Äripäev • 8. mai 2019 kell 7:48

Eestlaste reisikulutused löövad välisturistide omi

Eestlased kulutavad viimasel ajal soojal maal käies rohkem, kui üleaedsed Tallinna baarides  Foto: Andras Kralla

Aasta alguse statistika näitab, et eestlased kulutavad välisriikidesse reisides rohkem raha, kui Eestit väisavad välisturistid, veel aasta tagasi oli see vastupidi.

Eesti turistid kulutasid esimeses kvartalis välismaal hinnanguliselt 225 miljonit eurot ehk 5 miljonit eurot rohkem kui mullu samal perioodil, teatas keskpank. Samas kulutasid välisturistid Eestis esimeses kvartalis 220 miljonit eurot, mida on 5 miljonit eurot vähem kui 2018. aasta esimeses kvartalis.

Välismaal käimiste arv väheneb, kestus pikeneb

2019. aasta esimeses kvartalis külastasid Eesti elanikud välisriike 730 000 korral; eelmise aastaga võrreldes kahanes see arv 4 protsenti. Reisid Euroopa Liidu riikidesse vähenesid 6% ning sealhulgas külastasid eestimaalased Austriat, Leedut ja Poolat viiendiku võrra vähem. Märkimisväärselt sagenesid reisid Egiptusesse, Norrasse, Ühendkuningriiki ja Ukrainasse, märkis Eesti Panga statistik Tarass Snitsarenko.

Mitmepäevaste reiside arv vähenes 4 protsenti ja nende keskmine kestus kasvas nelja ööni. Ühepäevakülastusi oli külastuste üldarvust 15% ja nende arv kahanes 3%.

Soome turistide arv langes aastaga 7 protsenti

Esimeses kvartalis väisas Eestit ligi miljon välisturisti, 4% vähem kui mullu samal ajal. Soomest saabus 350 000 turisti, kuid nende arv oli 7% väiksem kui aasta tagasi. Sealhulgas märtsis kahanes Soome turistide arv statistikaameti andmetel isegi 20 protsenti.

Teiste Euroopa Liidu elanike reiside arv veidi kasvas: Belgiast tuli 28% ja Hollandist 20% rohkem turiste. Venemaa elanikud külastasid Eestit 200 000 korral. See arv vähenes aastaga 6% ja moodustas turistide külastuste üldarvust viiendiku.

Eestis käinud mitmepäevareisijate arv kahanes esimeses kvartalis möödunud aasta sama perioodiga võrreldes 4% ning nende keskmine külastusaeg oli kolm ööd.

Hetkel kuum