Pille Ivask • 13. august 2016 kell 11:00

14 filmi, mida ettevõtja võiks vaadata

RED kinokaamera  Foto: Wikimedia commons

Sumedaid augustiõhtuid võib peale raamatulugemise sisustada ka mõne hea filmiga.

Väljaanne Entrepreneur soovitab filme, mida iga ettevõtja võiks vaadata ning kust on üht või teist õppida. Filmid on jaotatud alagruppide järgi: need, mille läbiv teema on ettevõtlus, finantsvaldkond, juhtimine, strateegia ning turundus.

Ettevõtlus

Startup.com. 2001. aasta dokumentaalfilm, mis räägib idufirma GovWorks tõusust ja langusest. Ettevõte kaasas 60 miljonit dollarit Hearst Interactive Medialt, KKRilt ning New Yorgi investeerimisfondilt. Peale selle, et tegu on tõsielulooga, pakub film vaatajale kogemuse, kuidas sõprus võib ärisuhete tõttu löögi alla sattuda.

Püüa mind, kui suudad (Catch Me If You Can). Tõsielul põhinev lugu, mis räägib noorimast FBI tagaotsitute nimekirja sattunud mehest Frank Abagnale’ist. Ettevõtluse seisukohast räägib see film näiteks sellest, kuidas loomingulisus aitab raskest olukorrast välja tulla, aga ka sellest, kuidas kõige kiuste edu saavutada.

Sõjajumal (Lord of War). 2005. aasta film Nicolas Gage’iga peaosas. Film räägib ukrainlasest relvaärimehest Juri Orlovist, kes hakkas ajama rahvusvahelist relvaäri. Kui moraalsed küsimused kõrvale jätta, tasub filmi vaadata eeskätt selle pilguga, kuidas tahtejõud edu aitab saavutada, samuti saab ühtteist kõrva taha panna selles, mis puudutab klientide lojaalsuse kasvatamist ning edukate läbirääkimiste pidamist.

Finants

Wall Street. 1987. aasta linateos, kus peaosa mängib Charlie Sheen. Tema tegelaskuju Bux Fox on ambitsioonikas börsimaakler, kes lähtub mantrast “ahnus on hea”. Lisaks sellele, et film annab aimu erinevatest finantsteemadest, on see ka hea näide, kuhu võivad ahnus ja glamuurne elustiil viia ning kui lihtsalt võib kõik kontrolli alt väljuda.

Rogue Trader. See 1999. aasta film räägib tõestisündinud loo Baringsi panga töötajast, kellel üksi õnnestus pank pankrotti viia. Film näitab, kuidas inimesed võivad eksklikult arvata, et raha muudab nad asendamatuks.

Juhtimine  

12 vihast meest (12 Angry Men). 1957. aasta film sellest, kuidas 12 vandekohtunikku otsustavad ühe inimese saatuse üle. Vaataja leiab enda jaoks, kuidas toimib grupikäitumise psühholoogia, grupi juhtimine ning missuguseid tagajärgi toovad erinevad väärtused.

Kontorirotid (Office Space). 1999. aasta komöödia tarkvarafirmast ning seal arenevatest töösuhetest.

Strateegia

Ristiisa triloogia (The Godfather, The Godfather: Part II, The Godfather: Part III). Vähe sellest, et tegu on läbi aegade ühtede paremate filmidega, on need ettevõtja jaoks ka head näited sellest, kui oluline on heade ärivõrgustike ülesehitamine ning kui olulised on inimsuhted.

Tavalised kahtlusalused (The Usual Suspects). Psühholoogiline triller New Yorgi kuulsaimatest kriminaalidest, kes satuvad politseijaoskonnas ühte rivisse. Filmi läbivad teemad on juhtimisoskus, võim ning mõjukus, pikaaegne äristrateegia.

Enron: The Smartest Guys in the Room. 2005. aasta dokumentaalfilm, mis kõneleb ühest Ameerika ajaloo suuremast äriskandaalist, Enron Corporationi langemisest. Film on hariv ja annab aimu sellest, kui ulatuslikuks võib kujuneda korruptsioon suurettevõttes.

Turundus

Kuidas saavutada reklaaminduses edu (How to Get Ahead in Advertising). See 1989. aasta film kõneleb mehest, kes püüab välja mõelda tabavat lööklauset vistrike vastasele kreemile. Kuigi film ise ei saanud pärast kinodesse jõudmist suurt edu, jõudis see paljude vaatajateni aastaid hiljem. Ja seda põhjendatult. Tegu on hea näitega sellest, kuidas lahendada probleeme loovalt, ent samas ka sellest, kuidas tööst võib saada kinnisidee.

Saatan kannab Pradat (The Devil Wears Prada). Lugu noorest naisest Andy Sachsist, kes soovib töötada ajakirjanikuna ning satub saatuse tahtel tööle ajakirja Runway, mida juhib karmikäeline Miranda Priestly. Tegu on motiveeriva filmiga, mis näitab, et raske töö tasub end lõpuks ära ning edu nimel tasub pingutada.

Täname suitsetamast (Thank You For Smoking). Film kõneleb tubakatööstuse eestkõnelejast ja lobistist Nick Taylorist (mängib Aaron Eckhart), kes propageerib suitsetamist ning kellel õnnestub ka kõige lootusetumates olukordades tubakatööstus hädast välja tuua. Väga hea film neile, kes vajavad inspiratsiooni, kuidas keerukatest olukordadest välja tulla, kuidas toimub ettevõtte kommunikatsioon ning mida kujutavad endast PR ja edukad läbirääkimised.  

Glengarry Glen Ross. 1992. aasta film räägib loo neljast sõbrast kinnisvaraagendist, kelle senine elu pööratakse pea peale, kui uus juhtkond teatab, et kõik töötajad peale kahe lastakse lahti. Ainuke viis oma senine töökoht päästa on osaleda juhtkonna käivitatud võistlusest ning see võita. See film on hea näide manipulatsioonist ning võistluslikkusest.

Hetkel kuum