Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Käsud-keelud ei aita joomise vastu

  JoodikFoto: PantherMedia/Scanpix

  Võtame patupoliitika kujundamisel liialt eeskuju põhjanaaber Soomest, samas kui taotletava eesmärgini viivad tihti ka täiesti teistsugused teiste Euroopa riikide lähenemised, leiab börsitoimetuse ajakirjanik Indrek Mäe.

  Nii on tervist kahjustavate tegevustega võitlemisel, olgu selleks siis alkoholi või tubaka tarbimine, kasutatud sarnaselt Soomega liigset riigipoolset suunamist ning käskude ja keeldude rakendamist. Kui Soome on paternalismi suurust mõõtva Euroopa majandusteadlaste koostavas NannyState indeksi kohaselt oma sekkumisega lausa esimesel kohal ning kuulub punasesse kõige vähem vabade riikide kategoorisse, siis Eesti liigitatakse kategooria võrra paremasse, vähem vabade riikide hulka.
  Sarnane poliitika
  Nii Soomet kui Eestit iseloomustavad alkohoolsete jookide kõrged aktsiisid ning lisaks kehtivad Soomes ranged piirangud alkoholi- ja tubakatoodete reklaamimisele, riigi käes on valdkonna monopol, kehtib suhkrumaks. Samas toovad indeksi koostajad välja, et kui Soome on oma patupoliitikas muutumas liberaalsemaks, siis Eestis on vastupidi, poliitika liigub Soomes seni tehtu eeskujul karmistamise ja suurema suunamise suunas.
  Juba Euroopa keskmisest niigi kõrgemaid alkoholiaktsiise plaanitakse Eestis tõsta ka tulevikus, samuti karmistatakse reegleid patutoodete reklaamimisele, et sotsiaalreklaamid paremini välja paistaks. Veel on Eesti töö- ja terviseministril plaanis patutoodete peitmine tarbija silme alt.
  Euronews toob viimase WHO raporti põhjal välja, et kui kogu alkoholitarbimine konverteerida pooleliitristesse õllekogustesse, joovad soomlased aastas 545 ning eestlased 640 kannu. Ilmselt on põhjanaabrite väiksem alkoholitarbimine üheks teguriks, mis julgustab valitsust praegust alkoholipoliitikat ajama. Jäetakse aga tähelepanuta, et alkoholitarbimine Eestis kahanes juba enne viimase valitsuse poliitikat.
  Saab ka teisiti
  Seda, et alkoholitarbimise vähenemiseni on võimalik jõuda ka ilma paternalistlike meetmeta, tõendavad NannyState indeksi põhjal Holland, Luksemburg, Austria, Saksamaa ja Itaalia. Kõik need riigid kuuluvad suunavate meetmete olemasolu poolest Euroopa kõige vabamate hulka. Seejuures tarbitakse Hollandis alkoholi vähem kui Eestis ja Soomes, ehk aastas keskmiselt 435 kannu inimese kohta. Luksemburgis tarbitakse aga pea sama palju kui paternalistlikus Soomes ning vähem kui Eestis – konverteerituna 555 õllekannu aastas. Austria, Saksamaa ja Itaalia puhul on alkoholitarbimine vastavalt 530; 570 ja 380 kannu inimese kohta.
  See näitab selgelt, et mõistlikuma alkoholitarbimiseni ei pea jõudma inimestes protesti tekitavate käskude ja keeldudega, vaid pigem on eesmärk võimalik saavutada ka liberaalse alkoholikultuuri arendamisega. Nii on Saksamaal Euroopa ühed madalamad alkoholiaktsiisid ning selle reklaamimine on igal ajal ja igas kohas lubatud.
  Siinkohal tuleb tunnustada Leedut, kes peatas järgmise aasta aktsiisitõusu. Seda hoolimata faktist, et nende alkoholitarbimine on Euroopa suurim – 910 kannu aastas inimese kohta. Ka Eesti võiks oma eeskujude valiku paremini läbi mõelda.
 • Hetkel kuum
Tarmo Virki: õpetajad, palun streikige varsti jälle
Kui talvel õpetajad streikima asusid, siis loodi hetkeks suurepärane võimalus praegust haridussüsteemi lammutama asuda. Sest olgem ausad, selleks on viimane aeg, kirjutab ettevõtja ja Äripäeva iduettevõtete teemaveebi FoundME.io juht Tarmo Virki.
Kui talvel õpetajad streikima asusid, siis loodi hetkeks suurepärane võimalus praegust haridussüsteemi lammutama asuda. Sest olgem ausad, selleks on viimane aeg, kirjutab ettevõtja ja Äripäeva iduettevõtete teemaveebi FoundME.io juht Tarmo Virki.
Pessimism USA intressimäärade langetamise osas mõjus turgudele pärssivalt
Föderaalreservi esimees Jerome Powell ütles teisipäeval, et inflatsiooni surumine keskpanga poolt seatud 2% tasemeni võtab oodatust kauem aega, mistõttu pole selge, millal intressimäärasid ikkagi langetatakse. Wall Street võttis uudise tõrksalt vastu: ehkki Dow 30 lõpetas napilt rohelises +0,17%, siis Nasdaq taandus -0,12% ning S&P 500 kukkus -0,21%.
Föderaalreservi esimees Jerome Powell ütles teisipäeval, et inflatsiooni surumine keskpanga poolt seatud 2% tasemeni võtab oodatust kauem aega, mistõttu pole selge, millal intressimäärasid ikkagi langetatakse. Wall Street võttis uudise tõrksalt vastu: ehkki Dow 30 lõpetas napilt rohelises +0,17%, siis Nasdaq taandus -0,12% ning S&P 500 kukkus -0,21%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Finora Pank värbas Tallinna Sadama tippjuhi
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
FT: Venemaal miljardeid teeniv Austria pank reklaamis laienemisplaane
Raiffeisen Bank International, mis teenib poole grupi kasumist Venemaal ja Valgevenes, reklaamis end Venemaal suurte kasvuplaanidega.
Raiffeisen Bank International, mis teenib poole grupi kasumist Venemaal ja Valgevenes, reklaamis end Venemaal suurte kasvuplaanidega.
Raadiohommikus: 5MIINUSE börsirämmarist ja kinnisvarast nii meil kui Hispaanias Uus võimalus: jäta küsimusi hommikuprogrammi külalistele
Teisipäevane hommikuprogramm võtab fookusesse Äripäeva lugejate ja kuulajate kaks meelisteemat – investeerimise ja kinnisvara.
Teisipäevane hommikuprogramm võtab fookusesse Äripäeva lugejate ja kuulajate kaks meelisteemat – investeerimise ja kinnisvara.