• Jaga lugu:

  Uus Maa: korterite hinnad püstitavad jätkuvalt rekordeid

  Tallinnas on aina raskem leida uusarendust alla 2000eurose ruutmeetri hinnaga.Foto: Andras Kralla

  Tänavu esimeses kvartalis tegid korteritehingute hinnad Tallinnas uue rekordi, kui mullu sama ajaga võrreldes on keskmine ruutmeetri hind kallinenud ligi 100 euro võrra, teatas Uus Maa.

  Uus Maa kinnisvarabüroo analüütiku Igor Habali sõnul paistis tänavu esimeses kvartalis pealinnas silma veel eelmise aasta kõrge võrdlusbaas, kuna korteritehingute arv vähenes 173 võrra, 2227ni.
  "Tehingute hinnad teevad jätkuvalt rekordeid – vastav näitaja oli 1842 eurot ruutmeetri kohta, mis oli ligi 100 euro võrra kõrgem kui möödunud aasta samal ajal. Hinnatõus on tekitanud huvitava olukorra, kus keskmise hinnaga alla 2000 euro ruutmeetri kohta on jäänud vaid mõni üksik linna serval paiknev arendus," märkis Habal Uus Maa blogis.
  Tehingute arv vähenes
  Habal vaatas esialgseid andmeid, mille järgi sõlmiti 2019. aasta esimeses kvartalis 5086 korteriomandi ostu-müügitehingut, mida oli 149 võrra vähem kui möödunud aasta samal ajal. "Tõenäoliselt on mitukümmend tehingut tehnilistel asjaoludel veel laekumata, ent kinnisvaraturu üldpilt pole suuresti muutunud: tehingute arv püsib stabiilsena ning üldine hinnatõus ei jäta puutumata ka kinnisvaraturgu," selgitas analüütik.
  Habal tõi välja esimese kvartali korteritehingute mediaanhinna 1401 eurot ruutmeetri kohta, mis oli 3,9 protsenti kõrgem kui eelmise aasta samal ajal. "Suure tõenäosusega jäid käesoleva turutsükli parimad ajad 2017. aastasse ning ehkki meid on väga heade aegadega ära hellitatud, on praegune turg mõõdukalt optimistlik ning pöördelistest langustest ei saa siinkohal kõneleda," leidis ta.
  Analüütiku sõnul näib Tallinna turg olevat eelmise aasta teise poolaasta madalseisu seljatanud – esimeses kvartalis tuli uusi kortereid avalikku müüki üle 800, mida oli rohkem kui eelmise aasta kolmandas kvartalis (588 korterit) ja neljandas kvartalis (670 korterit). "Seejuures püsib laojäägi realiseerimine endiselt 13–14 kuu juures, mis koos tehingu- ja pakkumishindade väga väikese erinevusega (kuni 5 protsenti) viitab tugevale ostujõule," märkis Habal. Ta lisas, et koos suurenenud ehituslubade mahuga kasvab tõenäoliselt käesoleval aastal ka tehingute arv ning ehkki ülikallite arenduste allahindlused on juba hakanud silma paistma, on selle mõju turule väga väike.
  Majade ja suvilate populaarsus suureneb
  Erinevalt korteriturust, mis väljaspool Harju- ja Tartumaad oli juba eelmisel aastal languses, on majade ja suvilate tehingute summa osatähtsus elukondliku kinnisvara turust viimasel kümnendil olnud ülejäänud Eestis peaaegu pidevas tõusutrendis, märkis analüütik.
  Jättes kõrvale oma tarbeks ehitatavale majale või suvilale kulutatud summad, oli Habali sõnul majade ja suvilate tehingute osatähtsus 13 maakonnas 2008. aastal 29,3 protsenti, 2013. aastal 32,7 protsenti ning 2018. aastal 36,6 protsenti. "Seega on korteriturg mujal Eestis taandunud ja oma elamistingimusi parandada soovivad edumeelsemad inimesed on uute korterite puudumise ning pakkumise vähesuse tõttu järjest enam pööranud pilgud majade ja suvilate poole," leidis Habal.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Auhinnatud personalijuht: mida kaasa pakkida 2021. tööaastast?
Tööaasta 2021 on andnud nõnda korraliku kogemustepagasi, et tasub mõelda, mis jätta sisse ka 2022. aastaks ning mis mitte, kirjutab Elisa personalivaldkonna juht, 2019. aastal Eesti mõjukaimaks personalijuhiks valitud Kaija Teemägi.
Tööaasta 2021 on andnud nõnda korraliku kogemustepagasi, et tasub mõelda, mis jätta sisse ka 2022. aastaks ning mis mitte, kirjutab Elisa personalivaldkonna juht, 2019. aastal Eesti mõjukaimaks personalijuhiks valitud Kaija Teemägi.
Euroopa aktsiaturud taastuvad eelmise nädala järsust langusest Baltikumis langus
Euroopa aktsiaturud on täna eelmise nädala järsust langusest taastunud, sest omikrontüvega seotud hirmud on taandunud, vahendab Reuters.
Euroopa aktsiaturud on täna eelmise nädala järsust langusest taastunud, sest omikrontüvega seotud hirmud on taandunud, vahendab Reuters.
Elektri hind tõusis uue rekordini Novembri algusega võrreldes 15kordne tõus
Eesti piirkonnas on elektri hind täna rekordiliselt kõrge, keskmine megavatt-tunni hind ulatub enam kui 290 euroni, selgub Nord Pooli andmetest.
Eesti piirkonnas on elektri hind täna rekordiliselt kõrge, keskmine megavatt-tunni hind ulatub enam kui 290 euroni, selgub Nord Pooli andmetest.
Põllumajanduse esindajad kritiseerivad valitsuse kliimaseisukohta
Valitsuse kliimaseisukoht seab toidutootmise löögi alla, samuti puudub mõjuanalüüs, teatas põllumajandus-kaubanduskoda.
Valitsuse kliimaseisukoht seab toidutootmise löögi alla, samuti puudub mõjuanalüüs, teatas põllumajandus-kaubanduskoda.