Mart Kalvet • 25. november 2017 • 2 min
Jaga lugu:

Ravikanepi turg hakkab kasvama

Mart Kalvet.  

Kui maailma mastaabis on kanepibisnes väga kiiresti kasvav äri, siis Euroopas on sellega seni tegelenud sisuliselt ainult üks firma. See olukord võib aga peagi muutuda, teab MTÜ Ravikanep juhatuse liige Mart Kalvet.

Põhja-Ameerikas oli meditsiinilise marihuaana kogukäive möödunud aastal 6,7 miljardit dollarit, mis on 30% võrra rohkem kui aasta varem. Kanepitööstusele prognoositakse helget tulevikku. Investeerimisfirma Cowen & Co  prognoosi kohaselt kasvab kanepitööstuse maht 2026. aastaks 50 miljardini. Kanadas jõudis tänavu Toronto börsile esimene kanepifond.

Euroopas ravikanepi turul sisulist konkurentsi ei ole. Turuliider on Hollandi ettevõte Bedrocan, millel kannabinoidmeditsiini kiire arengu tingimustes on olnud ajutisi raskusi piiritaguse nõudluse rahuldamisega. Kannabinoidravimeid arendab ja toodab Euroopas ka ettevõte GW Pharmaceuticals, kuid need on valmis preparaadid, mitte botaanilised ravimid, mida patsiendid saavad hankida töötlemata kujul.

Praeguste arengute põhjal võib prognoosida, et lähemal kümnendil hakkavad Bedrocaniga Euroopa turgu jagama Saksamaa seadusemuudatuste järgselt seal alustavad tootjad. Välistatud pole ka Iisraeli kiirelt kasvava kannabinoidravimi-sektori mingi osa rakendamine Euroopa patsientide vajaduste vankri ette.

Põhja-Ameerika ja Euroopa turu üks suuri erinevusi on aga asjaolu, et suur osa sellest, mida USA-s nimetatakse ravikanepiks, tarvitatakse praktikas siiski ära n-ö rekreatiivsetel eesmärkidel. Sealne toodang pole ka sertifitseeritud samadel alustel nagu botaanilised ravimid Euroopas ning seda ei kasvatata valdavalt steriilsetes tingimustes, nagu botaanilisi ravimeid kasvatada tuleks.

Eestis ei ole kõrge THC-sisaldusega kanepi tootmine meditsiinilistel või muudel eesmärkidel võimalik. Seda keelab 1961. aasta ÜRO ühiskonventsioon, mis nõuab enne tootmise alustamist kanepi käitlemist reguleeriva riikliku ameti – kanepibüroo – asutamist. Arvestades tänaste seadusandjate põhimõttelist vastuseisu, on äärmiselt väheusutav, et see niipea juhtuks. Võib siiski loota, et koos Euroopa kannabinoidravimite turu arenemisega muutuvad need kättesaadavamaks ka Eesti patsientidele.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt