• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Eesti juht usaldab, aga kontrollib

  Marilin Pikaro

  Kaasaegset Eesti juhti iseloomustab enamasti heast äritavast lugupidamine, samas ka „usalda, aga kontrolli“ põhimõttele tuginev juhtimisstiil.

  2016. aasta kevadel 315 Eesti era- ja avaliku sektori juhi hulgas tehtud küsitlus näitas, et 89% vastajatest usub, et eetikapõhimõtete järgimine on aidanud saavutada tema organisatsioonil edu. Samas on 22% juhtidest veendunud, et juhul kui tema altkäemaksu ei paku, siis teeb seda konkurent ja võidab tänu sellele tehingu. Protsendi võrra rohkem vastanuid usub, et korruptsioonivastaste põhimõtete järgimine kahjustab organisatsiooni konkurentsivõimet Eesti turul. Korruptsioon on enamasti varjatud tegevus, mis pidurdab ettevõtluse arengut ning tekitab turutõrkeid.
  Kahe tule vahel
  Juhid on igapäevaste  äriotsuste langetamisel ärieetilistes küsimustes tihti kahe tule vahel: ühelt poolt isiklikud aususe põhimõtted ja organisatsiooni hea äritava, teiselt poolt kõhklused ausa konkurentsi võimalikkuse, riigi otsustusprotsessi läbipaistvuse ja tegelike põhjuste asjus. Äritegevuse peamine eesmärk on enamasti omanike kasumi maksimeerimine, kuid kas šansid kasumile on suuremad, valides ärieetika otse- või kõrvaltee?
  Oleme seadnud endale eeskujuks Põhjamaades praktiseeritava ärikultuuri, mis on üles ehitatud töötajate ja koostööpartnerite vahel kehtivale usaldamise põhimõttele. Seetõttu on sealsete ettevõtete äritegevuses kesksel kohal nii töötajate kui ka organisatsiooni hea maine avalikkuses. Pidades silmas Eesti ettevõtete peamisi sihtturge ja tegevuse üldist geograafilist ulatust, on juhil otstarbekas rakendada ettevõtte ärikultuuri parandavaid sisekontrollimeetmeid, mis toimivad ettevõtte kasvu toetavalt. Küsitluse tulemustest nähtub, et 44%-l juhtudel jääb ebaeetiline käitumine tippjuhtkonnale teadmata.
  Kui palju kontrolli on piisav?
  Keskmiselt on ettevõtetes iga 1000 töötaja kohta 5,1 sisekontrolli valdkonda kuuluvat ametikohta. Suurtes ettevõtetes (1000–9999 töötajat) on aga keskmiselt 11 töökohta, mis on pühendunud üksnes äritegevuse sisekontrollile. Kõige suurem on kontrollimisele suunatud positsioonide loomise vajadus ehituse, kindlustuse, avaliku sektori, sotsiaalteenuste ning heategevusega tegelevates organisatsioonides. Kuivõrd enamik pettusejuhtumeid avastatakse juhuslikult või vihje kaudu, siis on sisekontrollimeetmetest paljudes ettevõtetes olulisel kohal ka vihjeliini rakendamine ning siseauditi tegevused. Samuti tuleb pettusejuhtumeid arvukalt ilmsiks juhtide enda hoolsuse ja tähelepanelikkuse tulemusena.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Adam Erki Enok: elekter on kallis. Aga kes investeeriks tootmisesse, kui hind võib nulli kukkuda?
Elektri hind on kõrge ja kahjustab nii ettevõtete konkurentsivõimet kui ka eraisikute toimetulekut. Erakond Isamaa on välja hüüdnud plaani hinda kunstlikult alla tuua, kuid see ei lahenda olukorda, kus tootmisvõimsusi on lihtsalt puudu. Vaja oleks hoopis mehhanismi, mis julgustaks uutesse tootmisseadmetesse investeerimist, kirjutab päikesepaneelide tootearenduse spetsialist Adam Erki Enok.
Elektri hind on kõrge ja kahjustab nii ettevõtete konkurentsivõimet kui ka eraisikute toimetulekut. Erakond Isamaa on välja hüüdnud plaani hinda kunstlikult alla tuua, kuid see ei lahenda olukorda, kus tootmisvõimsusi on lihtsalt puudu. Vaja oleks hoopis mehhanismi, mis julgustaks uutesse tootmisseadmetesse investeerimist, kirjutab päikesepaneelide tootearenduse spetsialist Adam Erki Enok.
USA aktsiaturud alustasid uut nädalat langusega
USA suurimad aktsiaindeksid lõpetasid esmaspäeva langusega ning tähtsaid uudiseid, mis oleks investorite meeleolusid tunduvalt muutnud, ei ilmunud. Jätkuvalt muretsetakse kõrge inflatsiooni ja rahapoliitika karmistamise pärast, vahendab Reuters.
USA suurimad aktsiaindeksid lõpetasid esmaspäeva langusega ning tähtsaid uudiseid, mis oleks investorite meeleolusid tunduvalt muutnud, ei ilmunud. Jätkuvalt muretsetakse kõrge inflatsiooni ja rahapoliitika karmistamise pärast, vahendab Reuters.
Baltika juht lahkub ametist
Baltika juhatuse esimees Flavio Perini lahkub poolte kokkuleppel ametist, uueks juhiks saab senine juhatuse liige Brigitta Kippak.
Baltika juhatuse esimees Flavio Perini lahkub poolte kokkuleppel ametist, uueks juhiks saab senine juhatuse liige Brigitta Kippak.
Soome tarbijate usk tulevikku varises kokku
Kui tänavu peaks Soome reisijate häälekat vestlust Tallinna tänavatel väheks jääma, siis pole imestada midagi: tarbijate nii nõrka kindlust majandusolukorra suhtes sealne statistika ei mäletagi.
Kui tänavu peaks Soome reisijate häälekat vestlust Tallinna tänavatel väheks jääma, siis pole imestada midagi: tarbijate nii nõrka kindlust majandusolukorra suhtes sealne statistika ei mäletagi.
Venemaa ja Valgevene kaupade impordi täielik lõpetamine mõjutaks enim logistika-, metalli- ja puidusektorit
Venemaa ja Valgevene kaupade impordi täielik lõpetamine mõjutaks enim Eesti logistika-, metalli- ja puidusektorit, kus teistest riikidest pärit asenduskaubad on enam kui veerandi võrra kallimad, selgub Arenguseire Keskuse lühiraportist.
Venemaa ja Valgevene kaupade impordi täielik lõpetamine mõjutaks enim Eesti logistika-, metalli- ja puidusektorit, kus teistest riikidest pärit asenduskaubad on enam kui veerandi võrra kallimad, selgub Arenguseire Keskuse lühiraportist.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.