Kaire Uusen • 21. juuni 2017 kell 21:01

Kesk mängib vene valijaga

Kaire Uusen  Foto: Erakogu

Eesti-vene kogukondade lõhe põhjus on suuresti Keskerakonna aastaid kestnud vastuoluline poliitika, leiab ajakirjanik Kaire Uusen.

Kahjuks on Keskerakond teinud aastate jooksul palju vigu: on olnud korruptiivseid tegusid ja suhteid, mänge rahade ja ametikohtadega, mistõttu ei saa erakonnale tervikuna head hinnet anda. See tekitab hakkama saamise suhtes kahtlusi, sest pettumusi ja altvedamisi on liiga palju.

Keskerakonnas on kindlasti palju inimesi, kes käivad oma sõnade järgi, on eetilised, aga on ka palju neid, kes ei tohiks üldse poliitikas olla ja kes teiste mainet kõvasti rikuvad.  

Eesti-vene kogukondade lõhe pole aastatega kadunud ja selle taga on kahjuks suures osas ka Keskerakonna aastaid kestnud vastuoluline poliitika, nn flirt Eestis elavate venelastega, neile lubaduste andmisega ja samal ajal Eesti riigile vastu töötamisega. Eesti keele oskuse nõudmist peetakse senini ebaõiglaseks, samas kurdetakse, et vene emakeelega inimesed jäävad just keele mitteoskamise seepärast Eesti ühiskonnaelust eemale ja majanduslikult kehvemasse seisu, siis tähendab see, et eesmärgiks on tulevikus kas vene keele riigikeeleks muutmine või teadlik soov hoida vaenu ühiskonnas, et siis pideva vastandamiste ja võitluste abil poliitikat teha.

Kui eesti keele õpet oleks peetud põhiliseks eesmärgiks aastaid tagasi, ei oleks tänasel päeval Eesti ühiskonnas mingit eesti-vene keeleprobleemi. Integreerunud vene inimesed on Eesti ühiskonnas väga hästi hakkama saanud ja kõrgelt hinnatud. Eesti ühiskond ei nõua keeleõpet, samas kui üheski Lääne-Euroopa riigis ei lubataks inimestel riigikeele õpet vältida, sest seda nähakse integreerumise põhilise võimalusena. Eestis peetakse sama asja aga kahjuks ikka inimeste diskrimineerimiseks. Siin oleks Keskerakonnal (kui vene valija lemmikparteil) palju ära teha, aga et seda ei tehta, takistatakse Eesti ühiskonna ja majanduse arengut.

 

Hetkel kuum