Artikkel
  • Kuula

    Euroopa ei välista Ukrainas enam midagi

    Prantsuse välisminister Stéphane Séjourné (paremal) kinnitas Balti kolleegidele, et Prantsusmaa on valmis enamaks. Pildil ka Eesti välisminister Margus Tsahkna ja Leedu välisminister Gabrielius Landsbergis (keskel).Foto: AFP/Scanpix

    Peale mürskude ka Lääne sõdurid Ukrainasse? Lisaks: vabariiklaste partei on Trumpi käes, USA tahab Bibist lahti saada ja Venemaa määrab presidenti.

    Alarmeerivatest teadetest hoolimata pole suur pilt Ukraina sõja lahingutandril veel muutunud. Venemaa tegi küll sõja suurima droonirünnaku Ukraina energiataristu pihta, ent suurem külm on möödas, mistõttu on sedasorti rünnakute mõju väiksem. Liiati on õhurünnakud maksnud Venemaale omajagu hinnalisi lennukeid.
    Venemaad on silmnähtavalt ärritanud Prantsusmaa hoiak, mis üha enam rõhutab seda, et Euroopa ei peaks endale ühtki punast joont ise tõmbama. Ka möödunud nädala Euroopa Liidu kaitsealgatus tegeleb kaitsepoliitiliste kitsaskohtade lappimisega.
    Ehkki seis lahinguväljal pole kaugeltki roosiline – ja tegutseda tuleb kiiresti –, näitavad Euroopa riigid üha rohkem, et on valmis ise oma kaitse ja Ukraina abistamisega tegelema. Viimasest nädalast on selle kinnituseks ka mitu olulist märki.

    “Globaalne briifing” on Indrek Lepiku uudiskiri, mida saab endale tasuta postkasti tellida siit: www.aripaev.ee/uudiskirjad

    Prantsusmaa pöördus itta. Prantsuse välispoliitika on võtnud viimastel kuudel Saksamaast selgelt eristuva hoiaku, kõlades rohkem kokku sellega, mida on Ukraina täiemahulise sõja alguspäevadest lausutud Kesk- ja Ida-Eurooopas. Välisminister Stéphane Séjourné kohtus reedel Leedus oma Balti ja Ukraina kolleegidega ning lausus pärast pressile, et pole Venemaa asi sõnastada, kuidas Euroopa Ukrainat kaitseb. President Emmanuel Macron on tõstatanud perspektiivi, et Lääne väed võiksid tulevikus tegutseda ka Ukraina pinnal.
    Tšehhi leidis Ukrainale mürsud. Kui Euroopa Liit ega USA pole suutnud Ukrainale piisaval hulgal mürske tarnida, siis Tšehhi eestvedamisel on leitud võimalus, kuidas üle 800 000 mürsu turult kokku osta ja Ukrainale anda. Ukrainal on vaja sõdimiseks vähemalt 200 000 mürsku iga kuu, ent Euroopa Liit pole suutnud oma miljonilubadust täita ja USA Kongressis istub Ukraina abipakett endiselt sahtlis. Tšehhide projekti hinnalipik on 2,5 miljardit eurot ning Praha lubaduse järgi võiksid mürsud jõuda Ukrainasse juba lähinädalatel.
    Euroopa liigub külmutatud varadega edasi. Euroopa Komsjon plaanib anda sel suvel 2-3 miljardit eurot Vene raha Ukrainale. See on tulu, mida külmutatud varad on viimase kahe aastaga teeninud. Kokkulepet kogu külmutatud vara ehk rohkem kui 200 miljardi euro kasutamiseks Lääne liitlaste seas veel pole. Osa vaatlejaid pelgab aga, et arutelu külmutatud varade üle võtab fookuse USA ja Euroopa enda lubatud toetuselt, mille kokkuleppimine ja väljamaksmine liigub kohati teosammul.
    Trump võttis vabariikliku partei üle. Donald Trump võitis superteisipäeva, tema konkurent Nikki Haley loobus edasisest kampaaniast ning nüüd on ka partei aparaat ekspresidendi käpa all. Toetusest Trumpile andis võidu järel teada seni skeptilisemat joont hoidnud Senati vabariiklaste juht Mitch McConnell, Esindajatekoja spiiker Mike Johnson on niikuinii Trumpi-meelne ning nüüd on ka RNC ehk vabariiklaste partei keskaparaadi üks juhtidest Trumpi minia Lara Trump. Reagani parteist on saanud ametlikult Trumpi partei.
    Portugali populistidest sai kaalukeel. Portugalis on pikka aega püsinud tsentristide võim, ent nüüd on ka Lissabonis olulistel positsioonidel poliitilised äärmuslased. Nädalavahetusel toimunud üldvalimistel tegi kolmanda tulemuse paremradikaalne partei Chega neljakordistades oma senise esindatuse parlamendis. Valimised võitis paremblokk ja teiseks tulid sotsialistid, kuid kumbki neist pälvis veidi vähem kui 30 protsendi toetuse. Kuna mõlemad on koostöö Chegaga välistanud, saab Portugal endale ilmselt vähemusvalitsuse.

    USA saaks parema meelega Netanyahust lahti

    Ramadaan ei toonud Gazasse rahu, sest Hamas ja Tel Aviv pole suutnud omavahel tingimustes kokku leppida. Iisrael nõuab kõigi pantvangide vabastamist, Hamas aga tähtajatut rahu.

    Omaette takistuseks on kujunenud Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu. Äraspidisel kombel on tal kasulik sõda võimalikult kaua jätkata, sest see on pannud pausi temaga seotud kohtuasjadele. Vaatlejate hinnangul on pärast sõja kuuma osa tema poliitiline karjäär läbi.

    “Bibi” lõpust annab tunnistust ka USA suhtumine, kes võõrustas tema peamist konkurenti, praeguse ühisvalitsuse liiget Benny Gantzi Washingtonis kui valitsusjuhti. President Joe Biden rääkis hiljuti kogemata (või mitte?) mikrofoni, kuidas ta palus Netanyahul mõistusele tulla.

    Biden on ilmselt kogu administratsiooni peale kõige suurem Iisraeli toetaja, sest nooremale põlvele pole üha parempoolsemasse äärmusesse kaldunud poliitika kaugeltki meeltmööda.

    USA värske plaan on viia Gazasse humanitaarabi meritsi, kasutades selleks Küprose Larnaca sadamat. ÜRO andmeil on veerand Gaza sektori elanikkonnast ehk üle poole miljoni inimese nälgimise äärel.

    Venemaa valmistub veel kaheks Putini ametiajaks.Foto: AP/Scanpix

    Mida toob alanud nädal?

    Euroopa alustab Ukrainaga tõsisemaid läbirääkimisi. Euroopa Komisjon esitleb sel nädalal Ukrainale konkreetsemat läbirääkimiste raamistikku, mis on aluseks Kiievi liitumisprotsessile. Möödunud aasta lõpus otsustasid valitsusjuhid, et alustavad ametlikke läbirääkimisi, ning nüüd on tarvis selleks sisulist teekaarti. Viimati liitus euroliiduga Horvaatia, kuid see oli juba aastal 2013 ja Zagrebil võttis protsess aega kümnendi.
    Aasta lõpus saab Vene gaas otsa. Ukraina teatas, et ei kavatse pikendada aasta lõpus aeguvat transiidilepet, millega Vene gaas Ukraina kaudu Euroopasse jõuab. Ehkki enamik riike enam Vene gaasi ei impordi, kasvatas Austria enda sõltuvuse Venemaast möödunud aasta lõpuks pea 100 protsendile. Torugaasi saab Austria Ukraina kaudu ning lepe Gazpromiga kehtib 2040. aastani. Selle enneaegne katkestamine läheb austerlaste sõnul kalliks maksma.
    Venemaa määrab presidenti. Vladimir Putinile kinnitatakse nädalavahetusel uus ametiaeg, mis tähendab, et ta on riigipea veel vähemalt kuus aastat. Putin, kes on valitsenud Venemaad sajandi algusest saati, kõrvaldas enne valimisi oma (tõsisemad) konkurendid – vanglas olnud Aleksei Navalnõi tapeti, sõjavastane Boriss Nadeždin diskvalifitseeriti ja sõjakurjategija Igor Girkin on trellide taga. Arvamusuuringute järgi toetab Putinit umbes 60 protsenti valijaist, ent valimised pole mitte üheski mõttes vabad ja tõenäoliselt lõpptulemust ka võltsitakse.
    Poolakad Washingtonis. Poola peaminister Donald Tusk ja president Andrzej Duda on täna Washingtonis, et kohtuda USA riigipea Joe Bideniga. Poolakate eesmärk on kihutada tagant USA abipaketti Ukrainale – nad kohtuvad selle tarbeks ka rahvasaadikutega – ja näidata end julgeolekupoliitika liidrina Euroopas.
    Leedu olulised kohtumised. Leedu president Gitanas Nausėda on täna Pariisis ja kohtub Ukraina toetamise konverentsi veerel Prantsuse riigipea Emmanuel Macroniga. Muu hulgas arutatakse Euroopa kaitsepoliitikat. Neljapäeval võõrustab aga Saksa liidukantsler Olaf Scholz Leedu peaministrit Ingrida Šimonytėt.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Toomas Kiho: mõelgem ka sellele, kas Nõmmest või Lasnamäest võiks saada eraldi omavalitsus
Tallinna linnavalitsus peab paratamatult mõtlema terve riigi peale, kirjutab kultuuriajakirja Akadeemia peatoimetaja Toomas Kiho vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Tallinna linnavalitsus peab paratamatult mõtlema terve riigi peale, kirjutab kultuuriajakirja Akadeemia peatoimetaja Toomas Kiho vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Neste aktsia keeras uue juhi teate peale otsa ülespoole
Terasetootja Outokumpu juht Heikki Malinen valiti kütusetootja Neste uueks tegevjuhiks ja ettevõtete aktsiad liikusid selle peale eri suunas.
Terasetootja Outokumpu juht Heikki Malinen valiti kütusetootja Neste uueks tegevjuhiks ja ettevõtete aktsiad liikusid selle peale eri suunas.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Luksusturismi ettevõtjad õpetavad, kuidas meelitada rikkad metsa raha kulutama
Saates “Turismitund” võeti luubi alla, kuidas rikkad inimesed majanduslanguse ajal enda hellitamisega toime tulevad.
Saates “Turismitund” võeti luubi alla, kuidas rikkad inimesed majanduslanguse ajal enda hellitamisega toime tulevad.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Raimo Ülavere: vaktsineeri ennast perfektsionismi vastu. Järjekindel piisavalt hea on parem kui perfektne
Ehkki perfektsionism tundub armastusväärne nõrkus või suisa edu vältimatu eeldus, on tegu toksilise nähtusega. Positiivne perfektsionism on müüt ja perfektsionismi olulisim kütus on teised inimesed.
Ehkki perfektsionism tundub armastusväärne nõrkus või suisa edu vältimatu eeldus, on tegu toksilise nähtusega. Positiivne perfektsionism on müüt ja perfektsionismi olulisim kütus on teised inimesed.
"Palun vabastada Eesti vahemikus ....–.... loodusõpetuse tunnist"*
Selle asemel, et spekulatiivses Euroopa Liidu trahvi hirmus end üles kütta, toetume faktidele ja vaidleme kokkulepped paremaks, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Selle asemel, et spekulatiivses Euroopa Liidu trahvi hirmus end üles kütta, toetume faktidele ja vaidleme kokkulepped paremaks, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Auto|Piloot. Uus Škodiaq on kohal. Kas nüüd tasub vana sissemaksuks anda?
Niigi äärmiselt ruumikas Škoda Kodiaq sai uue põlvkonnaga veelgi avaram, ent mitte ainult.
Niigi äärmiselt ruumikas Škoda Kodiaq sai uue põlvkonnaga veelgi avaram, ent mitte ainult.
Raadiohommikus: kinnisvarast ja planeeringutest
Äripäeva raadio neljapäevane hommikuprogramm võtab luubi alla kinnisvaraturu erinevad tahud ning heidab pilgu ka Tallinna linnaplaneeringule.
Äripäeva raadio neljapäevane hommikuprogramm võtab luubi alla kinnisvaraturu erinevad tahud ning heidab pilgu ka Tallinna linnaplaneeringule.
Eesti tegi hinnatõusuga naabritele silmad ette
Euroala harmoneeritud tarbijahinnaindeks püsis aprillis aastatagusel ehk 2,4% tasemel, selgub Eurostati andmetest.
Euroala harmoneeritud tarbijahinnaindeks püsis aprillis aastatagusel ehk 2,4% tasemel, selgub Eurostati andmetest.