Marge Väikenurm • 3. aprill 2019 kell 10:00

Eesti Swedbanki vastu esitati kuriteoteade

Investeerimispankur Bill Browder.  Foto: AFP/Scanpix

Investeerimisfondi Hermitage Capital Management asutaja Bill Browder nõuab Eestilt Swedbankist läbi käinud väidetava rahapesu uurimist. Värskes kuriteoteates loetleb Browder üles kahtlastelt arvetelt raha saanud Eesti firmad.

Eile selgus, et Rootsi võimud lõid käega ja ei alusta Swedbanki väidetava rahapesu eeluurimisega, kuna kahtlustused on õiguslikult vananenud. Seejärel pani Browder teele uue kuriteoteate, mis maandus peaprokurör Lavly Perlingule ja keskkriminaalpolitseile. Riigiprokuratuur kommenteeris Äripäevale, et töötavad praegu teatega ja vastavad sellele 10 päeva jooksul.

Kui Bill Browder esitas Rootsi ametile uurimistaotluse, mille järgi on Swedbankist läbi käinud 176 miljoni dollari ulatuses rahapesukahtlusega raha aastatel 2006–2012, siis värskes teates kahtlustab ta, et siinsest Swedbankist läbi voolanud summadest olid kahtlased 88,2 miljonit dollarit.

Kuriteoteates eristub kaks liini: Danskest ja Leedu Ukio pangast teele pandud summad.

Taas on selgeid viiteid rahapesule, näiteks kasutati tegevuseta varifirmasid ja tehinguid tehti ajaliselt lähestikku. Browderi tiim pani kokku kaks nimekirja, kummaski on kirjas 15 Swedbankis kontot omanud ja kõige kopsakamaid summasid Dankest ja Ukio pangast saanud ettevõtet.

Danskest laekus Swedbanki üle 13,9 miljoni dollari. Kõige suurem summa jõudis firmale Rickam Worldwide Corp. ehk 3,7 miljonit dollarit, Ronfardile laekus 3,2 miljoni dollarit ja Logowestile 2,8 miljoni dollarit. Nimekirjast leiab ka Eesti ettevõtteid: Stopptuli 2 miljoni dollariga, Hesa Truck 505 000 dollariga, Ateka Resource 378 000 dollariga ja Eurowood Group 152 000 dollariga, ettevõte Avektra sai oma kontole 102 000 dollarit.

Leedust Ukio pangast maandus Swedbankis kontot omanud firmadele 74,3 miljonit dollarit. Silma paistavad ettevõtetest rahapesuskandaalidest tuttav Esterson Enterprises 35 miljoni dollariga. Samuti on fookuses Eesti suurettevõtted Krimelte 15 miljoni dollariga ja MTF Logistics 1,5 miljoni dollariga. Eesti firmadest jookseb nimekirjast veel läbi Anava Eesti, Interchemie werken De Adelaar Eesti ja Habgees.

Browder märgib teates, et riigiprokuratuur uurib Eestis 26 Danske panga töötaja tegevust, mis on seotud varifirmade kontodelt läbi käinud 9 miljardi dollariga – summad viivat osaliselt Dmitry Klyuevi rahvusvahelise rahapesuga tegelenud kuritegeliku võrgustikuni.

Hetkel kuum