Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Kuidas Kreeka laenurahaga üksi pimedasse tuppa jäi

    Rüüstatud pangaautomaat Ateenas 2012. aasta rahutuste ajal.Foto: epa

    2012. aastal ilmus Äripäeva raamatuklubis Michael Lewise bestseller „Buumerang: reisid uude Kolmandasse Maailma“, mis viib lugeja värvikale reisile läbi finantskaoses maailma võlakriisikollete.

    Kolm aastat tagasi oli raamat sama aktuaalne kui tänagi - avaldame homse referendumi eel katkendi "Buumerangist", Lewise hoogsa kirjelduse ka siis võlakriisis ja eurotsoonist lahkuda ähvardavast Kreekast.
    ***
    Olin Ateenasse jõudnud mõni päev tagasi, täpselt nädal enne järgmist kavandatud mäsu ja mõni päev pärast seda, kui Saksa poliitikud olid Kreeka valitsusele soovitanud võlgade katteks müüa maha saared ja pealekauba mõned iidsed varemed. Kreeka uus sotsialistist peaminister Georgios Papadreou tundis, et peab igasugust saarte müümise kavatsust eitama.
    Reitinguagentuur Moody’s oli Kreeka krediidireitingu äsja langetanud tasemele, mis muutis kõik Kreeka valitsuse võlakirjad rämpsuks – ja paljud investorid, kellel neid võlakirju oli, ei pidanud neid enam omamisväärseks. Selle tagajärjel turul toimunud Kreeka võlakirjade hinnalangusel ei olnud lühiajalises perspektiivis erilist tähtsust, olid ju Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) ja Euroopa Keskpank kokku leppinud anda Kreekale, kus on 11 miljonit elanikku ehk kaks miljonit inimest vähem kui Los Angelese linnastus, 14 miljardit dollarit laenu. Peagi jäeti Kreeka vabadelt rahaturgudelt kõrvale ja see muutus teiste riikide hoolealuseks.

    Äripäeva raamatuklubis ilmunud Michael Lewise bestselleri „Buumerang: reisid uude Kolmandasse Maailma“ leiad siit.

    Kena kõik. Kuid pikas perspektiivis oli pilt sootuks nutusem.
    Lisaks ligemale 400 miljardi dollari suurusele (ja üha kasvavale) tähtajaks tasumata riigivõlale olid arvude kokkurehkendajad Kreekas äsja avastanud, et valitsus on lisaks võlgu veel 800 miljardit või rohkem dollarit pensioniraha. Kõik see kokku teeb umbes 1,2 triljonit dollarit ehk rohkem kui veerand miljonit dollarit iga töötava kreeklase kohta. 1,2 triljoni dollari suuruse võla kõrval oli 145 miljoni dollariline päästepakett ilmselgelt pelk hea tahte avaldus, mitte lahendus. Ja need olid ainult ametlikud arvud, tõde ise on kindlasti hullem. „Meie inimesed läksid kohapeale kontrollima ega suutnud oma silmi uskuda,“ rääkis mulle IMFi kõrge ametnik veidi pärast esimeselt IMFi Kreeka-missioonilt naasmist. „Kujutage ette, mismoodi finantside üle arvestust peeti – neil oli teada, kui palju on kokku lepitud kulutada, kuid keegi ei pidanud arvet tegelike kulutuste üle. See ei ole isegi nõndanimetatud areneva turumajandusega riik, see on Kolmanda Maailma riik.“
    Tuli välja, et kui valgus kustus ja hunniku kokkulaenatud rahaga omaette pimedasse jäädi, tekkis kreeklastel soov teha valitsusest fantastiliste summadega täidetud kingikott, millest võimalikult paljud kodanikud osa saaksid. Ainuüksi viimase 12 aasta jooksul on avaliku sektori palgad kogusummas reaalväärtuses kahekordistunud – ja selles ei sisaldu ametnike võetavad pistised. Riigitöötaja keskmine palk ületab keskmist erasektori töötaja palka peaaegu kolm korda. Riigiraudtee tulud on 100 miljonit eurot aastas, palkadeks aga kulub 400 miljonit, lisaks veel 300 miljonit muid kulusid. Riigiraudtee töötaja teenib keskmiselt 65 000 eurot aastas. 20 aastat tagasi ütles edukast ärimehest rahandusministriks saanud Stefanos Manos, et odavam oleks kõik Kreeka rongireisijad taksodesse panna: see kehtib praegugi.
    „Meil on raudteekompanii, mis on üle igasuguse mõistuse pankrotis, samas ei maksta üheski Kreeka eraettevõttes säärast keskmist palka,“ rääkis Manos. Kreeka riiklik koolisüsteem on rabav näide ebaefektiivsusest: vaatamata sellele, et ollakse üks Euroopa mahajäänumaid, töötab seal ühe õpilase kohta neli korda rohkem õpetajaid kui esimesel kohal olevas Soomes. Kreeklased, kes oma lapsed riiklikku kooli panevad, peavad loomulikuks palgata lisaks ka eraõpetajad, et lapsed üleüldse midagi õpiksid. Kreekas on kolm riiklikku kaitsetööstusettevõtet: ühtekokku on neil võlgu miljardeid eurosid ja kahjum üha kasvab. Neil erialadel, mis on Kreekas klassifitseeritud „kurnavaks“, on pensionilemineku iga meestel 55 ja naistel 50 eluaastat.
    Sellest hetkest hakkab riik jagama heldekäelisi pensione, kusjuures enam kui 500 Kreeka elukutsel on mingil kombel õnnestunud kurnavaks klassifitseeruda: juuksurid, diktorid-teadustajad, kelnerid, muusikud ja nii edasi ja nii edasi. Kreeka riiklik tervishoiusüsteem kulutab meditsiinivahenditele Euroopa keskmisest rohkem – ja mitu kreeklast räägib mulle, et pole sugugi ebatavaline, kui õed ja arstid tulevad töölt koju sületäite paberrätikute, pabermähkmete ja kõiksugu muu kraamiga, mida neil õnnestub laost pihta panna.
    Tegelikult polegi tähtsust, kus lõpeb laristamine ja algab varastamine, kuna üks maskeerib ja sellega ühtlasi soodustab teist. Näiteks on üldiselt teada, et igale riigitöötajale lihtsalt tuleb anda altkäemaksu.
    Riiklikku raviasutusse pöördujad eeldavad, et tegeliku ravi saamiseks peab arstidele maksma. Eluaeg riigiasutustes töötanud valitsusametnikud jõuavad ametist lahkudes osta endale miljoneid maksvaid eramuid ja lisaks kaks-kolm maakodu.
    Kummalisel kombel pole Kreeka finantsistid etteheiteid peaaegu ära teeninud. Nemad jäid ikka vanadeks unisteks kommertspankuriteks.Nad olid Euroopa pankurite seas sõna otseses mõttes ainsad, kes ei ostnud USA kõrge krediidiriskiga laenudega tagatud võlakirju, ei võimendanud ennast laenurahaga ülemäära ega maksnud iseendale hiigelsuuri summasid. Nende pankade suurim probleem umbes 30 miljardi euro laenamine Kreeka valitsusele, mille käest see ära varastati ja maha laristati. Kreekas ei lasknud pangad riiki põhja, vaid riik lasi pangad põhja.
    JÄRGMISEL HOMMIKUL pärast maandumist läksin kohtuma Kreeka rahandusministri Giorgos Papakonstantinouga, kelle tööks oli leida lahendus sellele fantastilisele jamale. Ateena suudab kuidagiviisi olla ühtaegu nii helevalge kui ka kasimatu. Värskelt värvitud ülikaunid neoklassikalised hooned on soditud värske grafitiga. Loomulikult leidub kõikjal antiikseid varemeid, kuid neil ei näi pistmist olevat kõige ülejäänuga. See on Los Angeles, millel on minevik.Rahandusministeeriumi pimeda ja kitsa sissepääsu juures kontrollib väike rühm turvamehi sisenejat käsimetalliotsijaga, viitsimata välja selgitada, miks metalliotsija häälitsema hakkas. Ministri ooteruumis kannavad tema päevaplaani eest hoolt kuus naist, kõik püstijalu. Naised tunduvad olevat paanikas ja äravaevatud ja ületöötanud ... kuid minister ise jääb ikka hiljaks. Üldiselt jätab see paik mulje, et ka oma parimatel päevadel pole see olnud suurem asi. Mööbel on kulunud, põrandat katab linoleum. Kõige hämmastavam aga on siin töötavate inimeste arv. Minister Papakonstantinou („Öelge mulle lihtsalt George.“) õppis 1980ndatel New Yorgi ülikoolis ja Londoni majanduskoolis ning töötas seejärel kümme aastat Pariisis OECD juures.
    Ta on aval, sõbralik, noorusliku välimusega, raseeritud ja, nagu paljud Kreeka uue valitsuse tippmehed, ei meenuta mitte niivõrd kreeklast, kuivõrd inglast, tegelikult peaaegu ameeriklast.
    Kui Papakonstantinou 2009. aasta oktoobris ametisse astus, oli 2009. aasta eelarve defitsiit Kreeka valitsuse hinnangu kohaselt 3,7 protsenti. Kaks nädalat hiljem korrigeeriti seda ülespoole, 12,5 protsendile, tegelikult osutus see olevat ligemale 14 protsenti. Tema ülesandeks oli välja selgitada ja maailmale seletada, miks see nii on.
    „Oma ametisoleku teisel päeval pidin kutsuma kokku koosoleku, et eelarve üle vaadata,“ räägib ta. „Võtsin kõik riigieelarve osakonna inimesed kokku ja me alustasime otsekui avastusprotsessi.“
    Iga päev tuli ilmsiks mõni uskumatu tühik. Mingil kombel oli valitsuse arvepidamisest välja jäänud iga-aastane miljardidollariline miinus pensioniraha osas ja valitsuses tegid kõik näo, et seda võlgnevust pole olemas, kuigi valitsus ju maksis pensione; ilmnes, et auk ettevõtjate pensioniplaanis ei ole mitte 300 miljonit eurot, nagu nad olid arvanud, vaid 1,1 miljardit eurot, ja nii edasi. „Iga päeva lõpus küsisin ma: „Nii, kas nüüd on kõik?“ Ja nemad vastasid: „Jah.“Järgmisel hommikul tõusis ruumi tagaosas kellegi väike käsi: „Tegelikult, härra minister, on meil veel üks 100 kuni 200 miljoni euro suurune auk.““
    Nõnda kestis see nädal aega. Muude päevavalgele tulnud asjade seas oli hulk raamatupidamises arvele võtmata võltsitud tegevuskavasid töökohtade loomiseks. „Põllumajandusministeerium oli loonud 270 inimesest koosneva, kusagil arvele võtmata üksuse, mis pidi tegelema riigimaade fotode digiteerimisega,“ jutustab rahandusminister.
    „Häda oli aga selles, et mitte ühelgi neist 270 inimesest ei olnud mingeid digifotograafiaalaseid oskusi. Tegelikult olid need inimesed elukutselt juuksurid ja muud taolist.“
    Avastusretke viimaseks päevaks, kui ruumi tagaosas oli tõusnud viimane väike käsi, oli umbes seitsme miljardi euro suurune planeeritud defitsiit kasvanud rohkem kui 30 miljardile. Vastus loomulikule küsimusele – kuidas on see võimalik? – on lihtne: mitte keegi polnud kuni selle hetkeni viitsinud kõiki kulusid kokku liita. „Meil pole USA Kongressi eelarveagentuuri ega sõltumatut statistikaametit,“ seletab rahandusminister. Võimul olev partei tekitab lihtsalt suvalisi arve, nagu ise heaks arvab.
    Selle arvuga läks rahandusminister Euroopa rahandusministrite igakuisele kohtumisele. Talle kui uuele inimesele anti sõna. „Kui ma neile selle arvu välja ütlesin, hakati õhku ahmima,“ jutustab ta.
    „Kuidas see sai juhtuda? Ütlesin: teie, mehed, pidanuksite haistma, et see arv pole õige. Probleem oli selles, et minu ees seisval sildil oli kirjas „Kreeka“, aga mitte „Kreeka uus valitsus“.“ Pärast koosolekut astus tema juurde hollandlane ja ütles: „George, me teame, et see pole sinu süü, aga kas mõni inimene siiski ei peaks vangi minema?“
    Oma jutu lõpetuseks rõhutab rahandusminister, et asi pole lihtsalt valitsuse valetamises kulutuste suuruse kohta. „See kõik ei piirdu võltsitud aruandlusega,“ ütleb ta. „2009. aastal lakkas maksude kogumine sootuks, sest oli valimiste aasta.“„Mida?“Ta hakkab naerma.„Esimene asi, mida valitsus valimiste aastal teeb – kutsub maksukogujad koju.“„Te teete nalja.“Nüüd naerab tema minu üle. Olen ilmselgelt naiivne.
  • Hetkel kuum
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Kui Mars kutsub: Musk soovib 55,8 miljardit Tesla varadest
Tesla autod kutsutakse jälle tagasi uue ohtliku defekti tõttu. Elon on aga hõivatud mujal rindel ning tegeleb oma mitmekümnemiljardilise kompensatsioonipaketi väljanõudmisega.
Tesla autod kutsutakse jälle tagasi uue ohtliku defekti tõttu. Elon on aga hõivatud mujal rindel ning tegeleb oma mitmekümnemiljardilise kompensatsioonipaketi väljanõudmisega.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Amazoni rüpes edu nautiv Eesti ettevõtja: Jeff Bezose juhtimisprintsiibid sobivad meile hästi
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti sai Euroopa rahakotist 122 miljonit eurot
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Järjekordne Telia MeetUp toimub juba 30. mail
30. mail avab Telia taas oma uksed Eesti ettevõtete esindajatele, et koos tehnoloogia-, IT- ja küberturvalisuse ekspertidega arutada päevakajalisi teemasid ning tehnoloogiaajastuga seotud väljakutseid. Sel aastal on fookusteemadeks küberturvalisus, IT-efektiivistamine ning kestlikkuse uued normid ja väljakutsed ettevõtetele.
30. mail avab Telia taas oma uksed Eesti ettevõtete esindajatele, et koos tehnoloogia-, IT- ja küberturvalisuse ekspertidega arutada päevakajalisi teemasid ning tehnoloogiaajastuga seotud väljakutseid. Sel aastal on fookusteemadeks küberturvalisus, IT-efektiivistamine ning kestlikkuse uued normid ja väljakutsed ettevõtetele.