Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Häbi, loomakaitsjad!

  Valged rebased.Foto: Raul Mee

  Loomakaitsjate rünnak karusloomafarmide vastu moonutab tegelikku tegevust ja sektori kasu Eesti majandusele, kirjutab Altosaar ja Bernadt OÜ juhatuse liige Aimar Altosaar (Vabaerakond).

  Äripäevas 16.mail ilmunud artiklis „Karusloomafarmid tule all“ viidati tendentslikule televisioonis näidatud süžeele haigetest loomadest, justkui oleks see karusloomafarmides normiks. Artikli järel avaldatud loomakaitseseltsi kommentaaris korratakse valeväiteid, nagu hoitaks farmide puurides metsloomi ning nagu tehtaks karusnahast vaid tarbetud luksuskaupu.
  Loomaõiguslastele ei lähe ilmselt korda põllumajanduse loomulik tsükkel, kus ühe valdkonna jäägid on väärtuslikuks sisendiks teisele. Karusloomadele valmistatakse sööta kana- ja kalatööstuse jääkidest, mis muidu peaksid minema kulukale ja keskkonda reostavale utiliseerimisele.
  Väike ökoloogiline jalajälg
  Karusloomafarmide surve keskkonnale on minimaalne, sest loomade sõnnik on kergesti kokku kogutav ja kõik kasutatakse ära kohalike põldude väetamisel. Karjakülas on suurtes farmides kasvatatud karusloomi juba 80 aastat ning hoolimata pingsatest otsingutest ei ole täheldatud selle mõju lähedal asuvale Keila jõele ja põhjaveele.
  Karusloomakasvatus on ainus põllumajandusvaldkond, mis ei ole saanud riigilt mingit tegevustoetust. Samas läheb ligi 98% Eestis toodetud karusnahakadest ekspordiks. Sõltuvalt karusnahkade hinnatasemest maailmaturul on kõigi meie farmide eksporditulu olnud 4–8 miljonit eurot aastas, mis on meie põllumajandustoodangu koguekspordist märkimisväärne osa.
  Valeteabe levitus
  Karusnahad ei kao inimkonna garderoobist kunagi, sest see on kõige ökoloogilisem materjal, kestab kaua ning laguneb looduses. Kunstlike materjalide roheline jalajälg on kordades suurem ning kindlasti ei ole inimkonna huvides seda jälge veelgi suurendada.
  Kitsastes grupihuvides ühiskonna väärinformeerimine ja hirmutamine ei ole eetika, vaid küüniline manipulatsioon, mida on ühiskonnas niigi ohtlikult palju. Raskustes vaevlevast loomakasvatussektorist järjekordse valdkonna väljatoomine ja tümitamine muudab meid ainult vaesemaks ning teeb paljudele inimestele haiget.
  Toimetaja märkus: Aimar Altosaar on oma ettevõtte kaudu varem nõustanud Balti Karusnahk ASi.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Ootamatult sügav majanduslangus paneb prognoose ümber tegema
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Tiit Kolde: iga idee, mis tõstab turvatunnet, on kuldaväärt
Tänavune aasta on erakordne – sõda Ukrainas, kõrge inflatsioon, energiakriis ning laiemalt turvalisuse ja toimetulekuga seotud probleemid on ilmsed, samas lahendused niiväga mitte, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, If Kindlustuse juhatuse liige Tiit Kolde.
Tänavune aasta on erakordne – sõda Ukrainas, kõrge inflatsioon, energiakriis ning laiemalt turvalisuse ja toimetulekuga seotud probleemid on ilmsed, samas lahendused niiväga mitte, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, If Kindlustuse juhatuse liige Tiit Kolde.
Volkswageni rüpes küpseb hiiglaslik ahvatlus
Turulangus on endiselt käimas ja börsid on punased, kuid ükski kriis ei kesta igavesti. Seega tuleks investoril praegu noppida välja tugevaimad aktsiad tööstussektorist ja Volkswageni gruppi kuuluv veokitootja Traton on üks nendest. Kuid miks ikkagi on tööstusettevõtete aktsiad tänavu turu keskmisest enam langenud?
Turulangus on endiselt käimas ja börsid on punased, kuid ükski kriis ei kesta igavesti. Seega tuleks investoril praegu noppida välja tugevaimad aktsiad tööstussektorist ja Volkswageni gruppi kuuluv veokitootja Traton on üks nendest. Kuid miks ikkagi on tööstusettevõtete aktsiad tänavu turu keskmisest enam langenud?
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Juhtide piiratud aeg teeb värbamise kalliks
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Milrem Robotics saadab Ukrainasse 14 robotsõidukit
Eestis loodud robootika ja autonoomsete süsteemide arendaja Milrem Robotics ja Saksa kaitsetööstus Krauss-Maffei Wegmann saadavad 14 mehitamata maasõidukit THeMIS Ukrainasse.
Eestis loodud robootika ja autonoomsete süsteemide arendaja Milrem Robotics ja Saksa kaitsetööstus Krauss-Maffei Wegmann saadavad 14 mehitamata maasõidukit THeMIS Ukrainasse.
Taastuvenergia tasu tõuseb 10 protsenti
Tulevast aastast kasvab tarbijate elektriarvele lisanduv taastuvenergia tasu, sest kuigi taastuvenergia toetust saavate seadmete arv kahaneb, siis kahaneb tarbimine Eestis veel kiiremini.
Tulevast aastast kasvab tarbijate elektriarvele lisanduv taastuvenergia tasu, sest kuigi taastuvenergia toetust saavate seadmete arv kahaneb, siis kahaneb tarbimine Eestis veel kiiremini.

Olulisemad lood

Vastvalminud Opeli esindus Peetris vahetab omanikku
Bassadone Automotive Nordicule kuuluv Auto-Bon ostab Länsiauto Opeli imporditegevuse Soomes ja Baltikumis, mis tähendab, et omanikku vahetab ka äsja Peetris avatud uus Opeli esindus.
Bassadone Automotive Nordicule kuuluv Auto-Bon ostab Länsiauto Opeli imporditegevuse Soomes ja Baltikumis, mis tähendab, et omanikku vahetab ka äsja Peetris avatud uus Opeli esindus.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.