• Jaga lugu:

  Ehitus vajab sertifitseerimist

  Ülemiste keskusFoto: Raul Mee

  Jätkusuutlikkus ei tähenda mitte üksnes keskkonnasõbralikkust, vaid kätkeb ka selget majanduslikku ja sotsiaalset kasu. Üks samm selle eesmärgi suunas ehitusvaldkonnas on võtta kasutusele rahvusvaheliselt tunnustatud sertifikaadid, nt BREEAM, kirjutab MTÜ Harku heaks juhatuse liige Kuido Merits.

  Seni on Eesti ehitus-, energia- ning kinnisvaraarendusturul kasutusel kvalifikatsioonitunnistused, sertifikaadid ja sõltumatud eksperthinnangud tunduvalt vähem levinud kui mitmel pool Euroopas ning isegi Lätis ja Leedus.
  Omapäi tegutsemine on kaasa toonud halva kvaliteediga projekte, mis on näiteks omavalitsustele tekitanud suuri lisakulutusi, sest projektid ei hõlma taristu väljaarendamist. Samuti teostatud on planeeringuid, millega on kaasnenud keskkonnakahju, mitmed ehitamisvead on põhjustanud kommunaalkulude suurenemist või kahjustusi kinnisvarale. 
  Seetõttu saavad ettevõtted oma arendustest sageli vähem kasumit kui oleks võimalik olnud saavutada saada läbi aruka ja jätkusuutliku lähenemise. Eestis on senimaani sertifitseeritud viis hoonet, nende hulgas näiteks Eesti Rahvusooper, Rahvusraamatukogu ja Ülemiste ostukeskus. Lätis on hoonetele antud sertifikaatide arv 10 ja Leedus 25. 
  Rahvusvahelisel tasandil on aga jätkusuutlikkus arendustegevuses lai tööpõld, kuhu ainuüksi Euroopas paigutatakse 2020. aastaks hinnanguliselt 6 miljardit eurot. Meie ettevõtted koos inimestega võivad ilma jääda uutest töökohtadest ja rikkama põlvkonna loomisest.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Säästkem energiat taastuvenergiale
Ei ole mõtet raisata aega kalli elektrihinna ja CO2 kvootide üle kirumisele, vaid asuda kiirelt taastuvenergia tootmist edendama, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädalakommentaaris.
Ei ole mõtet raisata aega kalli elektrihinna ja CO2 kvootide üle kirumisele, vaid asuda kiirelt taastuvenergia tootmist edendama, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädalakommentaaris.
Valge Maja hoiatab järgmise finantskriisi eest
Valge Maja hoiatas reedel, et Kongressi saamatus suurendada riigivõla piirmäära võib viia majanduse langusesse ja kriitiliste riigiteenuste kärpimiseni, vahendab Reuters.
Valge Maja hoiatas reedel, et Kongressi saamatus suurendada riigivõla piirmäära võib viia majanduse langusesse ja kriitiliste riigiteenuste kärpimiseni, vahendab Reuters.
Venemaal algas AstraZeneca vaktsiini tootmine
Venemaal Moskva oblastis Puštšinos algas AstraZeneca koroonavaktsiini tootmine ravimifirmas R-Farm, teatab TASS.
Venemaal Moskva oblastis Puštšinos algas AstraZeneca koroonavaktsiini tootmine ravimifirmas R-Farm, teatab TASS.
Krüptopüramiidi looja pandi USAs 7,5 aastaks vangi
New Yorgi kohtunik mõistis enam kui sadat investorit kokku 90 miljoni dollariga tüssanud Stefan Qinile 7,5 aastase vanglakaristuse. Noormehe asutatud krüptobörside fond osutus tegelikkuses Ponzi skeemiks.
New Yorgi kohtunik mõistis enam kui sadat investorit kokku 90 miljoni dollariga tüssanud Stefan Qinile 7,5 aastase vanglakaristuse. Noormehe asutatud krüptobörside fond osutus tegelikkuses Ponzi skeemiks.