Rainer Saad • 16. oktoober 2016 kell 5:00

Kindla peale mängides kukud läbi

Rainer Saad  Foto: Andras Kralla

Vanast ja harjunust kinni hoida tundub küll turvaline, kuid edasiminekut nii loota pole, kirjutab toimetaja Rainer Saad.

Käisin viimati Ärikatla korraldatud ebaõnnestumise päeval, kus astusid üles tuntud Eesti tegijad erinevatest valdkondadest, kes tõid oma elu näidete põhjal välja selle, miks tasuks elus katsetada ja mitte karta ebaõnne.

Kuigi igaühe lugu oli isesugune, torkas mulle silma see, et keegi neist ei teadnud kohe kõiki vastuseid ega seda, et nad jõuavad välja sinna, kus nad täna on. Kui ebaõnn neid tabas, ei jäänud nad ennast haletsema, vaid ajasid selja sirgu ja läksid eluga edasi.

Näiteks meenutas tuntud ajakirjanik ja saatejuht Mihkel Raud seda, kuidas 30 aasta tagune intsident Tartu levimuusikapäevadel sütitas temas leegi tahta elult palju enamat. Vandeadvokaat Carri Ginter polnud koolis viieline õpilane ning võrdõigusvolinikul Liisa Pakostal oli samuti koolipõlves keerulisi aegu.

Elus on ainult kaks asja, mis on kindlad

Need on surm ja maksud. Seega kõik ülejäänu on lahtine ning pidev areng või taandareng, püüdlused või käegalöömised, unistamine või nendest loobumine, uute asjade otsimine või ainult vanast kinni hoidmine.

Tänapäeva maailmas on üha vähem kindlust, industriaalajastust pärit arusaam „Käi koolis, saa hea töökoht ja tööta seal kuni pensionini“ ei pea enam paika. Möödas on aeg, mil pärast kooli lõpetamist töötati 40 aastat ühel kohal, kus karjääri lõpus ootas kuldkell, soe käepigistus ja turvaline pension. 

Seetõttu peavad inimesed üha enam paindlikult arenema ja olema avatud uutele võimalustele. Mulle meeldis ebaõnnestumise päeval kuuldud Mihkel Raua elukestva õppe mõte. Terve elu õppida on suisa hädavajalik, sest kindla peale mängimine ja turvalisuse otsimine on tänapäeva muutlikus maailmas valikutest kõige riskantsem.

Pankrot kui uus võimalus

Tegijal juhtub, ja nagu tõdeti ebaõnnestumise päeval, ei peaks pankrot olema häbiasi, vaid pigem uus võimalus. SEB privaatpanganduse strateeg Peeter Koppel võrdles Ameerika ja Euroopa ärikultuuri – kui Euroopas tähendab pankrot seda, et maksa maksud ja tunne häbi, siis Ameerikas annab võimaluse proovida uuesti, minna uuele ringile.

Koppel soovitas, et tuleks võimalikult palju katsetada. Näitena tõi ta idufirmad, mis on katsetused, kus inimesed alustavad millegagi. Ja nii ongi, sest teate, kui palju ebaõnnestunud katsetusi oli Thomas Alva Edisonil enne elektripirni leiutamist? Tuhatkond.

Seega, elus tuleb katsetada, usaldada oma intuitsiooni ning mitte karta läbi kukkuda.

Hetkel kuum