Juhtkiri: Tubli töö, valitsus! Eeskujulik eelarve

1185-aripaev 10. detsember 2009, 07:46

Ei oleks osanud arvata, et see päev nii ruttu tuleb, kuid nüüd on ta siis käes ning oleme valmis tõdema: hea töö, valitsus!

Eesti riigi tuleva aasta eelarve on nüüd tehtud ning polegi teine nii hull, kui esmapilgul võis arvata. Tõsi, maksukoormuse kasvu oleks võinud küll pigem riigipalgaliste valgekraede (mitte töömeeste, päästjate ja teiste) koondamisega asendada, või Eesti Energia börsile tuua, kuid üldjoontes on eelarve siiski vastuvõetav.

Mis meid siis tuleval aastal ees ootab? Riigieelarve tulude pool ulatub 84,5, kulude pool aga 89,7 miljardi kroonini. Eelarvedefitsiit mahub kenasti nn Maastrichti eurokriteeriumi, 3 protsendi, piiresse.

Rahanduskomisjoni esimees, reformierakondlane Taavi Rõivas kiitleski, et järgmise aasta eelarve eelnõu on tehtud parimas teadmises, mis Eestis on ning see mahub selgelt kolmeprotsendilise eelarvedefitsiidi piiresse ning, et tuleval aastal lisaeelarvet teha vaja pole. "Üks kõige olulisem sõnum, mis me selle eelarvega väljapoole anname, on kindlasti see, et Eesti teeb endale jõukohase riigieelarve," ütles Rõivas ning sellega saab ainult nõustuda.

Üllataval kombel oli temaga suhteliselt samal meelel ka riigikogu suurima opositsioonierakonna, Keskerakonna fraktsiooni aseesimees Ain Seppik.

Äripäeva toimetuses kõlasid eile riigieelarveteemalistes vestlustes suhteliselt kiitvad laused:
Ligi on hakkama saanud, viimaste aastate parim eelarve;
Mullusega võrreldes on see kui öö ja päev;
Ta (Ansip) on küll teinud vigu, aga nüüd teeb üsna õigesti;
Tublid, ohjavad kulurallit, viivad ellu (eelmise, sotsist rahandusminister Ivari) Padari soove;
Eurohindamine (eelarvekriteerium) on lakmuspaber, siis saame lõplikult teada, kas oli ikka hea eelarve.
Ja mis meile veel meeldib, on pisiasi, et tänavu ei hakatud eelarvele kõlavat nime panema, mäletate veel riigieelarvet "tööinimese eelarve 2005".

Lõppude lõpuks võib isegi öelda, et tegi see peaminister Andrus Ansip enne kriisi, mis ta tegi, kuid nüüd on ta meie meelest õigele rajale naasnud. Samas võib muidugi olla, et reformierakondlastest peaminister Ansip ja rahandusminister Jürgen Ligi, kes tuntud pikamaasuusameestena, ongi oma olemuselt maratonimehed? Harjunud. hambad ristis. lõpuni pingutama, mitte katkestama. Jõuvarusid lõppu jättes?

Kuid jah, tõsi on ka see, alati saab viriseda. Näiteks ütles keskerakondlane Lembit Kaljuvee eile riigikogus lihtsalt: "Minule see eelarve ei meeldi. Ma usun, et Keskerakond oleks ka tasakaalukriteeriumidele vastava, aga palju parema eelarve teinud. Me ei oleks sellist maksude mängu sellesse eelarvesse projekteerinud, nagu teie seda tegite."

 

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
14. December 2009, 12:52
Otsi:

Ava täpsem otsing