Meelis Mandel • 13 veebruar 2018

Kas Eesti-Vene piiril vahetati ettevõtjaid? Tulge mõistusele

Meelis Mandel  Foto: Andras Kralla

Eesti jõuametkonnad on viimasel nädalal asunud toonitama riske Venemaale reisimisel, kasutades selleks äsja vabastatud Raivo Susi vangistamise näidet, kirjutab Äripäeva peatoimetaja Meelis Mandel.

Minu meelest on see vastutustundetu ja vale. Jah, Venemaa riigivõim ei ole meie suhtes sõbralik. Aga anda mõista, et kuna Susi vangistati, võib seal järelikult suvalise ettevõtja või turistiga sama juhtuda, on minu arvates meile endile kahjulik propaganda.

Kas keegi tõesti arvab, et eelmisel nädalavahetusel vahetasid Eesti Vabariik ja Vene Föderatsioon Koidula piiripunktis ettevõtjaid, sõjalise kauba vahendajat Raivo Susi ja lastekaupade vahendajat Artem Zinchenkot? Või et okei, lapsevankri ärimehest Vene ettevõtja on küll spioon, aga relvaärimehest Eesti ettevõtja on selles juhtumis kindlasti lihtsalt ettevõtja? Mina küll ei suuda sedasi mõelda.

Vaadates tagasi Eesti reaktsioonile Susi vahistamisel 2016. aastal ei olnud meie riigiametite poolt näha just taevasse tõusvat hädakisa ülekohtu pärast. Pigem häbelikku mõminat. Pole ka juhtunud lugema mõnest teisest välisettevõtjast või turistist, kes hiljuti Venemaal vahistatud.

Ses mõttes erineme ikka totaalselt oma põhjanaabritest, kus riigipead kohtuvad Vene kolleegidega, kus ettevõtjad nõustavad Vene riigipäid (ilma kodumaal süüdistust saamata) ja kus äri Venemaaga vaadatakse kui kasulikku ja normaalset.

Jah, alati saab küsida, kas tehes äri Venemaaga või lihtsalt sinna reisides ja kohalikku teenust või kaupa ostes toetad sellega ühtlasi autoritaarset riigikorda? Selle üle võiks tõesti diskuteerida. Aga anda mõista, et kuna Raivo Susi seal vahistati, võib sama oodata ees ükskõik millist ettevõtjat, on jabur.

Hetkel kuum