas Swedbank Rabtsevichile, et sulgeb ettevõtte konto. “Kahjuks ei ole teie tehtud ülekanded meie jaoks arusaadavad,” seisab venekeelses kirjas.

“See oli meile löök,” sõnas Rabtsevich. Argo Trading alustas tööd 2005. aastal. Ettevõtte loomise ajast polnud pank Rabtsevichi meenutusel kordagi tehingute vastu huvi tundnud.

Seejärel läks Rabtsevich SEB panka, mis keeldus konto avamisest. Lõpuks sai Rabtsevich nõusse LHV panga. “Jumal tänatud,” tundis Rabtsevich kergendust.

Mida seitse aastat tagasi lõunaks sõite?

Küsimusele, kui põhjalikult ta on nüüd Wirebergi tehingutega tutvunud, vastas ta, et andis pangale vajaliku info. “Me teeme päevas kümneid ülekandeid. Ma ei küsi teilt, mida seitse aastat tagasi lõunaks sõite.”

Küsimuse kordudes jäi Rabtsevich endale kindlaks. “Oh jumal, ma ei tea midagi Wirebergist. Neilt tulid mingid maksed, see on kõik. Ma ei ole sealt kellegagi suhelnud. Miks te kiusate ettevõtjaid?” kostis ta.

Rabtsevich lisas, et praegu on luubi alla sattunud kõik Venemaa ärimeestega tehinguid teinud ettevõtjad. “Kaupa ostsid Vene offshore-ettevõtted, nemad müüsid kauba edasi mõnele Venemaa ettevõttele. Kõik Venemaaga äri teinud on asju ajanud offshore’idega. Maksed tulid aga eri kohtadest, nagu näiteks Wirebergilt kellelegi,” rääkis ta.

Hetkel kuum