Indrek Kald • 10. oktoober 2012 kell 9:49

Tartu võib vähendada bussiliinide arvu kaks korda

Tartu linn tahab koostöös saksa teadlastega ühistransporti veelgi kasutajasõbralikumaks muuta, üks võimalus on vähendada bussiliinide arvu.

Eile analüüsisid Tartu linna ühistranspordi korraldajad koos Saksamaal asuva Wuppertali ülikooli ühistranspordi ja transpordilogistika instituudi teadlastega linna bussiliine ja võimalikke muudatusi liinivõrgus.

Saksa spetsialistide soovituste kohaselt võiks Tartus bussiliikluse ümber korraldada nii, et bussid liiguksid 15minutiliste intervallidega edasi-tagasi marsruutidel ja kohtuksid kindlatel kellaaegadel kesklinnas, kus oleks võimalik vajaduse korral ümber istuda. Nende poolt soovitatud ümberkorraldused toimiksid sama arvu bussidega, mis praegu tartlasi teenindavad.

Ettepaneku kohaselt väheneks liinide arv rohkem kui kaks korda ning liinivõrgu ülesehitus muutuks märgatavalt lihtsamaks ning arusaadavamaks. Arvestati ka olulise eeltingimusega, et jalutuskäik lähimasse bussipeatusesse ei oleks linna territooriumil pikem kui ligikaudu 300 meetrit.

"Tihe koostöö Wuppertali partneritega algas meil käesoleva aasta kevadel.Leidsime, et asjatundlik kõrvaltvaataja pilk oleks ühistranspordi korraldamisel ja liinivõrgu kasutajasõbralikumaks muutmisel väga vajalik. Sakslased tegelesid meie liinivõrgu lahenduste väljatöötamisega mitu kuud ning tulemused, mida meile eile esitati, on tõesti vägagi huvitavad ja praktikas kasutatavad," rääkis koostöö algataja abilinnapea Raimond Tamm.

Tema sõnul sai linnavalitsus palju huvitavaid ideid ja mõtteid. "Loomulikult ei toimu ükski muudatus ilma põhjaliku analüüsita ja tartlastega läbi arutamata ning just nende tegevustega me jätkamegi. Liinivõrguga seonduvad muudatused toovad endaga alati kaasa palju segadust ja tekitavad esialgu sõitjatele ebamugavusi ning seetõttu lihtsalt katsetamise eesmärgil me kindlasti muudatusi ette ei võta," kinnitas Tamm.

Viimasel kahe aastaga, mil tartlasi hakkasid teenindama uued punavalged liinibussid, on ühistranspordi kasutajate arv järjest kasvanud ning linnal on mitmeid plaane, kuidas bussisõitu kasutajatele veelgi mugavamaks muuta.

Järgmisel aastal paigaldatakse enimkasutatavatesse bussipeatustesse elektroonilised infotablood, mis annavad reaalajas infot busside peatusesse saabumise kohta. Alustatud on ka aruteludega, kuidas oleks võimalik piletisüsteemi kasutajale võimalikult mugavaks muuta.

Hetkel kuum