Artikkel
  • Kuula

    Rentnikud lahkuvad T1st, mahajääjad ei kaota lootust

    T1 Mall of Tallinn kaubanduskeskuses on ruumi laiutada.Foto: Andras Kralla/Äripäev

    “Sõbrad, annan teada, et me sulgeme oma poe T1 keskuses. Kui kurb seda tunnistada ka ei ole, eksisin ma oma otsusega. /.../ Ma tunnen, et ma olen nagu eksinud koer, kes jookseb aastaid mööda tänavaid ja ei leia oma kodu.”

    Nii seisab väikese šokolaadipoe Chocelite’i Facebooki seinal. Enne asusid nad Rocca al Mare kaubanduskeskuses, aga selle läheduses toimunud teetööd mõjutasid külastatavust ja poe käivet. Nii otsustasid nad panna poe püsti uues kohas, T1 Mall of Tallinn kaubanduskeskuses, kirjutas Chocelite’i juhataja ja omanik Anna Sedaševa. “Kahjuks T1s kahanes meie käive veelgi. Minu jaoks on see täielik tragöödia ja arusaamatus, sest ma ei mõista, miks läheb ühes ilusas, säravas ja meeldivas kaubanduskeskuses meie poekesel nii halvasti. /.../ Kus on kõik kliendid? Kelle nimel me pingutame?” seisab postituses.
    Äripäev otsustas minna vaatama, kuidas keskuses elu käib. Lähen sinna teisipäeva pärastlõunal, vahetult pärast 5. kuupäeva, kui ostjaid võiks jaguda.
    Kell on 15
    Hoolimata varem kuuldud väidetest, et kaubanduskeskus on tühi, pole ma siin üksi. Koridoris käib rahvast ning mängib võrdlemisi vali muusika. Võib-olla jääb tühi mulje, kuna koridorid on laiad. Neis on rahvast, aga paradoksaalsel kombel on poed tühjad või vaid mõne külastajaga. Kunstitarvete poes asjatab ainult müüja, Sony Center on tühi, MySound tühi, Skymobile valmistub pausiks, tohutusse jumestuskaupade poodi Douglas siseneb üks inimene.
    “Täna on inimesi rohkem kui muidu. Ma ei ole varem kingapoes töötanud, nii et ei oska võrrelda. Tulin natuke pärast avamist tööle ja tolle ajaga võrreldes on paremaks läinud,” ütleb suure kingapoe rõõmsanäoline müüja. Peale minu on seal kaupluses üks inimene.
    T1 Malli kaubanduskeskus avati eelmise aasta novembris. Veel enne esimese aasta täitumist on lahkunud või lahkumas nii mõnigi pood: Mahemarket, Suva suka-sokipood, Juustukuningad, ehtepood Wild Woman, Skandinaavia rõivabränd NoaNoa jne. Paljude kaupluste esindajad ütlesid, et ei taha midagi kommenteerida, mõned olid valmis tegema seda anonüümselt.
    Juustukuningate esindaja tunnistas, et käive oli juustupoel T1s varasemast väiksem, lisaks ei täitnud võrdlemisi väikest pinda vajav juustupood ära pakutavat mahtu. Nende pood kolis tagasi Ülemiste keskusesse. “Ma olen näinud igasugu liikumisi muudes keskustes ka. Ei ole see T1 mingi erand,” ütles ta.
    Juustukaupleja kiitis sealjuures T1 Malli meeskonna kommunikatsiooni: “Ma olen mitme keskusega koostööd teinud. Mõnes keskuses on täiesti uskumatu suhtumine. Mina kui rentnik pole olnud mitte klient, vaid, teate, justkui midagi mõttetut. T1 on aga olekult ja suhtumiselt ülimalt positiivne ja vastutulelik, ka siis, kui on muresid.”

    T1s kontrollitakse hästi rangelt, mida sa kuskilt neist kirjutad või arvad.

    Kaupmees T1st
    Üks kaupmees ütles, et T1 meeskond kontrollib hästi rangelt, mida keskuse kohta kuskil kirjutatakse ja arvatakse. “Ükskord ma kirjutasin nii-öelda valesti. Siis nad olid peaaegu valmis mu lepingu lõpetama.”
    Rentnikud räägivad, et rendi hinnad on saladus ning leping on enamasti sõlmitud viieks aastaks. “Nii et ei saa väga kähku ära minna. Peab pikalt läbirääkimisi pidama. Et kõik korraga ära ei läheks, siis osa firmasid ei maksa üldse üüritasu, vaid ainult kommunaale,” kommenteeris üks poeomanik.
    Kell on 15.40
    Keskuse kolmas korrus on ilmselt kõige tühjem. Nomination Italy ehtepood on tühi, Mati Goldi ehtepood on tühi, Calzedonia riidepoes on kolm müüjat tühjas poes, Willy lihamaailm on täiesti tühi, Itaalia gastronoomiapoes haigutab tühjus. Turvamees valvab suurt jäätisepoodi, sest seal pole müüjatki.
    Kõht läheb tühjaks ja tellin ühest toidukohast kehakinnitust. Toidukohtades on inimesi parajalt. Samas kuulen kõrvallauast juttu, kus arutatakse, kas vähem inimesi on siin või Arsenali keskuses. Otsustavad, et ikkagi Arsenalis on vähem.
    Sarnaseid tekstiili või plakatitega kaetud pindu on T1 keskuses omajagu.Foto: Andras Kralla/Äripäev
    Entusiastliku olekuga müüja ühest laste- ja beebiasjade poest räägib, et maikuus oli kaupluses rohkem inimesi. “Loodame, et nad tulevad nüüd järjest puhkuselt tagasi. Aga meie ülemused ei kurda ka. Neil lasti üür alla ja see on meile okei, sest muudmoodi vist ei saakski. Isegi suured allahindlused ei kutsu,” räägib ta. Koridorid on suurtest allahindluse siltidest kirjud. “Aga mina ei ole kuulnud, et meil oleks plaan kinni panna, sest see on uus keskus ja inimesi tuleb lihtsalt harjutada,” jätkab müüja õhinal. “Siin ei ole lihtsalt H&Mi veel. Kui ei ole H&Mi, ei ole ka inimesi,” teab ta.
    Madalamaid rendihindu kinnitas T1 Mall of Tallinn juht Allan Remmelkoor. “Rendihindades on kõikjal tavapärane teha avaperioodiks, aastaks või pikemaks ajakski nii-öelda sisseelamishindu, aga kuna rendihinnad on konfidentsiaalne info, siis täpsemalt ei lahkaks, sest see sõltub ka lepingu pikkusest, investeeringute jagamisest rentnikuga,” ütles Remmelkoor.
    Suvised allahindlused on T1s täies hoos. Osa neist on ka suured lõpumüügi allahindlused enne keskusest lahkumist.Foto: Andras Kralla/Äripäev
    Kell on 16.00
    Kõikjal leidub ruume, kus on tuled kustus ja mis on peidus suurte sirmide ja plakatite taga. Sealjuures ei ole tingimata näha tüüpilist silti kirjaga “Avame peagi!”. Ühel suurel kattel on pilt Potjomkini küla eeskujul: elusuuruses foto sisukujunduspoest, aga jääb selgusetuks, mis bränd siia tulema peaks.
    Baltikale kuuluv Vèrenni riidepood on külastajatest tühi, Petroffi üleriiete pood on tühi, kurjakuulutava nimega kodusisustuse poes Valhalla uudistab paarike, riidepoes A&A liigub üks inimene, Denim Dreamis räägivad kaks müüjat juttu.
    Tegelikult tuleb poode juurde ka. Äsja avas uksed elektroonikapood OnOff, kuid selle omanikud ei soovinud rääkida, kuidas neil uues kaubanduskeskuses läheb. Sügisel avab uksed Briti rõivabränd Debenhams.
    Raamatupoe müüja ütles, et ei oska mingit mustrit esile tuua, millal on keskuses rohkem inimesi ja millal ei ole. “See on väga kaootiline,” ütles ta. “Kui ei ole midagi teha, siis minul on mõnus töö, sest saab raamatut lugeda. Ühe teise siinse poe müüja jalutas ka ja ostis kord meilt raamatu, et tal oleks midagi teha. Ma saan kõik raamatud millimeetri täpsusega kenasti paika panna. Igaks juhuks vähemalt kolm korda, et ilus saaks,” ütles ta.
    Müüja meenutas, kuidas ükskord käisid Jaapani tudengid poes ja küsisid, milline kontorikaup on poes kõige populaarsem. “Ma ütlesin, et see pastakas siin, sest ma läksin natuke segadusse. Ma ei saa päriselt statistikat luua, kuna mul on liiga vähe andmeid,” ütles müüja.
    15%T1 Mall of Tallinna kaubanduspindadest ei ole rentnikega kaetud, ütles keskuse juht Allan Remmelkoor, kelle sõnul peab see muutuma.
    Kell on 16.30
    Teistest erineb neljas korrus. Siin on lugematu hulk lapsi ja nende vanemaid, kes ringi liiguvad. iit saab vaaterattale, mis praegu tundub küll tühi olevat, aga ilm on ka vihmane.
    “Emotsioonide ja kogemuste tähtsus kasvab kõikjal maailmas, selles vallas oleme me T1s juba nii mõndagi suutnud saavutada – vaaterattaga on praeguseks sõitnud juba üle 150 000 inimese. SuperSkypark ja kogu meie meelelahutustasand on unikaalne kogu Eestis ja meie jaoks kindlasti oluline magnet. Lastega perede arvukus T1s teeb ainult rõõmu,” ütles Remmelkoor.
    Ühisosa Ülemiste keskusega
    Kui Ülemiste keskus 2004. aastal uksed avas, oli neil päris raske. Samal aastal avas uksed ka Viru keskus ning Ülemiste kohta öeldi, et kuigi ta on nüüd suurim kaubanduskeskus Eestis, siis keegi ei taha ju ometi sellepärast nii kaugele linna piirile sõita. 2004. aasta juunis kirjutas Äripäev, et Ülemiste kahe esimese kuu tulemused lubavad prognoosida, et Ülemiste jääb ligi kaks korda alla arendaja kaubanduskeskuse rajamise eel püstitatud ootustele.
    Kuu hiljem kirjutas Ärileht, et halb juurdepääs suurimale kaubanduskeskusele Ülemistele vähendab klientide arvu ning rentnikud järjest lahkuvad. Ülemiste keskuse väikepoodide juhatajad selgitasid toonases artiklis, et nad eelistasid seda kohta Kristiine keskusele madalama rendihinna tõttu. Samas aga plaanisid mitmed lahkumist, sest eksklusiivsemad kliendid käivad mujal.
    Praegu on sarnases olukorras T1, mille kohta räägitakse näiteks, et isegi kui vanemad viivad lapsed T1 keskuse menukasse Skyparki, lähevad nad üle tee Ülemiste keskusesse kauplustesse, nagu Zara või H&M.
    Linnarahvas kogub hoogu
    Keskuse T1 juht ­Allan Remmelkoor ütles, et Kantar Emori tellitud uuringu kohaselt on veel umbes 20 protsenti Tallinna ja selle ümbruse elanikke esimest külastust T1 keskusesse alles ette võtmas.
    “T1 on kindlasti kõige innovaatilisem ja kaasaegsem keskus Tallinnas ja nagu iga uuega – harjumine võtab veidi ­aega. Klassikalise kaubanduse valikut ja kvaliteeti peame kindlasti veel parandama, sügishooajaks tuleb meil veel uudiseid. Eks kaubanduse puhul mõtleme koos kõigi keskuste arendajatega tulevikutrendide üle, kuidas e-kaubandusega sünergiat luua ning ka uusi kaupluste formaate testida,” rääkis Remmelkoor lähitulevikust.

    Me oleme uppumas.

    Anna Sedaševa
    Šokolaadipoe Chocelite’i juhataja ja omanik
    Šokolaadipoe Chocelite’i juhataja ja omanik Sedaševa lõpetas teate Facebookis nii: “2019. aastat jaanuarist on meie igakuine kaotus ligi 3000–4000 eurot. Poe müük on nii madal, et see ei kata isegi klienditeenindaja palka. Me oleme uppumas. Iga uue kuu tulekuga mõtlesin, et ole kannatlik, küll kliendid viimaks tulevad, lihtsalt veidi on vaja oodata ja aega anda. /.../ Minu plaan on järgmine: kohtume teiega 1. septembril T1s ja 8. septembril paneme poe kinni, et see taas kord Rocca al Maresse transportida.”
    Chocelite teatas Facebooki teel oma lahkumisest T1 kaubanduskeskusest.Foto: Linda Eensaar
  • Hetkel kuum
Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Inteli aktsia odavnes pärast nõrga prognoosi avaldamist
Tehnoloogiaettevõte Intel avaldas neljapäeval selle aasta esimese kvartali tulemused, mis ületas Wall Streeti ootuseid aktsiakasumi puhul, kuid müügitulu jäi eeldatust väiksemaks.
Tehnoloogiaettevõte Intel avaldas neljapäeval selle aasta esimese kvartali tulemused, mis ületas Wall Streeti ootuseid aktsiakasumi puhul, kuid müügitulu jäi eeldatust väiksemaks.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Uuring: Eesti ettevõtja muretseb ellujäämise pärast rohkem kui lätlane või leedukas
Eesti ettevõtted elavad endiselt Balti riikide suurima sisemajanduse koguprodukti languse meeleolus ja on majanduse aeglustumise kontekstis ellujäämisotsuste pärast rohkem mures kui naaberriigid, selgub SEB uuringust.
Eesti ettevõtted elavad endiselt Balti riikide suurima sisemajanduse koguprodukti languse meeleolus ja on majanduse aeglustumise kontekstis ellujäämisotsuste pärast rohkem mures kui naaberriigid, selgub SEB uuringust.
Bolti president: ametnikele valmis eelnõude saatmine on normaalne Bolt pelgab ärimudeli suurt muutust
Ametnike jaoks eelnõude valmis kirjutamises pole midagi erakordset, ametnikke tulebki aidata, ütleb intervjuus Bolti president Jevgeni Kabanov, kelle töö on muu hulgas lobistamine Eestis ja Euroopas.
Ametnike jaoks eelnõude valmis kirjutamises pole midagi erakordset, ametnikke tulebki aidata, ütleb intervjuus Bolti president Jevgeni Kabanov, kelle töö on muu hulgas lobistamine Eestis ja Euroopas.